Hvordan slutte å snorke?

slutte å snorke

Mange mennesker sliter med søvnen, og mange angir at snorkingen til partneren er årsaken til dette. Du har kanskje opplevd å ligge våken i sengen og høre at kjæresten din høres ut som et jetfly som holder på å ta av? Du skubber kanskje partneren din for at han/hun skal slutte å snorke, men etter få minutter er rabalderet i gang igjen. Dette kan oppleves frustrerende og gi deg for lite søvn. Heldigvis finnes det noen tips og triks du kan teste ut mot snorking.

Mange metoder du kan teste

Et velkjent virkemiddel mot snorking er det berømte snorkeplasteret. Dette er et lite plaster som teipes på tvers av neseryggen, og skal medføre at passasjen inni nesen åpnes opp, slik at luften lettere passerer. Noen synes snorkeplaster har god effekt, mens andre mener det ikke har noen virkning. Dersom du er forkjølt kan det også hjelpe å bruke nesespray, da dette gjør at slimhinnene i nesen blir mindre hovne, og at du lettere kan puste gjennom nesen heller enn munnen. Bruk gjerne en variant basert på saltvann, da dette er mer vennlig mot slimhinnene.

  • Snorkeplaster
  • Nesespray

Snorkeplaster

Nesespray og snorkeplaster er bare noen av midlene som kan hjelpe mot snorking. Det finnes også en rekke kjerringråd som kan være verdt å teste ut. Ett tips er å sove med en liten ball – for eksempel en tennisball – på ryggen. Dette kan du gjøre ved å sy fast en tennisball i pysjamasen sin. Denne ballen skal forhindre at du snur deg og ligger på ryggen, og oppmuntrer deg til å ligge på siden, noe som skal dempe snorkingen. Andre foretrekker å sove med en kasserolle eller murstein på ryggen.

Du kan feste mursteinen, tennisballen eller kasserollen i ryggen på overdelen til pysjamasen din ved å sy fast en borrelås for eksempel. Dersom du ikke sover med pysjamas kan de overnevnte triksene bli vanskelige å gjennomføre, men det er også mulig å sove med en ryggsekk full av stein. Det kan også hjelpe å gå ned i vekt, unngå alkohol og røyk før sengetid, ikke bruke sovetabletter eller beroligende tabletter. Eventuelt finnes det løsninger som operasjon, CPAP-maskin som hjelper deg å puste eller bittskinne som tilpasses hos tannlegen.

  • Sov med murstein, ball eller kasserolle på ryggen – ligg på siden
  • Gå ned i vekt
  • Ikke drikk alkohol eller røyk før sengetid
  • Ikke bruk sovemedisiner eller beroligende midler
  • Operasjon
  • CPAP-maskin
  • Bittskinne

Hva er egentlig snorking?

Snorking oppstår når det er trangt i den bakre delen av svelget mens du sover. Vevet som finnes i det bakre området av nesen og rundt strupelokket er forholdsvis løst, noe som gjør at vevet ofte vibrerer eller klapper sammen ved innpust. Dette avgir den velkjente snorkelyden. Snorking kan forekomme hos både dyr og mennesker, unge som gamle. Det er altså fra drøvelen og ganebuen lyden kommer, og ikke fra nesen slik mange tror. Snorking blir imidlertid mer vanlig med alderen, og spesielt ved overvekt.

Snorking kan gå ut over hverdagen

Dersom du snorker kan dette i noen tilfeller gå utover søvnkvaliteten, slik at du føler deg mindre opplagt om morgenen. Det som er enda vanligere er at søvnen blir forstyrret av partnerens snorking, da lyden er forstyrrende. De fleste vil ha en viss ro når de skal sove, noe som kan være vanskelig å få når du bor sammen med en snorker. Dersom snorkingen til deg eller din partner påvirker søvnen i så stor grad, bør du/dere prøve tipsene vi foreslo over. Kanskje det hjelper?

Hvordan slutte å snorke

Andre metoder som kan hjelpe

Dersom du irriteres av samboerens snorking, kan du også prøve å døyve lyden. Noen ender opp med å sove på hvert sitt rom, noe som ofte er siste utvei. Før dere går så langt finnes det imidlertid andre metoder som kan redusere plagene snorking medfører. Det første du bør teste er å bruke ørepropper. Med en ørepropp i hvert øre vil du kunne oppleve at snorkelyden reduseres betraktelig, slik at du igjen kan få en god natts søvn. Dette kan bidra til mer overskudd i hverdagen.

