Hvordan stoppe neseblod?

stoppe neseblod
 • Sitt rett
 • Ikke sett noe i nesen
 • Klem nesen
 • Len deg fremover
 • Medikamenter

Neseblod kan være forårsaket av mange forskjellige årsaker og det er ikke alltid du finner årsakene til hvorfor nesen blør i det hele tatt. De fleste blødningene er ufarlige og kan lett stanses hjemme med ting som finnes i huset, men finnes de tilfellene der en lege blir oppsøkt – disse tilfellene er kanskje sjeldne, men kan også være alvorlige. Dette er spesielt når det blør mye eller at det kan være fare for helsen, eventuelt at blodet kan gjøre at luftveiene blir blokkert, noe som kan medføre problemer med å puste.

Neseblod er vanlig og det er oftest unge mennesker under 10 som rammes. Dette er fordi barn ofte er aktive og dermed skader seg mens de leker. Det samme gjelder eldre mennesker over 50, som kan gå medisiner som gjør at neseblod blir mer sannsynlig – for eksempel blodfortynnende. De fleste kan imidlertid rammes av neseblod – uansett alder. Å blø neseblod er så vanlig at ca. 60 % av folk plages med gjentatte blødninger fra nesen. Og omtrent 10 % av de som har hatt neseblod har vært nødt til å oppsøke lege.

Skal du lene hodet bakover?

Mange tror at det beste å gjøre ved neseblod er å lene hodet bakover, men det skal du unngå. Dette er for at blodet går ned i svelget og gir en ubehagelig følelse i magen. Dette kan også forårsake at du starter å hoste, eller kveles av blodet hvis det går inn i luftrøret. Når blodet magen, kan det lede til irritasjon eller oppkast. Og hvis du kaster opp, kan dette gjøre at blødningen blir verre eller starter igjen. Derfor skal du lene deg fremover, slik at blodet renner ut nesen og ikke gjennom svelget.

Skal du lene hodet bakover

Når du lener deg fremover, burde du klemme på den myke delen rett under brusken i nesen. Dette er for å presse på blodåren som har sprukket, slik at blodet stopper og gir nesen en sjanse til å danne skorpe. Blodårene er vanligvis på neseskilleveggen. Hvis ikke blødningen minsker eller stopper, presser du på feil sted og må flytte nedover nesen til presset minsker eller stopper blødningen. Når du finner det punktet der blødningen minsker må du holde der i hvert fall i fem minutter. Hvis ikke blødningen har stoppet, tar du 5 minutter til.

Årsaker til neseblod

Når du starter å blø neseblod er det blodårene i neseskilleveggen – som er mellom de to neseborene – som sprekker. Dette oppstår fremst på neseskilleveggen der blodkarene er sensitive og lett kan briste og føre til blødninger. Hos noen mennesker det disse mer sensitive enn hos andre. Neseblod kan oppstå når slimhinnen i nesen er tørr, ved plukking, slag, høyt blodtrykk, enkelte medisiner og mer. Neseblod kan vanligvis bli stoppet etter få minutter, men hvis det ikke stopper eller at blødningen reduseres etter 30 minutter, burde en lege oppsøkes for hjelp til å stoppe neseblodet.

 • Tørr luft
 • Slag mot nesen
 • Høyt blodtrykk
 • Enkelte medisiner
 • Kald luft
 • Blødersykdom
 • Infeksjoner
 • Tynne blodårer / sensitive blodårer

Årsaker til neseblod

Legebehandling og behandling hjemme

Hvis blødningen ikke stopper på den overnevnte måten, finnes det nese-medikamenter som kan stoppe neseblod ved å trekke blodårene sammen. Dette kan dermed stanse blødningen. Dette brukes på de som har neseblod ofte eller har vanskeligheter med å stoppe blodet. En annen ting du kan gjøre hvis du plages av neseblod, er å etse eller svi av blødningspunktet. Om du ikke vil bruke medikamenter, kan du også bruke en kald klut samtidig som du klemmer på nesebroen. Dette minsker blødningen og trekker blodårene sammen, men kanskje litt saktere.

Etter at blødningen har stoppet

Når blødningen har stoppet, burde du ikke ta på eller blåse med nesen på ca. to dager. Dette er for at selv om blødningen har stoppet har ikke nesen nådd i bli leget. For å forhindre at blødningen starter igjen kan du holde det fuktig inni nesen – nok til at den kan gro, men ikke slik at bakterier kan trives og formeres. Det er mange forskjellige metoder for å beholde neseborene fuktige. Du kan for eksempel bruke en luftfukter eller spray-produkter basert på saltvann. Ved å bruke disse produktene reduseres sjansene for å få neseblod.

Etter at blødningen har stoppet

Hvordan minske sjansene å få neseblod?

Noe du ikke burde gjøre er å røyke. Dette kan gjøre at nesen blir tørr og irritert. Unngå også å plukke i nesen (både med fingre og Q-tips), da det nesten blir som å plukke på et sår. Du burde heller ikke bruke mye nesespray, da dette kan tørke ut nesen. Om du trenger nesespray burde du bruke en som er basert på saltvann. Siden innsiden av nesen er sensitiv og lett å skade, bør du behandle den svært forsiktig, både med medikamenter som tradisjonell nesespray og ellers.

Sammendrag

Neseblod er relativt ufarlig og forekommer hos de fleste fra tid til annen. Det er mer sannsynlig for barn og eldre å få neseblod enn de i alderen mellom 10 og 50. Neseblod kan være skadelig i spesifikke situasjoner, men kan som oftest behandles hjemme. Det er mange ting du kan gjøre får å unngå neseblod – ha det fuktig rundt deg og ikke bruk for mye av produkter som tørker ut nesen. Får du mye neseblod og samtidig røyker, bør du slutte siden røyking tørker ut nesen og øker sannsynligheten for neseblod.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.