For noen kan det høres ut som en fjern drøm å tjene penger på nett. Å i tillegg tjene tilstrekkelig mye for å erstatte en vanlig inntekt er det mange som tror er helt umulig. Det kan også være fornuftig å være litt skeptisk til tilbud som lover deg mye penger, uten mye egeninnsats. Det er nemlig ikke lett å bli rik på nettet, og hvis du ikke har en evne til å fange opp trender som for eksempel hypen rundt Bitcoin, må du sannsynligvis jobbe like hardt på nett som i det virkelige liv for å tjene penger. Likevel er det mange fordeler med å tjene penger på nett.
Finn din nisje
Den mest systematiske tilnærmingen til å finne inntektskilder på nett, er å først identifisere hva dine virkelige styrker og evner er. Du må helt enkelt finne noe du er, eller kan bli, skikkelig flink til. Dette er for så vidt et råd som i tillegg gjelder for tradisjonelle jobber, du bør selvfølgelig prøve å se etter jobber som du kan mestre. Dessuten bør du passe på å finne en nisje som du er interessert i. Dette gjelder kanskje spesielt på internett, da du over lang tid jobber alene og må motivere deg selv. Da nytter det ikke å drive med oppgaver innenfor et fag du ikke liker.
For flere av de som tjener store penger på nett, for eksempel influensere på YouTube, var det kanskje en hobby som startet alt. Hvis du har en hobby du brenner for, og som du tror at du på noen måte kan gjøre til et produkt eller en tjeneste som går an å selge, bør du definitivt prøve deg på det. Samtidig kan det være at du må kompromisse litt med eksakt hvilke arbeidsoppgaver du skal ta på deg. Hvis du for eksempel er glad i hunder, er det kanskje ikke mulig å leve på en YouTube-kanal om hunder med en gang. Samtidig kan du tjene penger på å for eksempel skrive artikler om hundehold.
- Finn noe du er flink til, og elsker å jobbe med
- Ikke være redd for å bygge på hobbyer og interesser
Jobb strukturert og gi ikke opp
Hvis du vil gjøre virkelighet av en drøm om å få en stabil inntekt på nett, bør du være forberedt på mye jobbing og lite penger i en oppstartfase. Det vil helt garantert være tilfeller der du føler deg klar for å gi opp, når du kanskje har fått avslag for den tiende gangen på en dag. Du får ikke noe gratis på nett, du må markedsføre deg selv og virkelig gjøre en systematisk og strukturert innsats for å finne inntektskilder. Dette kan dessuten bety at du noen ganger må kompromisse litt med priser, slik at du kommer i gang og faktisk får noen kroner inn på konto.
Det er dessuten viktig at du helt fra starten er strukturert i forhold til dine arbeidstider, økonomi og rutiner i løpet av dagen. Vi kommer tilbake til dette i mer detalj, men vær for eksempel nøye med å faktisk stå opp til et gitt klokkeslett hver dag. Det er lett å snu på døgnet, eller kanskje helt slutte å søke etter oppdrag i en periode, hvis du ikke har den type disiplin på plass. Husk igjen at du sannsynligvis må jobbe minst like hardt på nett som i en tradisjonell jobb. Friheten du kan få når du styrer din egen tid er fantastisk, men pass på at den ikke blir en felle.
Plattformer der du kan markedsføre deg
Når du skal tjene penger på nett må du tenke som en entreprenør og selger. Det er ingen som kommer å søke opp deg og kaste oppdrag og penger etter deg. Derfor må du selv aktivt søke etter oppdrag og markedsføre deg selv. For mange kan den beste starten være Google, der du kan orientere deg om hvilke selskaper som egentlig opererer innenfor den nisjen du har lyst å jobbe. Det kan være at det finnes oppdrag og småjobber som er tilgjengelige, søk på alt du finner som du synes ser interessant ut. Dette er ofte internasjonale oppdrag som svært sjelden dukker opp på Finn.no og tilsvarende.
Det finnes dessuten en rekke ulike plattformer der du kan markedsføre dine tjenester som frilanser. Eksempel på slike er UpWork, Freelancer.com og Fiverr. På flere av de må du aktivt søke etter oppdrag, men det er også mulig å legge ut dine tjenester og eksempler på arbeid slik at potensielle oppdragsgivere kan finne deg. Hvis du har planer om å tjene penger på for eksempel produksjon av videoer eller blogger, da er det selvfølgelig plattformer som YouTube som passer best. Uansett hvilken vei du velger, kan du i tillegg markedsføre deg i sosiale medier som LinkedIn, Facebook og tilsvarende. Velg kanaler som passer din profil, dine tjenester og markedet.
- Ikke vær redd for å markedsføre deg selv
- Vær kreativ i din jakt på oppdrag
Praktiske detaljer som selskapsform, skatt og moms
Det er kanskje ikke kjempemorsomt å tenke på selskapsformer, skatt og moms når du er i en oppstartfase. Likevel er det ekstremt viktig at du har slike ting på stell. I sin aller enkleste form kan du ta oppdrag som frilanser uten å ha et eget selskap, og uten å tenke på moms. Du får betalt for dine oppdrag, og fører det i skattemeldingen som en ekstra inntekt. For de aller fleste vil det dog sannsynligvis være nødvendig å opprette et selskap etter hvert. De fleste begynner med et enkeltmannsforetak, som da deler økonomi med deg som person. Med et enkeltmannsforetak kan du fakturere med moms og trekke fra kostnader du har i forbindelse med drift av selskapet.
Uansett hvordan du velger å strukturere virksomheten, er det viktigste at du hele tiden har full oversikt. Det er lett å være redd for Skatteetaten, kommunen og andre myndigheter, men så lenge du har oversikt over hva du driver med er de gode rådgivere som vil hjelpe deg etter beste evne. Det er når du eventuelt mister kontroll over selskapets økonomi, og bruker opp penger som skulle vært betalt inn som skatt og moms, som du kan få store problemer. Husk at det finnes mange gode regnskapsprogrammer, spesielt tilpasset for små selskaper. Dette kan være en rimelig investering, for å gjøre arbeidet med økonomien i selskapet enklere.
- Sett deg inn i lover og regler med en gang
- Spør Skatteetaten og tilsvarende om hjelp
Være sin egen sjef – motivasjon, utdanning og utvikling
Når du tjener penger på internett er du per definisjon din egen sjef. Du kan bestemme det meste selv, fra hvilke oppdrag du tar på deg til hvor du skal jobbe fra. Dette kan gi deg en fantastisk følelse av frihet, men det stiller samtidig høye krav til motivasjon og selvledelse. Det er ingen som forteller deg hva du skal gjøre, eller hvor mye du må jobbe. Det er heller ingen som stopper deg fra å jobbe for mye, eller sier ifra om når du burde ta ferie. For mange blir arbeidet en egen livsstil, men pass på å opprettholde en sunn balanse mellom arbeid og fritid.
Du bør også tenke over din egen utvikling som frilanser. Når du får mulighet til å investere i din egen utvikling, bør du prioritere det. Husk at ny kunnskap og nye evner vil kunne gi deg flere og bedre betalte oppdrag. Tilsvarende vil du innenfor andre nisjer kunne investere i utstyr som hjelper deg å tjene mer penger, uansett om det handler om videoproduksjon, tekstbehandling, bildebehandling eller noe helt annet. Etter hvert kan dette gjøre at du virkelig får en god flyt, der du hele tiden utvikler deg og får flere spennende oppdrag og høyere inntekt. Du kommer aldri til å angre på at du begynte å tjene penger på nett!