Det finnes mange forskjellige typer ørepropper, og noen er mer effektive enn andre. Prøv å finne en variant som former seg mest mulig effektivt etter øregangene dine, og som er lett å presse sammen. Øreproppen kan fås både i skumgummi og voks, prøv deg fram og se hva som passer best til akkurat deg. Dersom ørepropper ikke fungerer så bra, kan du alltids teste ut hodetelefoner med rolig musikk. Dette kan ha minst like god effekt som ørepropper, og har den fordelen at du kan justere volumet.

Andre metoder som kan hjelpe

Snorking og søvnapné

Omtrent 10 % av dem som sliter med kraftig snorking har søvnapné, noe som medfører pustestans under søvn, og oppvåkning grunnet forbigående oksygenmangel. Det er veldig mange som har denne tilstanden, som potensielt kan være farlig og gå ut over hjerte- og karsystemet. Dersom du tror du kan ha søvnapné kan det lønne seg å oppsøke en lege for å finne ut av hvilke tiltak som kan hjelpe. Dette vil kunne hjelpe deg å sove bedre om natten, samt gi partneren bedre og lengre søvn.

Noen av dem med søvnapné sover med en oksygenmaske om natten, for å forsikre at tilstrekkelig oksygen fås om natten. Det finnes også andre tiltak, noe du kan diskutere sammen med din lege. Hyppige pustestans i løpet av natten kan gjøre deg veldig trøtt og sliten på dagtid, noe som selvfølgelig ikke er så kjekt. Søvnapné er vanligere enn du kanskje tror, så det er ikke spesielt rart om du skulle lide av denne sykdommen. Sjekk deg i hvert fall for sikkerhets skyld, det kan være lurt.

Skinner og operasjon

De aller fleste kan få effekt av hjelpemidler som snorkeplaster eller nesespray, men dersom snorkingen er uttalt, kan det være greit å se på andre tiltak. Det å få en spesialtilpasset biteskinne av tannlegen din kan være et lurt og relativt enkelt alternativ til operasjon. Funker ikke dette heller, kan operasjon vurderes. Da vil noe av vevet i ganen fjernes kirurgisk, slik at det blir mindre bløtvev i ganen og svelget. Dette har som regel veldig god effekt hos de aller fleste som snorker, og kan være verdt å prøve.

Et annet navn på snorkeoperasjon er ganeplastikk. Kirurgen kan eventuelt gjøre vevet som allerede er i ganen stivere, slik at det ikke vibrerer så lett når du sover. Dersom du lider av søvnapné kan det være at du bør vurdere andre behandlinger da dette ofte kan ha andre årsaker enn overflødig bløtvev i ganen eller svelget. Skinner kan imidlertid ha effekt hos dem med søvnapné eller dem som lider av sosial snorking. En slik skinne vil trekke underkjeven framover og sikre frie luftveier mens du sover.

Hvordan tilpasses søvnapnéskinnen?

Din tannlege vil undersøke tennene, muskulaturen, kjeveleddet og støttevevet i munnen. Det tas også røntgen av kjeveledd, tenner og kjever. Deretter vil egnet type skinne velges etter en individuell vurdering av ditt tannsett, og det vil bli tatt avtrykk av hver av dine kjevehalvdeler. Bittet vil bli registrert mens underkjeven er i ønskelig posisjon. Noen pasienter må også gape litt opp i tillegg til å skyte underkjeven fremover, for best mulig effekt. Når dette er gjort sendes avtrykket til produsenten, og skinnen vil optimaliseres hos din tannlege.

Oppsummering

Snorking er noe de fleste opplever fra tid til annen, enten fordi de snorker selv, eller fordi partneren snorker. Snorking kan gå utover søvn og overskudd, og derfor er det bra at det finnes en rekke tiltak mot snorking. Nesespray, snorkeplaster, å sove på siden, gå ned i vekt, unngå alkohol og røyk før sengetid, ikke bruke sovetabletter eller beroligende tabletter, operasjon, CPAP-maskin og bittskinne er noen av tingene du kan teste ut for å bli kvitt snorkingen en gang for alle.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.