Hvordan stumpe røyken?

stumpe røyken
  • Stadig flere ønsker å slutte å røyke
  • Det kan være vanskelig å slutte – vi viser deg hvordan det gjøres
  • Spar penger og ta vare på helsen med røykeslutt

Veldig mange nordmenn er avhengig av røyk, eller rettere sagt – nikotinet som finnes i sigaretter. Du skulle gjerne bare teste hvordan det var å røyke, eller kun røyke på fest. Dette kan imidlertid fort komme ut av kontroll, og før du vet ordet av det røyker du en 20-pakning om dagen. Røykingen utvikler seg fort til en avhengighet som er vanskelig å komme seg ut av. Å motstå lysten på en sigarett kan være svært vanskelig, spesielt dersom du har vært avhengig i flere år. Likevel ønsker du kanskje å slutte.

Røykeslutt innebærer at du reduserer sjansen for å skade kroppen din. Det er kjent at røyking øker risikoen for både hjerte- og karsykdommer og kreft. I tillegg er det mange som får dårlig ånde og gusten hud av røyking. Mange motiveres også av at de kan spare mye penger på å slutte å røyke – ofte flere tusen kroner i måneden. Disse pengene kan heller brukes på noe smart, som sparing eller en reise du har drømt om lenge. Men hvordan skal du egentlig klare å befri deg fra røykens faste grep?

Abstinenser og motivasjon

Mange gruer seg til å stumpe røyken av den enkle grunn at de ikke vil ha abstinensplager. Det sies at de verste abstinensene går over etter noen få dager, og at plagene bør være helt borte for de fleste etter 2–4 uker. Du må med andre ord finne deg i noen ubehagelige dager dersom du stumper røyken, men husk – dersom du fortsetter å røyke vil du aldri bli kvitt røyksuget. Ifølge ekspertene varer et røyksug normalt sett bare i noen minutter. Stå imot, og prøv heller å døyve abstinensplagene.

Hvordan stumpe røyken

Det aller viktigste når du skal slutte å røyke, er at du bør være motivert. Mange sier de skal slutte, men faller for fristelsen til å ta seg en røyk så snart abstinensene, som urolighet, hjertebank, hodepine og svimmelhet, viser seg. Sett en dato et par uker fram i tid, og hold deg til denne. Hent motivasjon ved å se på fordelene røykeslutt gir deg, som bedre ånde, bedre økonomi og generelt bedre helse med mindre fare for alvorlig sykdom. Sett gjerne pengene du vanligvis ville brukt på røyk på en sparekonto.

Få hjelp av nikotinlegemidler

Det finnes heldigvis mange hjelpemidler for dem som slutter å røyke. For mange baseres avhengigheten like mye på vanen det er å røyke, som selve nikotinavhengigheten. Du tar gjerne en røyk etter hvert måltid, før du legger deg osv. Erstatt denne vanen med tyggis eller kanskje et glass vann. Du kan også døyve eventuelle abstinenser med nikotinlegemidler, som tyggegummi, tabletter og plaster som avgir nikotin. Da kan du gradvis venne deg av vanen med å ta en røyk i visse situasjoner. Du kan kjøpe nikotintyggis og -plaster i dagligvarebutikken uten resept.

  • Tyggegummi med nikotin
  • Nikotinplaster som klistres på huden
  • Nikotindrops og «snusposer» selges også

Få hjelp av nikotinlegemidler

Vær aktiv og drikk vann

Mange mener at de beste midlene mot abstinenser er å holde seg aktiv, og å drikke mye vann. Hold deg gjerne unna kaffe og alkohol en stund, da dette er kjent for å kunne trigge røyksug. Hver gang du kjenner at du får lyst på en røyk, bør du drikke et stort glass med vann – og gjerne noen dråper sitron for smakens skyld. Det kan også hjelpe å gå en tur eller jogge, spesielt dersom du føler deg rastløs og urolig. Å holde seg i aktivitet og drikke mye vann er bare sunt for kroppen!

Vær aktiv og drikk vann

Alternative hjelpemidler: akupunktur og hypnose

Noen tyr til andre hjelpemidler når de skal slutte å røyke, og blant disse finner vi alternative behandlingsmetoder som akupunktur og hypnose. Noen finner nytte i dette, selv om det ikke er vitenskapelig bevist at dette skal ha noen effekt. For noen er det kanskje en slags placeboeffekt, men hvis det hjelper – så, hvorfor ikke prøve? Dette kan være greit å prøve dersom du ikke har funnet nytte i andre metoder, eller ikke klarer å slutte på egen hånd. Det er imidlertid ikke gratis, men det er heller ikke røyken.

Snakk med legen din

Mange synes det er nyttig å snakke med legen sin før og under røykeslutt. Fortell legen om eventuelle bekymringer relatert til abstinensplager eller lignende. Legen kan nok helt sikkert motivere deg, kanskje ved å forklare deg mer om de skadelige effektene av røyking. Legen kan også skrive ut reseptbelagte legemidler mot røykeslutt. Det finnes faktisk et legemiddel kalt Champix som skal dempe eller eliminere nytelsen av sigarettrøyking, og samtidig redusere røyksuget og eventuelle abstinenssymptomer. Dette legemiddelet øker sjansen for at du klarer å stumpe røyken for godt.

Fullt mulig å slutte uten hjelpemidler

Dersom du synes akupunktur, plaster, tyggis, hypnose og reseptbelagte legemidler høres unødvendig ut, er det selvfølgelig fullt mulig å slutte å røyke på den gode, gammeldagse måten: ved å stumpe røyken på dagen og bare la abstinensene komme. Dette krever mye selvdisiplin, men er absolutt mulig. Husk at avhengigheten vil være borte etter noen uker, og du kan gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen. Bare tenk på alle pengene du kommer til å spare, og hvor mye kroppen din vil sette pris på at røyken stumpes!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.