Hvordan spille gitar?

spille gitar

Å lære seg å spille gitar er en utfordring, men en artig en sådan. Det finnes utallige teknikker, akkorder og triks det går an å lære seg, og noen er mer tidkrevende enn andre. Skal du lære seg å spille på egen hånd, vil vi her by på noen nyttige tips for å få deg i gang. Før du vet ordet av det spiller du plutselig hele låter selv, og har et nytt partytriks i bakhånd. Aller først skal vi se på de to hovedtypene innen gitarer, og vurdere hvilken som er best å starte med.

Akustisk eller elektrisk?

De lærde strides om hvorvidt du bør begynne med akustisk eller elektrisk, og begge har sine fordeler. Kanskje den vanligste oppfatningen er at det er best å begynne med en kassegitar. Disse er billigere, og du slipper å kjøpe alt ekstrautstyret som følger med en elektrisk variant. Akustiske gitarer tar mindre plass, og fordi du ikke har noen forsterker trenger du ikke vie noe oppmerksomhet til annet enn gitaren selv. Dermed kan du fokusere på det en nybegynner bør fokusere på, nemlig selve spillingen. En akustisk gitar er i bunn og grunn enklere for nybegynnere å håndtere.

Akustisk eller elektrisk

Samtidig finnes det gode argumenter for hvorfor du like gjerne kan begynne med elgitar. Elektriske gitarer har tynnere hals og mindre avstand mellom de seks strengene, noe som gjør dem lettere for nybegynnere å spille på. Hvis du er bekymret for om gitaren din kommer til å lage mye støy når du øver, kan vi legge inn et ytterligere godt argument for hvorfor det er en god idé å begynne med elektrisk gitar. Plugger du inn et headset i forsterkeren vil du kunne stenge lyden ute for andre enn deg selv, og du unngår å plage naboene.

 • Akustisk: Tar mindre plass og krever mindre utstyr
 • Elektrisk: Lett å spille på, mulig å koble til headset

Begynn i det små

Kanskje ble du inspirert til å lære deg å spille gitar fordi du har noen favorittlåter du kunne tenke å lære deg? Sjansen er stor for at du bør la disse vente, og heller lære deg noen helt enkle låter som er som skapt for nybegynnere. Låter som er lette og består av få akkorder, og som er vanlige å begynne med, er for eksempel: «Tom Dooley», «What shall we do with the Drunken Sailor» og «Kjerringa med staven». Øvelse gjør som kjent mester, og det å begynne i det små er alfa og omega.

Å kunne spille en hel sammenhengende låt fra første til siste vers gir en bedre mestringsfølelse enn det å bare lære seg intro-riffene til låter som Metallicas «Nothing Else Matters» eller Deep Purples «Smoke on the Water». Begge disse er låter som bør være forbeholdt viderekomne. Fokuser på akkordspill i begynnelsen før du bryner deg på fingerspill-teknikker. Det finnes alltids kurs du kan ta, både på nett og i den virkelige verden, men mange gode gitarister er nokså selvlærte. Det viktigste er å ha tilstrekkelig med motivasjon, lærevillighet og stå-på-vilje.

Begynn i det små

Akkordspill

Mange grep er gjengangere i låter, og du kan komme et langt stykke med å lære deg 8–10 moll- og dur-akkorder. Skaff deg en oversikt over de vanligste grepene, og pugg dem. Em og A7 er forholdsvis enkle fra starten av, mens akkorder som G, C og Dm kan kreve litt tid før fingrene blir vant til å spille dem. Så snart de mest grunnleggende akkordene sitter i fingrene og du har vendt deg til dem, har du i stor grad kommet over de første famlende stegene på veien mot å bli en dreven gitarist!

Når du har lært deg akkordene gjelder det å kunne gå fra den ene til den andre så fort som mulig. Her er det en idé å lage din egen akkord-sekvens hvor du prøver å raskt bytte mellom de grepene du sliter mest med. Lær deg også å klimpre på rett måte. Når du slår akkorder må det gjøres ryddig og rytmisk for at det skal høres riktig ut. Lytt til deg selv når du spiller for å finne ut om du har flyt. Snart vil du se at det å spille låter blir en overkommelig oppgave.

 • Lære akkorder
 • Mestre klimpring
 • Finn rytmen

Akkordspill

Er gitaren stemt?

Få ting er mer irriterende enn en ustemt gitar som gir fra seg helt feil lyd når du spiller alle strengene på en gang. Spesielt når du har spilt en stund og fått trent gehøret ditt litt, blir dette noe du legger ekstra godt merke til. Men også i oppstartsfasen kan feile toner være demotiverende. Sørg derfor for at alle strengene låter som de skal. Har du ikke en stemmeboks, er det likevel ingen fare. Du kan benytte deg av internettet for hjelp, og det finnes egne apper som kan være til hjelp.

Du blir bedre kjent med instrumentet når du lærer deg å stemme gitaren, og det hjelper på din musikalske trening. Fra nederst til øverst kalles strengene E, A, D, G, B og E, og disse bør du lære deg. Etter hvert vil du kanskje klare å stemme gitaren uten hjelpemiddel. Da har du kommet et godt stykke på vei. Stemmeapparater er dog meget nøyaktige. Stemming gjøres for øvrig etter behov, men jo lengre gitaren står urørt jo surere vil den nok høres ut når du først begynner å spille på den igjen. Strengene kalles:

 • E
 • A
 • D
 • G
 • B
 • E

Gitarens popularitet

Det er en jente- eller guttedrøm for veldig mange å stå på en scene med en elgitar i hånden, akkompagnert av trommer, sang og bass. Gitaren brukes dog i alle mulige musikksjangre, og er på ingen måte eksklusiv for rock ‘n’ roll-elskere. Få – om noen – instrumenter vekker like mye nysgjerrighet blant aspirerende musikere, og gitaren har, i motsetning til en del andre instrumenter, med tiden fått et image av å være noe som er «tøft» å spille. Mennesket har spilt på tilsvarende strengeinstrumenter i årtusener, og det er lite som tyder på en slik trend vil snus.

Selv i våre dager, når datamusikken har gjort sitt inntog og får stadig bedre fotfeste, mangler det ikke på unge (og eldre) entusiaster som vil lære seg å spille gitar. Å spille et ekte instrument, snarere enn å produsere musikk fra en datamaskin, gir en helt særegen mestringsfølelse. Vi lærer ikke bare å spille et instrument, men blir også fingernemme. Å dra fram gitaren når du er i et lystig lag ser dessuten bedre ut enn å vise fram sine dataproduserte toner. Det er liten tvil om gitar og gitarspilling har kommet for å bli.

Leave a Reply

Your email address will not be published.