- Registrer deg som arbeidssøker hos NAV
- Se aktivt etter jobb på Finn.no, Jobbsafari.no, Karrierestart.no og nav.no
- Utnytt nettverket ditt – kjenner du noen som kjenner noen?
De nevnte punktene over er noen av de viktigste å ha i bakhodet når du ønsker å finne en jobb. Det å gå arbeidsledig mot sin vilje kan være frustrerende. Mange har søkt på utallige jobber uten å få positiv respons, eller finner rett og slett ingen stillinger som de tror vil passe. Det å gå uten fast inntekt kan ofte føles hemmende i hverdagen, og du får kanskje ikke råd til å gjøre de tingene du egentlig drømmer om. Noen ender opp med å måtte få sosialstønad, eller kanskje ta opp private lån fra familie eller venner. Andre er kanskje heldige og har oppsparte midler de kan klare seg på midlertidig.
Det finnes selvfølgelig noen som «utnytter systemet» og får penger fra NAV uten at de egentlig trenger det, og dette er kanskje folk som innerst inne ikke leter / har lyst på jobb. For de som faktisk ønsker å få seg en ny jobb, kan det imidlertid oppleves tungt å aldri bli innkalt til jobbintervju. Vi vil derfor dele våre beste tips og triks, slik at sjansen din for å få jobb øker. Kanskje du bare ikke helt vet hvor du skal begynne, eller hvor du skal lete? Eller er CV-en din utdatert og lite attraktiv for arbeidsgivere? Forhåpentligvis vil denne guiden gi deg drømmejobben på én, to, tre.
Registrer deg som arbeidssøkende
Det aller første du bør gjøre som arbeidssøkende, er å kontakte NAV. Dette innebærer blant annet at du registrerer deg som arbeidssøkende. Dette gjør du enkelt på nav.no, hvor du angir hvorvidt du er permittert, har mistet jobben / sagt opp, er ung med lite jobberfaring, er i jobb, men ønsker å bytte, eller lenge har stått utenfor arbeidslivet. Avhengig av hvilken situasjon du er i, vil NAV kunne hjelpe deg videre. Ofte har du rett på økonomisk støtte fram til du finner deg en ny jobb, noe de fleste er avhengige av. Dette kan f.eks. være dagpenger, som du får utbetalt annenhver uke mens du aktivt søker etter nye jobber.
Inne på nav.no vil du også kunne lete etter arbeid i seksjonen «Arbeidsplassen». Her kan du utføre manuelle søk, eller sortere stillingene etter hvilket fagområde som passer deg best. Du vil blant annet kunne velge mellom helse og sosial, IT, industri og produksjon, salg og service, natur og miljø, reiseliv og mat, håndverk eller kontor og økonomi. Det kan også være verdt å sjekke ledige stillinger på nettsider og jobbportaler som Finn.no, Jobbsafari.no og Karrierestart.no. Oppdater disse sidene jevnlig, da nye jobber dukker opp fortløpende. Husk at noen arbeidsgivere ansetter lenge før søknadsfristen går ut, så det er lurt å være blant de første søkerne i bunken av søknader.
Finpuss på CV-en din
Opplever du å aldri få napp på jobbene du søker på? Da kan det være lurt å se over CV-en en ekstra gang. CV-en bør være kortfattet og presis, og selvfølgelig kun inneholde korrekt informasjon. Det er også viktig å passe på at den er uten skrivefeil eller grammatiske feil, da dette kan stille deg i et dårlig lys – litt avhengig av type jobb du søker. Det kan også være greit å tette «hull» i CV-en dersom dette er mulig. Har du gått et år uten jobb, men kanskje jobbet frivillig i mellomtiden? Før sistnevnte inn i CV-en. Har du byttet jobb hyppig? Det kan skremme vekk arbeidsgivere. Kanskje du kan unngå å nevne alle irrelevante småjobber du har hatt?
- Skriv en mest mulig kortfattet og presis CV (ingen arbeidsgivere orker å lese gjennom hele livshistorien din)
- Ikke lyv om utdannelse eller tidligere arbeid
- Unngå skrivefeil
- Tett hull i CV-en
Skriv en søknad som matcher utlysningen
I tillegg til å sende inn CV, er det vanlig å legge ved en søknad. Dette er din sjanse til å vise arbeidsgiveren hvem du er, og hvorfor nettopp du er perfekt for stillingen. Les gjennom utlysningen fra arbeidsgiver og noter hva vedkommende ser etter. Har du disse egenskapene? I så fall bør du fremheve dem i søknaden. Også søknaden bør være relativt kort, og ikke overstige mer enn et par hundre ord. Husk at arbeidsgiveren har mange søknader å gå gjennom, og at du bør fange oppmerksomheten hans/hennes i løpet av de første setningene. Vis deg fra din beste side, men uten å overdrive eller lyve om hvem du er.
Bruk nettverket ditt
Veldig mange ledige stillinger legges aldri ut på nett. Dette er fordi arbeidsgivere ofte gir stillingen til noen i nettverket sitt. Det kan i så måte være lurt å forhøre seg med venner og bekjente, om de vet om noen som trenger arbeidskraft. Kanskje de kan legge inn et godt ord for deg? Det kan også være lurt å registrere seg på LinkedIn, som er en plattform der du kan ha kontakt med nettverket ditt og se hvem som har ledige stillinger. Her kan du også vise at du er åpen for nye muligheter, slik at arbeidsgiveren finner deg – og ikke nødvendigvis omvendt. Gjør det klart for venner og bekjente at du ser etter jobb.
Sosiale medier
I tillegg til LinkedIn, kan det være lurt å vise at du søker jobb i sosiale medier som Facebook. Her kan du kanskje skrive et innlegg, og be venner og bekjente om å dele det. Dette gjør at du kan nå ut til mange potensielle arbeidsgivere der ute. I tillegg viser du at du virkelig ønsker en ny jobb, og at du har engasjement. Kanskje tikker det inn noen meldinger etter et par dager, fra arbeidsgivere som har sett nærmere på profilen din? Det kan være lurt å ha et presentabelt profilbilde, slik at den nye potensielle sjefen din ikke ser deg fra din verste side. Kanskje du kan gå til en fotograf?
Et vikariat kan være nøkkelen
Etter å ha søkt mange jobber, får du kanskje positivt svar, men ikke akkurat den jobben du hadde drømt om. Du var kanskje ute etter 100 % stilling, men får kun tilbud om 50 %? Det kan være lurt å takke ja selv om – hvis det lar seg gjøre økonomisk sett. Mange vikariater ender med økt stillingsprosent eller forfremmelse etter hvert. Vis arbeidsgiveren hva du er god for, og sjansen for at du får drømmejobben øker betraktelig. Prøv å vis deg fra din beste side – vær presis, nøyaktig og fokusert mens du er på jobb. Dette vil arbeidsgiveren garantert legge merke til. Lykke til, vi krysser fingrene for deg!