Hvordan lærer du engelsk?

lære engelsk

Selv om engelsk er obligatorisk på alle norske skoler, er det ikke alle som får like stort utbytte av engelsktimene på lang sikt. Kanskje kan det være mangel på motivasjon i ung alder som gjør at engelsktimene ble et slit, men før eller siden vil du i voksen alder kunne finne motivasjon og ønske om å forbedre kunnskapene. Å kunne kommunisere med andre på et annet språk gir en veldig selvtilfredshet, og gjør ting mye enklere når du for eksempel er ute og reiser. Også i jobbsammenheng kan det hende du får bruk for engelskkunnskapene. Føler du at du ikke strekker til, så finnes en rekke kurs du kan delta på.

Nettkurs

I en hektisk hverdag er det ikke alltid like lett å rydde plass i agendaen for et kurs. Da kan et nettkurs være løsningen. Du skal imidlertid være svært så disiplinert for å fullføre et opplegg på nett. Dog kan du ta det i din egen rytme tilpasset din situasjon. Sjekk på nettet for opplegg som passer deg. Sett av noen kvelder i uken, og ha standhaftighet. Selv om det til tider kan virke vanskelig og krevende, gjelder det å holde ut. Du vil ha mye igjen for å være standhaftig. Det er fullt mulig å oppgradere engelskkunnskapene dine i løpet av kort tid med et nettkurs.

Hvordan lærer du engelsk

Det finnes også egne applikasjoner for mobiltelefon du kan bruke til å lære språk. «50 Languages» er en applikasjon for Android eller iPhone, og gir deg engelsk pensum og mulighet for å laste ned MP3-filer helt gratis. Applikasjonen inneholder også noen gratis leksjoner. Dette er en grei måte å lære seg språk på, da du kan benytte applikasjonen akkurat når det passer deg uten å måtte ha en PC i nærheten. Du kan ta en leksjon mens du sitter på bussen, i lunsjpausen eller andre øyeblikk du føler for det. Med en slik applikasjon er det enklere å faktisk gjennomføre og være disiplinert nok til sette av tid til å lære engelsk.

  • Nettkurs
  • Applikasjon for Android og iPhone

Samtalekurs på nett

Du kan også engasjere privatlærer på nett, og få individuelt samtalekurs eller delta i små grupper. Kursene er først og fremst ment for de som kan litt engelsk fra før, men trenger å friske opp kunnskapene. Her finnes både intensivkurs og kurs spesielt tilrettelagt for deg og ditt tempo. Dette gjelder da det individuelle opplegget én-til-én, altså samtalekurs mellom deg og privatlærer. Dette er det ideelle kurset om du vil ha raske resultater, og kan også lønne seg dersom du ønsker å friske opp kunnskapene litt i forkant av et planlagt arrangement eller forretningsmøte, der du får bruk for engelsk som samtalespråk. Du kan også ta kurset i forkant av en engelsk-eksamen.

Samtalekurs på nett

Velger du en løsning der samtalene foregår i små grupper, vil du måtte følge et fastsatt oppsett uten mulighet for individuell tilpasning. Du får dog litt bredere erfaring i engelsk samtale i og med at du har flere å snakke med. Gruppene er små, ofte med 3–4 personer av gangen. Kursene varer i noen uker, og foregår på morgen og kveld, ofte også i helgene. På den måten kan kursene fint kombineres med arbeid og familie. Alle kursene går over flere nivåer, men felles for dem alle er at du må ha noe engelskkunnskaper på forhånd. Med det menes vanlig skoleengelsk, hverdagsengelsk og at du kan føre enkle samtaler.

Språkkurs

Vanlige språkkurs med fysisk oppmøte i klasser er den klassiske formen for å lære språk inngående. Disse kursene krever oppmøte, og er kanskje enklest å gjennomføre nettopp på grunn av dette. Dette er en pedagogisk variant vi er vant med fra tidligere, og vi vet hva som kreves av oss når det gjelder innsats og dedikasjon. Mister du en time, er det vanskelig å holde tritt med resten av klassen. Du får også lekser som skal både gjennomføres og gjennomgås i klassen, og dette stiller krav til deg som elev. Disse kursene har også flere nivåer, og krever ingen forkunnskaper. Det krever dog tid, lyst og dedikasjon.

