Hvordan bli skuespiller?

skuespiller

Å ha en skuespillerdrøm er ingen sjelden ting. Som små var det å bli skuespiller den aller største drømmen for mange. Noen legger denne drømmen fra seg når de vokser opp, mens andre jobber iherdig for å realisere drømmen sin. Veien til skuespilleryrket er lang og hard, og du vil nok møte mange fordommer, avslag og tøffe dager. Er du klar til å gjennomføre dette og jobbe på videre, venter en spennende fremtid med uendelige muligheter foran deg. Skuespilleryrket er tross alt et av de mest kreative, allsidige og givende yrkene.

Teater, skjerm eller lerret?

Ulike personer som drømmer om å bli skuespillere drømmer kanskje om forskjellige ting. Skuespilleryrket er svært allsidig, og det finnes mange veier å gå. Selv om du velger å gå én vei betyr det ikke at de andre dørene vil lukke seg. Du har alltid muligheten til å søke etter andre jobber innenfor andre sjangere. Men ofte lønner det seg å spesialisere seg på én form for skuespill, og å bli veldig god på den. Det er ingen hemmelighet at markedet flyter over av håpefulle skuespillere, men produsenter leter alltid etter gode skuespillere å satse på.

Første møte med skuespill er for mange på scenen enten på skolen eller gjennom en skuespillerklubb. Skuespillere som spiller på scenen er vant med å måtte huske lange teaterstykker, dialoger, monologer, og å måtte fremføre scener flere timer i strekk. Ofte uten lange pauser. Også under TV- og filminnspilling er skuespillere nødt til å takle et høyt tempo og intensive dager. Skuespillere i denne bransjen kan ofte forvente opp mot 12 timer lange arbeidsdager, inkludert flere timer i sminkerommet. Selv skuespillere i reklamefilmer er vant med å repetere de samme scenene og replikkene i timevis.

 • Teaterscenen
 • Reklamefilmer
 • Den store skjermen

Teater, skjerm eller lerret

Utdanning i Norge

Mange skuespillere har fått karrieren sin ved å bli oppdaget på nett eller bli headhuntet på gaten. Andre har dukket opp på audition og fått drømmejobben på første forsøk. Alle er dessverre ikke like heldige. En skuespillerutdanning er da kanskje den riktige veien å gå, for å forbedre skuespillertalentet for å skaffe seg mer erfaring. Du kan starte allerede på videregående med å velge drama-linjen, hvor du ukentlig samarbeider med klassen og andre linjer med å sette opp teaterstykker. Her får du ofte også erfaring både på og bak scenen.

Etter videregående er det mange som velger å ta et friår. Hvorfor ikke bruke dette på et år på en folkehøyskole som tilbyr teater? To folkehøyskoler som tilbyr teater er blant annet Romerike og Solbakken folkehøyskole. Hvis du vil ta teaterstudiene et hakk videre kan du også studere teater og skuespill på høyere nivå. Teaterhøgskolen er kjent som Norges beste sted å studere skuespill på, helt siden skolen ble etablert i 1953. Mange bruker flere forsøk på å komme inn, men når du får en slik prestisjefylt bachelorgrad er det nok verdt det.

Utdanning i Norge

Det store utlandet

Enkelte ser til utlandet for å realisere sine skuespillerdrømmer. Markedet i Norge er ikke det største, og derfor drar mange skuespillere på auditions i USA, England og andre land. Det er også muligheter for å utdanne seg innenfor skuespilleryrket i utlandet, som blant annet på Royal Academy of Dramatic Art i London og The New York Acting School for Film and Television i New York. Dette er to svært store og anerkjente skoler. Valgmuligheter for teaterskoler i utlandet er egentlig uendelig, bare husk på å velge et skandinavisk eller engelskspråklig land.

For de som ønsker å ta den korte veien til suksess er det bare å jobbe på og skaffe seg en agent. Dette gjelder også for de som vil satse i Norge. En agent vet markedet best, og kan hjelpe deg med å skaffe auditions til roller som vil passe deg. Normalt kan du ta kontakt med et selskap som jobber for skuespillere, eller reise på en åpen casting. Normalt trenger du å ha med deg flere ting på et intervju – både et headshot, en portefølje, et resyme eller CV og et «cover letter» er gjerne nødvendig.

 • Headshot
 • Resyme
 • Cover letter
 • CV
 • Portefølje

Nordmenn med stor suksess

Hvis du noen gang tviler på drømmen din kan det være greit å ha andre å se opp til. Som en liten nasjon har ikke Norge mange verdenskjente skuespillere, men listen begynner sakte og sikkert å vokse. Det positive er at alle har tatt ulike veier, og alle har oppnådd det de ønsker med sine skuespillerkarrierer. Blant annet har vi de unge stjernene Ina Svenningdal og Carl Martin Eggesbø fra SKAM som utdanner seg via Teaterhøgskolen i Oslo. Men vi har også nordmenn som gjør det enormt bra i utlandet.

Blant annet har vi Thea Sofie Loch Næss som er mest kjent fra sin rolle i The Last Kingdom. Loch Næss gikk på dramalinja på videregående, og ønsket å gå på folkehøgskolen på Romerike. Men det var hun selv som dro til utlandet på casting og auditions og skaffet seg roller. Kristofer Hivju, som er best kjent fra Game of Thrones, har sin utdanning fra Det statlige russiske akademi for teaterkunst (GITIS) i Danmark. Men han har også mye annen erfaring innenfor medieproduksjon som gjør han svært attraktiv, bortsett fra at han er en fantastisk skuespiller selvfølgelig.

 • Thea Sofie Loch Næss – tok karrieren i egne hender
 • Kristofer Hivju – erfaring fra media
 • Ina Svenningdal – høyere utdanning

Nordmenn med stor suksess

Start tidlig

Dersom du ønsker å bli skuespiller er det lurt å starte tidlig, selv om det ikke er noen skam å jakte etter drømmen sin når du har blitt voksen heller. Dersom du starter som barn vil du ha mange år på å samle erfaring og bygge porteføljen din, og kanskje finne ut av hva slags skuespiller du vil bli. Dette vil gjøre det lettere for deg å skaffe deg jobber som skuespiller, enten på scenen eller i filmer, er å kunne vise til tidligere oppdrag og arbeid i din portefølje.

Startfasen er ofte den vanskeligste, så du kan ofte forvente en god del auditions før din første jobb. Som barn kan du ofte melde deg inn i en lokal teaterklubb, og mens dette kanskje ikke høres så seriøst ut, vil det være et godt startpunkt for en fremtidig karriere innenfor skuespill. Samtidig er det viktig å ikke være for nøye på roller du tar, men allikevel ta deg selv seriøst som artist og skuespiller. En rolle som statist er ingen skam, men kan heller være en mulighet for å få en fot på innsiden og skaffe seg kontakter.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.