Hvordan slutte å hikke?

hikke

Alle mennesker hikker innimellom. Hikke kan best beskrives som regelmessige og ufrivillige sammentrekninger av muskulaturen i mellomgulvet, samt diverse andre muskler relatert til pusting, noe som igjen fører til hurtig inhalering av luft. Luftstrømmen avbrytes brutt og plutselig når strupelokket lukkes igjen, noe som lager den karakteristiske og velkjente hikkelyden. Hikke er helt naturlig, og forekommer hos både unge og gamle mennesker, men kan ofte oppleves som plagsomt og sjenerende. Hikke kan plutselig oppstå, og er vanskelig å bli kvitt, men vi skal nå se på noen metoder som kan hjelpe deg å bli kvitt hikke.

Metoder som skal fjerne hikken

Det er ingen fasitsvar på hvordan du blir kvitt hikke. Som regel forsvinner den av seg selv i løpet av sekunder, minutter eller i noen tilfeller – timer. Det finnes imidlertid en rekke kjerringråd og hyppig brukte metoder folk prøver når de vil få bukt med hikken. Det mest kjente er kanskje å holde pusten. Dette kan ha effekt hos noen. Et annet velkjent triks er å drikke et glass vann, noe som tilsynelatende skal «kvele» hikken. Andre igjen mener de effektivt blir kvitt hikken dersom noen skremmer dem.

Mer spesielle metoder for å bli kvitt hikke inkluderer å stå fremoverbøyd mens du drikker et glass med vann fra den kanten av glasset som peker bort fra deg. Det finnes også hikkedempende medisiner som kan fås hos legen ved kronisk hikke, dersom du skulle lide av dette. Andre kjerringråd inkluderer å spise en skje med bringebærsyltetøy eller honning. Det sies at for å slutte å hikke må du stoppe påvirkningen nerven (kalt vagus) har på mellomgulvets muskel, ved å avlede den. Prøv en av de nevnte metodene neste gang du hikker!

 • Hold pusten
 • Drikk et glass vann
 • Bli skremt
 • Stå fremoverbøyd og drikk vann fra glassets bortre kant
 • Spis en skje med bringebærsyltetøy eller honning
 • Reseptbelagt medisin fra legen, som Haloperidol

Metoder som skal fjerne hikken

Hva utløser hikke?

Hikke kan plutselig utløses, som lyn fra klar himmel. Likevel synes det å være visse situasjoner som utløser hikke, og da spesielt i forbindelse med matinntak. Kortvarig hikke fås ofte dersom du spiser for fort, drikker mye kald drikke, eller drikker alkohol. Du har kanskje opplevd å få hikke når du har drukket et glass eller to med øl? Også stress eller operasjoner kan utløse hikke hos enkelte. Langvarig hikke kan ha andre mer sjeldne årsaker, som skader i sentralnervesystemet, irritasjon av nervene i brysthulen eller irritasjon av mellomgulvsmuskelen.

Irritasjon av nervene i brysthulen kan skyldes lungebetennelse, hjerteinfarkt, brysthinnebetennelse eller mellomgulvsbrokk blant annet. Dersom det er mellomgulvsmuskelen som irriteres kan dette skyldes alt fra galleveissykdom til kreft. Også nerver i halsregionen som utsettes for irritasjon kan utløse hikke, f.eks. ved struma eller lymfekreft. Er det sentralnervesystemet som er skadet, kan dette skyldes hjernesvulst, betennelse i hjernen, hjerneslag eller multippel sklerose. Men ikke bekymre deg for mye for dette. Stort sett skyldes hikke noe helt uskyldig, som at du spiser middagen for fort eller er litt vel ivrig etter øl på puben.

Hvor lenge varer hikke?

Det er veldig individuelt hvor lenge hikke varer, og én og samme person kan oppleve å ha hikke i både lengre og kortere perioder. De aller fleste blir kvitt hikken i løpet av relativt kort tid, og med det mener vi minutter eller timer. Som regel forsvinner hikken like fort som den kom, kanskje uten at du merker det engang. I andre – mer sjeldne tilfeller – kan hikken vare i flere dager, eller enda sjeldnere, i en uke eller flere uker. Det er også individuelt hvor ofte du rammes av hikke.

Noen kan få hikke flere ganger daglig, mens andre får det daglig, ukentlig eller sjeldnere. Noen hikker kun om dagen, mens andre kan oppleve hikke om natten. Noen mennesker rammes av kronisk hikke, eller hikke som varer livet ut. Ifølge Guinness World Records, den kjente rekordboken, er det amerikaneren Charles Osborne som har hikket lengst sammenhengende, nemlig 68 år. Mannen hikket fra 1922–1990, og hadde da hikket nærmere 430 millioner ganger. Tenåringsjenten Jennifer Mee fra Florida hikket på sin side vanvittige 50 ganger per minutt i over fem uker.

 • Hikke kan vare i minutter, timer eller uker
 • Hyppighet varierer – noen får hikke oftere enn andre
 • Verdens mest langvarige hikke som er registrert, varte i 68 år

Hvor lenge varer hikke

Hva skyldes hikke?

Det har i en årrekke blitt spekulert i hvorfor vi hikker. Ifølge forskere fra Frankrike kan refleksen spores tilbake til den gang vi levde i vann. De første skapningene som krøp opp fra vannet for mange, mange år siden hadde gjeller. Dyr som både har gjeller og lunger, som rumpetroll, benytter munnhulen til å dytte vann over gjellene på samme tid som svelget stenges for å forhindre at vannet også går inn i lungene. På samme måte som menneskets hikke, blir mekanismen undertrykt når lungene blir fylt med oksygen, og når vannet/luften har høyt CO2-innhold.

Forskerne mener at årsaken til at vi har båret på denne refleksen i omtrent 370 millioner år, kan forklares med at den har en nytteverdi. Det spekuleres i om amming kan være grunnen, da måten spedbarn suger melk på ikke er så veldig ulik hikke – for å hindre at melk havner i lungene. Andre mener hikking er en slags trening på å puste under fosterstadiet – eventuelt holde fostervannet ute av lungene – da et foster ofte hikker i livmoren. Det kan bare spekuleres i hva som er den egentlige årsaken.

 • Refleks fra urtiden
 • Pustetrening hos foster
 • Måte å holde fostervann ute av lungene

Lær deg å leve med hikke

Hikke er som sagt noe alle opplever fra tid til annen, og det er som regel ikke noe farlig som ligger bak – stort sett. Det kan kanskje oppleves kjipt når hikken dukker opp midt under et møte eller under en date, eller kanskje midt i en tale. Det er likevel helt naturlig å hikke, og noe alle rammes av. Derfor er det ingen grunn til å bli flau av at du hikker dersom det skjer på et ubeleilig tidspunkt. Du kan selvfølgelig prøve en av de overnevnte metodene i et forsøk på å bli kvitt hikken.

Blir du ikke kvitt den, kan det sikkert være en trøst at den stort sett går over av seg selv. Er du heldig tar det ikke mer enn noen få minutter. Er du mindre heldig kan hikken vare i flere uker eller år (noe som er ytterst sjeldent). Skulle du være rammet av kronisk hikke, finnes det imidlertid medisiner som kan hjelpe deg. Kanskje vi bare må lære oss å leve med hikken? Den er en slags påminnelse om at vi en gang var skapninger som levde i vannet, noe som er ganske fascinerende å tenke på.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.