Hvordan spiller du sjakk?

sjakk

Sjakk er et av de eldste spillene som fortsatt spilles. En forgjenger til moderne sjakk er antatt å ha blitt spilt i India for omtrent 1 500 år siden, mens moderne sjakk først dukket opp i Europa i middelalderen. Spillet har nå vokst til å bli verdens mest spilte brettspill, og spilles av folk i alle aldre, helt fra begynner-nivå til verdensmesterskap. Sjakk er nå så populært og kjent at det dukker jevnlig opp i populærkultur. Noen eksempler er J.K. Rowlings oppfinnelse Trollmannssjakk, en grotesk sjakkvariant i Harry Potter-bøkene, og levende sjakkbrikker i Lewis Carrols «Gjennom Speilet».

Sjakkformer og spillbrett

I sjakk er det i utgangspunktet ingen tidtaking, men det finnes varianter som hurtigsjakk og lynsjakk hvor spillernes betenkningstid blir begrenset av en stoppeklokke med en vippebryter spilleren trykker på etter hvert trekk. Spillerens tid blir da stoppet mens motspilleren gjør sitt trekk. Så snart motspilleren har gjort sitt trekk og trykket på bryteren, begynner tiden til den første spilleren å løpe igjen. I hurtigsjakk får begge spillerne mellom ti og seksti minutter på å gjennomføre alle trekkene sine, mens i lynsjakk får spillerne mindre en ti minutter på alle trekkene.

Sjakkformer og spillbrett

Sjakk spilles med to spillere på et kvadratformet brett oppdelt i 64 svarte og hvite ruter eller andre kombinasjoner av mørke og lyse farger. Rutene arrangeres i formen 8 x 8, men ingen ruter av lik farge ligger ved siden av hverandre. Linjene fra venstre mot høyre merkes med bokstaver fra a til h, mens radene fra toppen til bunnen merkes med tall fra 1 til 8. Rutene benevnes dermed som en kombinasjon av rader og linjer som for eksempel d4. Spillbrettet plasseres med et hvitt felt i hjørnet til høyre for spillerne. Nedenfor er brikkene som brukes:

 

  • Konge
  • Dronning
  • Tårn
  • Løper
  • Springer
  • Bonde

Brikker

Brikker av samme farge stilles opp langs bunn- og topplinjen på brettet med alle offiserene, det vil si alle brikkene bortsett fra bøndene tvers over for deres svarte eller hvite motpart. Hvit konge stilles opp på e1, og den svarte kongen tvers over brettet på e8. Dronningen stilles på d1 og d8. To løpere stilles opp, en på hver side av konge og dronning, og deretter to springere utenfor løperne, og til sist, to tårn i hvert sitt hjørne. De åtte bøndene stilles opp på alle feltene i linje 2 og 7.

Brikker

Kongen kan kun flyttes ett felt per trekk, men kan flyttes i alle retninger. Dronningen kan bevege seg langs radene, linjene eller diagonalene. Løperne forflyttes kun på diagonalene, mens tårnene går langs radene og linjene. Kun springerne kan hoppe over andre brikker. De forflyttes i en L-formasjon, det vil si enten to ruter vertikalt og én horisontalt, eller en rute vertikalt og to ruter horisontalt. Bøndene beveger seg kun med en rute framover per trekk i rett linje med mindre en motstanders står én rute diagonalt foran dem og kan overvinnes.

Poenget med spillet

Alle brikkene kan slå ut hvilken som helst av motstanderens brikker dersom de står innenfor den angripende brikkens bevegelsesmønster og rekkevidde. Spillet vinnes ved å sette motspillerens konge i sjakkmatt, som vil si at kongen er under angrep. Når du flytter en brikke på en måte som truer motspillerens konge, sier du «sjakk», men når alle kongens muligheter for å unngå trusselen er blokkert, sier du «sjakkmatt», og spillet er slutt. Dersom en spiller ikke har noen lovlige trekk tilgjengelig, men ikke har kongen i sjakkmatt, kalles det remis (det vil si uavgjort), og spillet avsluttes.

Poenget med spillet

Skulle bonden klare å komme seg helt over til motstanderens startlinje, må den byttes ut med en offiser, det vil si en dronning, et tårn, en springer eller løper i samme trekk. Siden dronningen er den sterkeste brikken i spillet, gjøres de fleste forvandlingene til dronning. Valget av offiser er imidlertid uavhengig av hvilke brikker som har blitt slått ut. Dette trekket kalles en «forvandling» eller «bondeforvandling». Spiller du med tidtaking, må forvandlingen gjøres før du trykker på klokken. Ellers regnes det som et ulovlig trekk. Nedenfor er noen andre spesialtrekk som er vanlige i et sjakkspill.

  • Rokade
  • En passant

Sjakkvarianter

Chess960 eller Fisher Random Chess er en form for sjakk hvor offiserenes startposisjoner er randomisert ved hjelp av trekning. Offiserene stilles opp på motsatt feltfarger i forhold til motstanderens. Varianten ble oppfunnet av sjakkverdensmester Bobby Fisher i 1996. Fisher Random fikk godkjent eget verdensmesterskap for første gang i 2019. I en annen sjakkvariant, Armageddon, gis hvit spiller mer tid enn svart spiller. Men dersom svart spiller klarer å slå remis, vil han eller hun bli tildelt seieren. Den norske sjakkspilleren Magnus Carlsen avgjorde sjakkturneringen Grenke Chess Classic i 2015 ved å vinne i Armageddon.

Blindsjakk er en annen sjakkvariant som er så populær at det arrangeres blindsjakkturneringer flere ganger i året. Spillerne har ikke lov til å se eller berøre sjakkbrettet eller brikkene, og avhenger derfor av et mentalt kart over brikkenes posisjon. Den er brukt særlig i moderne tid når en sjakkmester gis et handicap når han eller hun spiller mot en svakere spiller. Blindsjakk med et imaginært brett skal ha blitt observert som en aktivitet til å få tiden til å gå mellom to sentralasiatiske ryttere som ropte sjakktrekk til hverandre mens de red. Nedenfor er andre kjente sjakkvarianter.

  • Sjakkbrett for tre eller fire spillere
  • Simultansjakk: Én mot flere spillere
  • Blind simultansjakk

Sjakk i Norge

Den de aller fleste tenker på når vi nevner sjakk i Norge er Magnus Carlsen, stormester i sjakk fra 2004 og verdensmester siden 2013. Han har utvilsomt vært med på å løfte sjakk som en sport i Norge, og i dag arrangerer Norges Sjakkforbund turneringer over hele landet året rundt for alle aldre og nivåer. Du kan melde deg inn i en sjakklubb for ungdom eller melde deg på skoleturneringer. Sjakkforbundet har over hundre krets- og lokallag for ungdom fra Båtsfjord i Finnmark til Kristiansand i Vest-Agder og minst like mange for voksne.

Kanskje du drømmer om å prøve deg i NM i sjakk, eller kanskje du bare nøyer deg med et lystig slag blant venner på campingtur i sommerferien. Sjakk spilles i alle verdens land, så selv om du skulle møte en språkbarriere på dine reiser i utlandet, kan du la brikkene snakke for deg. Sjakk fremmer kreativitet, kritisk og logisk tenking, og utvikler evnene dine for problemløsning. Alle kan spille sjakk, pg som et indisk ordtak sier; «Sjakkspillet er som en sjø der en mygg kan drikke og en elefant kan bade».

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.