Hvordan unngå å svette?

unngå å svette
  • Svetting er en naturlig kroppsfunksjon
  • Du kan redusere svettingen med enkle knep

Mennesker svetter, sånn er det bare! Det er faktisk helt grunnleggende for vår eksistens. Noen svetter mer enn andre, og i mange tilfeller kan dette bli et problem som går utover jobb og sosialt samvær. Her finnes det imidlertid metoder som kan redusere svettingen, alt fra enkle hverdagsknep til mer omfattende medisinske behandlinger av problemet. Om vi starter med hverdagsknep, så er det naturlig å starte med et produkt alle bruker, nemlig deodorant. Denne er til bruk i armhulen for at du ikke skal lukte svette.

For noen er ikke deodorant under armene godt nok, og enden på visen er det lukter svette utover dagen. Dette er brysomt både for den det gjelder og for omverdenen rundt, og kan av andre anses som respektløst og mangel på personlig hygiene. Det behøver ikke være noen av delene. Det er bare at deodorant ikke er løsningen. Bytter du ut deodoranten med antiperspirant, vil du oppleve mye bedre resultater. Det kan også være at du bare trenger å bytte ut spray-deodoranten din med roll-on, da spray ikke alltid er så effektivt.

Fotsvette

Er du av de som vegrer deg for å ta av deg skoene når du er på besøk hos noen? Foretrekker du heller hageparty fremfor selskap hjemme hos noen? Da er du ikke alene! Mange sliter med fotsvette, og fenomenet rammer både kvinner og menn. For de som svetter mye, er det viktig å kjøpe gode sko uten altfor mye syntetiske materialer i sålene. Billige sko du kjøper når du er på ferie i Syden, gir ofte dårlig lukt etter hvert og må kastes etter kort tids bruk – og da ble ikke skoene så billige allikevel!

Bruker du tette sko eller joggesko, er det viktig at du bruker sokker. Sokkene absorberer svetten, og huden kommer ikke i direkte kontakt med materialet skoen er laget av. Du kan gjerne bruke en fotdeodorant i tillegg, eller fotpulver som strøs direkte i skoene. Disse produktene kan fint brukes om du går med åpne sko også. Åpne sko er nemlig ikke alltid en garanti for en svettefri hverdag, og kan med tid og stund gi vond svettelukt på føttene. Men for all del: unngå sokker i sandalene!

Fotsvette

Fotbad

For å redusere vond lukt på føttene, anbefales å vaske føttene ofte. En kan også benytte seg av fotbad, der vannet tilsettes diverse produkter eller naturlige midler. Ha lunkent vann i et fotbad, og tilsett Listerine og eplesidereddik. Listerine inneholder alkohol og er dermed bakteriehemmende og kan forebygge neglesopp, samtidig som produktet inneholder eteriske oljer som er bra for huden. Eddiken gjør også godt for sprukken og hard hud på føttene. Eteriske oljer i fotbadet gjør også underverker på føttene, og etterlater dem velduftende i lang tid.

  • Overdreven svetting kan reduseres med enkle knep, medisinering eller inngrep
  • Unngå fotsvette med fotbad

Ansiktssvette

Noen svetter så mye i pannen at det ser ut som de har deltatt i en hard treningsøkt. Slik overdreven svette er ikke bare estetisk forstyrrende, men kan også gi fysiske problemer om svetten renner ned i øynene. Om vinteren kan en svett panne også føre til forfrysninger. Hva gjør du? Pannebånd? Bandana? Ja, dette er gode alternativer, som kan være både kledelig og nyttig på samme tid. Spesielt på sommerstid kan både bandana og pannebånd være løsningen for overdreven svetting i pannen, mens en litt tettsittende lue kan gjøre nytten på vinteren.

Ansiktssvette

Lyskesvette

Overdreven svette i lyske, rumpe og på kjønnsorganer kan være sjenerende. Ofte kan dette etterlate våte flekker på stolen når du reiser deg opp, og både undertøy og benklær kan bli fuktige eller i verste fall synlig våte. Kvinner kan til en viss grad redusere problemet ved bruk av truseinnlegg, som absorberer lyskesvetten. En kan også unngå benklær eller skjørt laget av syntetiske eller veldig tette materialer. Kjøp klær og undertøy som absorberer svetten. Er du plaget med mye svette bak på lårene, kan du bruke en kort leggings under skjørtet for å absorbere svetten.

Håndsvette

Klamme og fuktige hender kan også være sjenerende, selv om det ikke lukter. Å håndhilse kan bli et stressmoment du aller helst vil prøve å unngå. Det er vanlig å svette i moderate mengder i håndflaten, noe som er grunnleggende for et godt grep. Men hos noen er svettingen overdreven. Dette er en medisinsk tilstand som kalles hyperhidrose. Det finnes ingen hverdagsknep for å unngå overdreven svetting i hendene, og hudlege må oppsøkes. Hudlegen kan tilby diverse behandlinger, alt fra medisinering til enkle inngrep med Botox o.l.

Svetting og medisin

Bruk av enkelte medisiner kan gi økt svette, og er dermed et forbigående problem. I mange tilfeller kan overdreven svetting komme av arvelige og genetiske faktorer. Om du har mistanke om at noe er galt og at du svetter altfor mye, så bør hudlege oppsøkes. Det kan være underliggende årsaker til den økte svettingen, og eventuelle sykdommer bør utelukkes. Hudlegen vil også kunne gi råd og veiledning for behandling av problemet, eller gi deg enkle tips til å mestre problemet i hverdagen. Er svettingen stressrelatert, kan stressmestring være løsningen!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.