Språkkurs med fysisk oppmøte kan tas som intensivkurs i små eller større grupper, eller du kan følge en standard læreplan i en klasse-ordning. Her får du en inngående innføring i både skriftlig og muntlig engelsk, samt grammatikk og setningsoppbygging. Du må regne med en del pugging når du skal lære engelsk inngående, men du får mye igjen for det siden. Har du en artig lærer med initiativ, vil innlæringen gå som en lek. Lærebøker må du som regel bekoste selv, likeså innkjøp av kladdebøker og annet materiell du trenger. Det finnes dog elektroniske bøker du kan laste ned på nett, enten helt gratis eller for en rimelig penge.

  • Språkkurs i små eller store grupper
  • Språkkurs på alle nivåer
  • Intensivkurs eller standard læreplan

Språkkurs

Språkreiser for voksne

Språkreiser har alltid vært forbundet med skoleungdom, men i dag finnes også språkreiser for voksne. Dette er en genuin måte å lære et nytt språk på. England har en rekke språkskoler for formålet. Her arrangeres to ukers intensivkurs med 30-timers uker eller lengre språkopphold for dypere innføring. Kursene går over flere nivåer, og du kan som helt fersk elev få grunnleggende innføring i engelsk for nybegynnere. Andre språkkurs krever imidlertid noe erfaring. I disse språkkursene lærer du engelsk fra britiske lærere, som gir deg en innføring i grammatikk og setningsoppbygging. Du får også innføring i engelsk skriftlig og mulighet til å praktisere kunnskapene dine med de andre elevene og lærerne.

Ved å delta på språkreise lærer du språket av britiske lærere. Ved å oppholde deg i England over tid, får du også mulighet til å praktisere det du lærer i lokalmiljøet, på skolen, i butikken etc. Dette gir deg store fordeler fremfor ordinære språkkurs. Du får mer erfaring og lærer engelsk raskere. Du lærer på den måten å kommunisere som en innfødt, altså «gate-engelsk» kombinert med skoleengelsk. Og jo lengre du oppholder deg, desto bedre blir du. Bestiller du en språkreise, vil også innkvartering være inkludert i opplegget. Her kan du velge mellom privat innkvartering i private mottaksfamilier, eller du kan velge studentboliger og studenthjem på eller utenfor skoleområdet.

  • Språkreise som intensivkurs eller lengre opphold
  • Lær engelsk av britiske lærere
  • Praktiser engelsken din i nærmiljøet

TV og musikk

Tro det eller ei, men TV og musikk har også mye å si når du skal lære engelsk. I store deler av Europa dubbes alle engelsktalende TV-programmer, med det som følge at TV-titterne aldri får kjennskap til hvordan originalspråket egentlig høres ut. I Norge er vi heldige i så måte, da nesten alle TV-sendinger sendes på originalt språk. Vi hører engelsk hver eneste dag, og lærer ubevisst uttale og nye ord. Dette er en enkel måte å lære muntlig engelsk, og har en stor innflytelse på innlæringen av språket. Dette gjelder også engelsk musikk. Amerikansk og engelsk musikk har stor innflytelse på musikk-Norge, og også mange norske artister velger å synge på engelsk.

Når du lærer deg engelsk, enten via vanlige språkkurs eller via nettkurs, er det veldig viktig at du bruker både TV og musikk som en ekstra hjelp. Lytt til engelsk musikk og prøv å tyde teksten. Se på engelsktalende show, serier og filmer. Du lærer utrolig mye ved å lytte og samtidig lese den norske underteksten. Også dataspill kan spille en viktig rolle i innlæringen av engelsk som språk. Benytt alle kanaler du kan, og nivået på engelsken din vil stige ganske raskt. Nordmenn er kjent for gode engelskkunnskaper, og du kan ikke være noe unntak til regelen! Finn inspirasjon på nett, og meld deg på et kurs som passer for deg og din hverdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.