- Sjekk batteriet for å bekrefte hvorvidt det er det som er problemet
- Finn fram startkablene og skru av varmeapparat, lys og alt som trekker strøm
En enkel måte å sjekke om det er batteriet som er problemet, er å sette på hovedlysene på bilen. Om de lyser svakere enn normalt, er det garantert batteriet. Om du prøver å starte bilen og starteren prøver og prøver, men ikke klarer å få tenning, så er det mest sannsynlig batteriet. Da er det på tide å finne fram startkablene og be om strøm fra en annen bileier. Batteriet befinner seg som regel under panseret. Husk rød pol og mot rød pol og svart mot svart (pluss og minus)!
Når du skal nødstarte bilen med startkabler, må bilen du tar strøm fra ha motoren i gang. Bilene må ikke berøre hverandre og du må heller ikke berøre bilene. Bilene skal kun være knyttet til hverandre via startkablene. Begge bilene må ha varmeapparat og lys avslått. Den som gir strøm kan gjerne trå litt på gasspedalen for å gi ekstra boost. Etter et minutt eller to kan du prøve å slå på tenningen og starte bilen din. Starter ikke bilen på første eller andre omdreining, så la den lade litt lenger.
Rekkefølgen
Det er ikke vilkårlig i hvilken rekkefølge du monterer startkablene på batteriene. Start først med å sette kabelklemmen på plusspolen på din egen bil. Deretter skal motsatt ende av kabelen festes til plusspolen på bilen som skal gi deg strøm. Så tar du minuskabelen og fester klemmen til minuspolen på bilen som skal gi deg strøm, deretter den andre enden på din egen minuspol eller aller helst til et punkt med metallisk kontakt, som en skrue i motorrommet. Ifølge Viking bør ikke minuskabelen være i kontakt med batteriet ditt i det hele tatt.
Om det er batteriet som er opphavet til dine startproblemer, så vil nødstart med startkabler være nok til å få bilen i gang igjen. Når bilen først er i gang, vil den lade batteriet mens du kjører. Det vil dog ikke full-lades, og ekstra ladning vil være nødvendig. Om bilen ikke starter med startkabler, så kan batteriet være ødelagt eller det kan være andre årsaker til at bilen ikke starter. Om starteren ikke responderer når du dreier om nøkkelen, så kan det være starteren som er problemet.
Når skal du fjerne startkablene?
Når du har klart å starte bilen din med strøm fra en annen bil, kan du fjerne startkablene. Vær forsiktig når du fjerner kablene, slik at kabelskoene ikke gnisser mot hverandre og gir deg støt. Så fort alle kablene er fjernet, er det ingen fare for støt. Pakk kablene godt inn i oppbevaringsposen sin, og ha dem alltid beredt i bagasjerommet på bilen. Du vet aldri når du kan få bruk for dem. Det er ikke bare for egen hjelp, men det kan være du kommer over noen som trenger starthjelp fra deg.
- Fest kabelklemmene i riktig rekkefølge
- Dødt batteri eller andre problemer
Manuell start
Om bilen ikke starter og du ikke har startkabler i bilen, kan du be noen om å hjelpe deg med å dytte bilen i gang. Alternativt kan du la bilen trille, om det er litt helling der du står. Eller kanskje noen kan hjelpe deg med å dytte bilen til en helling? La bilen trille nedover mens du holder clutchen inne og bilen i andre-gir. Slipp clutchen jevnt mens du trår på gasspedalen. Dette vil nødstarte bilen. Det samme kan gjøres om noen dytter bilen bortover en flat vei uten helling.
Starthjelp med kompressor
Foruten startkabler, finnes effektive og praktiske apparater for starthjelp. Dette er bærbare modeller for nødstart av bil og båt eller andre kjøretøyer. Apparatet har et kraftig blybatteri, som fungerer som en powerbank, slik at du ikke trenger noen annen bil for strømhjelp. Den har også innebygget kompressor for andre bruksområder, som pumping av dekk. Apparatet har 12 V-sigarettenneruttak, trykkmåler, varsellys og USB-uttak, samt strømadapter og ladekabel. Dette er altså et universalt apparat, som kan redde deg i mange nødsituasjoner. Det er heller ikke dyrt i innkjøp, og trenger ikke vedlikehold.
Tjuvkobling – kun på film
Det er bare på film tjuvkobling av en bil er enkelt. Utallige ganger har vi sett det utført på den lille skjermen, der røde ledninger klippes og føres mot hverandre for å lage gnist slik at bilen starter. Det gikk kanskje til en viss grad an på riktig gamle biler, men dagens biler er utstyrt med så mye elektronikk at dette neppe er en mulighet for «hvermannsen». Til dette kreves avansert utstyr og kunnskap! For å nødstarte en bil, må du nok nøye deg med startkabler, manuell start eller «powerbank».
Forebygging
Du kan til en viss grad forebygge at bilen ikke går tom for batteri, ved for eksempel å huske og skru av interiørlyset når du parkerer. Selv om de fleste nye biler i dag varsler ved strømforbruk, så varsler det ikke nødvendigvis om interiørlyset. Har du barn er det fort gjort at de trykker på taklyset uten at du legger merke til det, og du våkner opp til flatt batteri morgenen derpå. Det samme gjelder om barna, eller andre, lar apparater og mobiltelefoner ligge til ladning i bilen.