Hvordan slutte å bekymre seg?

Slutt å bekymre deg

Det er ikke uvanlig å bekymre seg. Bekymringer kan defineres som en kjede bestående av negative tanker, gjerne av typen «hva om» eller «tenk hvis». La oss bare avklare det først som sist – det å bekymre seg er ikke farlig, og det er faktisk ganske normalt og noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Noen bekymrer seg imidlertid mye mer enn andre, kanskje så mye at det går ut over livskvaliteten. Uansett om du bekymrer deg mye eller lite, finnes det metoder for å tenke mer positivt.

Det er mulig å bli kvitt bekymringene

Det finnes en rekke teknikker som skal kunne hjelpe deg å få bukt med bekymringene. Det første du bør gjøre er å være bevisst på egne tanker, eller å prøve å se situasjonen fra et annet perspektiv. Hvordan ville venninnen din håndtert en lignende situasjon? Da blir det lettere å oppdage «tanketyver», og se på bekymringen med et objektivt syn. For mange starter også bekymringene med at de har uro i kroppen. Er du allerede anspent og skjelven, er sjansen større for at bekymringene dukker opp som en slags automatisk reguleringsmekanisme. Pust dypt inn!

  • Se på bekymringene dine fra en annens synspunkt
  • Finn fysisk ro – pust rolig og dypt inn og ut i noen minutter, få massasje etc.

Ditt neste steg på veien for å bli kvitt bekymringer, er å fokusere på hvordan «problemet» du tenker på kan løses, heller enn å tenke på alle mulige utfall og alt som kan gå galt. Dette kan betegnes som «handling foran tanker». Er det ingen tiltak som kan gjøres? Da er det heller ikke vits å bekymre seg. Ikke ta sorgene på forskudd, sies det. Se også på bekymringene dine som en buss. La den komme og kjøre videre – du trenger ikke å hoppe på. La tankene passere!

Hvordan slutte å bekymre seg

For mange hjelper det også å skrive ned tankene og bekymringene. På denne måten kan du nærmest «flytte» tankene dine fra hodet og ned på papiret (eller PC-en). Det kan for eksempel være lurt å sette av et kvarter hver kveld der du tillater deg selv å bekymre deg. Kommer bekymringene til andre tidspunkt, kan du fint be dem om å komme tilbake under «åpningstiden» mellom 21.00 og 21.15. Det er også mulig å få bukt med bekymringer ved å prate med noen om tankene.

  • Fokuser på problemløsning istedenfor å bekymre deg. Kan det ikke løses trenger du ikke kaste bort tid på bekymringer.
  • La tankene komme og passere
  • Skriv ned bekymringene – sett av et kvarter til bekymringer
  • Prat med noen

Tren på å tenke positivt

Hjernen vår består av et komplisert nettverk av nevroner og nerver. Tenker du mye på noe, blir signalene mellom nervene i hjernen av og til «innøvd», noe som gjør at tankene dukker opp titt og ofte. Dette kalles et negativt tankemønster. Prøv derfor å tenke motsatt hver gang en negativ tanke dukker opp. Om bekymringen er «hva om jeg taper alle pengene?», kan du heller tvinge deg selv til å tenke «hva om jeg vinner i Lotto?». Til slutt vil det bli lettere å tenke positivt!

Snakk med noen!

Veldig mange synes det hjelper å snakke med noen om bekymringene sine. Du kan da «lufte» tankene dine, og få innspill fra et annet menneske. Kanskje den andre personen klarer å se på bekymringene dine med et nytt og friskt blikk, og komme med idéer, innspill eller løsninger du ikke har tenkt på selv? Du kan for eksempel snakke med noen i familien, en god venn eller kanskje en psykolog. En psykolog har møtt mange i din situasjon, og har ofte oppskriften på å tenke positivt.

Snakk med noen

Stort sett ordner det seg

Dersom du er en som bekymrer seg ofte og mye, har du nesten garantert lagt merke til at det du bekymrer deg for stort sett ikke blir så ille som du hadde trodd. Kanskje du har gruet deg til en eksamen som viste seg å gå over all forventning? Eller kanskje du var sikker på at hodepinen var et symptom på hjernesvulst – og så var det egentlig ingenting? Dersom du kjenner deg igjen, kan det være en idé å være bevisst på at tankene ofte ikke stemmer.

