Hvordan skrive en invitasjon?

skrive en invitasjon
  • Godt språk
  • Tydelig informasjon
  • Artig vri

Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du skal formulere deg når du skriver en invitasjon. Det første du bør tenke på er imidlertid språket. Unngå stavefeil, orddelingsfeil og kommafeil, og prøv å oppnå god flyt i teksten. Ofte kan det hjelpe å hente inspirasjon fra noen andres invitasjoner, for så å prøve å tilpasse teksten til anledningen det gjelder. Er det en barnebursdag eller et uformelt selskap, så kan du gjerne benytte deg av en ordlyd som er litt løsere i snippen, men til formelle selskaper bør ordlyden være mer reservert.

Uansett hva du inviterer til, så er det viktig å være tydelig i kommunikasjonen. Det bør for eksempel komme klart fram i invitasjonen når selskapet begynner, når det slutter og hva kleskoden er. Ønsker du å sette et mer personlig preg på uttrykket, så kan du prøve å komme med en artig vri på teksten. Dette bør du imidlertid styre unna hvis det er en invitasjon i forretningssammenheng, eller hvis du ikke kjenner alle mottakerne. Husk at ting fort kan misforstås, og av og til også tolkes i verste mening.

Bursdag

Dette er den vanligste anledningen for å holde en god fest. Det er mange som fortsetter å feire bursdag hvert år, lenge etter at barnebursdagene er over og voksenlivet har tatt overhånd. En invitasjon til fest bør tilpasses alderen til bursdagsbarnet, og en invitt til 50-årslag bør naturlig nok ha en mer formell ordlyd enn om du inviterer til en barnebursdag med ballonger, pølser og sjokoladekake. Et tips er å sjekke ut nettsteder som kan hjelpe deg å sende ut invitasjoner, hvis du skal sende mange på én gang.

Bursdag invitasjon

Iviter.no (https://www.inviter.no/) er en av mange gratis nettleverandører som trer støttende til når du innbyr til selskap. Her kan du invitere til bursdag, andre festligheter eller fotballtrening. Nettsiden hjelper deg å holde styr på invitasjonene og hvem som kommer, blant annet gjennom å generere en egen invitasjonsnettside. Deltakerne kan svare på om de kommer eller ikke direkte på nettsiden. Invitasjonene bli sendt ut både på e-post og SMS. Det er imidlertid mange som foretrekker å sende ut bursdagsinvitasjoner på den gode, gammeldagse måten, og som derfor fortsatt bruker papir. Dette gir større muligheter for kreativitet.

Bryllup

Å gifte seg er noe du forhåpentligvis bare gjør én eller få ganger i livet, og det er derfor viktig at bryllupsinvitasjonen blir tilnærmet perfekt. Ønsker du å skrive den selv, så er det mye inspirasjon å hente på forskjellige nettsider som gir gode råd og tips om hvordan du skal forberede deg til den store dagen. En annen mulighet er å leie inn en bryllupsplanlegger til å gjøre jobben for deg. Han eller hun har sannsynlig gode kontakter innen grafisk design og trykkeri, og kan derfor gi deg en god pris på profesjonelle bryllupsinvitasjoner.

  • Tips og inspirasjon
  • Bryllupsplanlegger

Bryllup invitasjon

Konfirmasjon

En annen merkedag i livet er konfirmasjonen – dagen som markerer overgangen mellom barndommen og voksenlivet. Anledningen er høytidelig enten den feires på kirkelig eller humanistisk vis, og dette kan gjerne markeres i invitasjonen, for eksempel ved å «fargelegge» den med et lite dikt. Husk å involvere hovedpersonen selv, kanskje har konfirmanten noen meninger om hva som bør være med i invitasjonen, eller hva som bør utelates. Designet er også viktig for mange tenåringer. Husk å sende ut invitasjonene god tid i forveien, da konfirmasjonsperioden gjerne er en travel tid for de fleste.

Dåpsinvitasjon

Når et nytt menneske blir født må vi selvfølgelig ønske det nye livet velkommen til verden. Mange velger å markere dette med den tradisjonelle dåpsseremonien i kirken. Hvis du kun skal invitere nær familie, så er det kanskje nok å ta en ringerunde. Ønsker du å sende ut en skriftlig invitasjon, så er det mange ferdig skrevne alternativer, slik at alt du trenger å gjøre er å fylle ut tid og sted. Ønsker du derimot å sette et mer personlig preg på invitasjonen, så setter de fleste pris på å få et håndlaget eller håndskrevet kort.

Dåpsinvitasjon

Navnefest

Navnefest er en nyere tradisjon i Norge enn den kirkelige dåpen, og det kan derfor være vanskelig å vite hva som skal stå på invitasjonen. Her det litt mer opp til foreldrene selv, og hvor høytidelig de ønsker at navnefesten skal være. Men også her finnes det mange ferdige maler på internett til inspirasjon for dem som sliter med å finne ordene. Akkurat som i en dåpsinvitasjon, så er det viktig å være tydelig og opplysende. Hvor og når er seremonien, og hva skjer etterpå? Dette er viktig informasjon å ha med.

Julebord

Når du skal invitere til julebord, så er det greit å skille på om det er en uformell fest i gode venners lag, eller en mer høytidelig affære med kollegaer. Skal du lage en god invitasjon til et bedriftsarrangement, så vært kort og konsis. Samtidig bør invitasjonen være forlokkende, og inneholde en «call to action», for eksempel «sett av datoen!». Skal du invitere venner til en uformell julefest kan du være mer personlig i tonen, og gjerne bruke litt humor. Velg et design som passer for anledningen, og finn gjerne din personlige vri på invitasjonen.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.