Menneskehjernen er ofte fantasifull. Og når fantasien løper løpsk, er det nesten ikke grenser for hva slags bekymringer som kan dukke opp. Tenk på at det meste ordner seg, og skulle bekymringene dine vise seg å bli virkelighet – ja, så går det nok bra likevel. Det er et ordtak som sier: Enten går det bra, eller så går det over. Dette er noe alle som bekymrer seg burde si til seg selv, gjerne hver dag. Husk at tankene dine ofte spiller deg et aldri så lite puss.

Vanlige bekymringer

Mennesker bekymrer seg for så mangt. Det kan handle om alt fra miljø, økonomi, arbeidsoppgaver, barn eller mulige ulykker, til helse, fremtid eller kanskje fortid. Bekymringer kjennetegnes av at de stort sett er negative tanker. Du grubler og bekymrer deg kanskje for ting som har skjedd, og vanligst av alt – hva som kan komme til å skje. Stort sett dreier bekymringer seg om store og viktige ting i livet, som for eksempel familiens helse, eller det å engste seg for barna sine, eller frykt for å ikke kunne forsørge seg selv.

Vanlige bekymringer

Mange bekymrer seg også over «mindre viktige» ting, som hvordan en audition eller fremføring skal gå, hvorvidt den du er forelsket i liker deg tilbake, eller om medarbeidersamtalen eller en eksamen vil gå bra. Mange studenter sliter med tanker knyttet til prestasjoner, karakterer og eksamen. Noen bekymrer seg ikke bare for egne potensielle problemer eller utfordringer, men ligger kanskje søvnløs og bekymrer seg på andres vegne. Bekymringer kan være så mangt, og det som er en bagatell for én, kan være en virvelvind av tanker for en annen.

Vær opptatt med andre ting

Når bekymringene herjer som verst, kan det fort bli til at du er i din egen lille boble av negative tanker. Da frister det kanskje ikke å finne på noe som er morsomt, men det er nettopp det du bør gjøre! Finn aktiviteter som får deg til å tenke på andre ting – gjerne noe som krever fullt fokus. Dersom du fokuserer på noe som er virkelig spennende eller morsomt, har bekymringene en tendens til å slippe taket – om ikke permanent, i hvert fall for en stund.

Du kan for eksempel se en spennende film sammen med kjæresten eller en venn, eller kanskje spille en runde med brettspill? Det kan også være greit å komme seg litt ut av huset, og gi sansene nye inntrykk. Lukt på blomstene, føl vinden i håret og legg merke til detaljene rundt deg. Kanskje du kan lære noe nytt, eller melde deg på et spennende kurs? Så lenge det får deg til å tenke på noe annet, er det bare positivt for både kropp og sjel.

Årsaker til at du bekymrer deg

Det er som regel ingen spesifikk årsak til at bekymringene dukker opp. Som sagt er bekymringer noe stort sett alle mennesker opplever fra tid til annen. Noen av oss er imidlertid mer disponert for å tenke negativt. Dette gjelder kanskje spesielt hvis du for eksempel har angst. Da er det ikke uvanlig at bekymringene kommer som perler på en snor. Menneskehjernen er bygget opp slik at overlevelse er første prioritet, og det å forutse farer eller finne løsninger på problemer er en del av vårt evolusjonsmessige fortrinn. Bekymringer er en del av livet!

Oppsummering

Mange går rundt med bekymringer, og noen bekymrer seg mye mer enn andre. Det å bekymre seg er ufarlig og en del av livet, men mange ønsker å bli kvitt det negative tankemønsteret. Uansett om du bekymrer deg mye eller lite, finnes det metoder for å tenke mer positivt. Du kan blant annet sette av tid til bekymringer hver dag, eller kanskje snakke med noen om tankene dine. I denne guiden har du fått en rekke tips til hvordan du blir kvitt bekymringer. Bruk dem!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.