Hvordan spille poker?

spille poker

De fleste spill har til felles at de handler om å ha det gøy først og fremst, og det gjelder også i poker. Uansett hvilken form for poker du spiller og om det er i form av et privat selskap eller i en konkurranse, bør du nyte spillets finesser og kose deg. Uansett hvilket spill du foretrekker – den dagen du ikke lenger synes det er morsomt skal du avbryte og ta en pause fra spillet. I poker trenger du engasjement, fokus, interesse og ikke minst entusiasme og pågangsmot. Og for å holde på de egenskapene er det viktig å nyte alle situasjoner ved bordet; tap og vinn med samme sinn!

Det første du må lære deg om poker

Det er mange grunnelementer som er svært viktige å kunne om spillet poker, og vi skal gi deg de mest elementære steg for steg. Du er sikkert enig i at om du ikke har den riktige kunnskapen vil spillet uansett ikke være spesielt morsomt, og da faller interessen ganske raskt. Poker handler selvfølgelig også om å vinne, og for å nå dette nåløyet må du ha en viss forståelse for spillet og hvordan du vinner. Det er spesielt 4–5 viktige elementer du må eller bør ha på plass før du spiller første gangen, og det aller viktigste er potensielle vinnende hender som kan gi deg potten på bordet du sitter ved.

Hvordan spille poker

Det er totalt ti ulike hender som kan gjøre deg til en vinner. Den uslåelige hånden kaller vi Royal Flush som er høyeste Straight, 10–A, og samme farge på kortene. (Farge = spar, kløver, hjerter eller ruter). Deretter følger Straight Flush som er hvilken som helst Straight i samme farge, fire like, fullt hus (3 like + 2 like), Flush (samme farge på 5 kort), Straight (5 kort i rekkefølge), tre like, to par (2+2), et par og den 10. og siste er å sitte med det høyeste kortet (som regel A eller K). Disse ti rangeringene er det første du må lære deg, og kunne (på rams og uten jukselapp).

 • Poker skal være gøy!
 • Ta en pause om du ikke har det morsomt
 • Det er ti rangeringer av hender i poker – lær deg disse
 • Øv deg med venner

Poker spilles i en rekke ulike formater

Som i mange andre spill har også poker en rekke ulike varianter. Gjennom våre artikler som skal lære deg å spille poker, tar vi utgangspunktet i den formen de fleste starter med, Texas Hold’em. Grunnen til at de fleste starter med Hold’em er at denne formen for poker er enklest å sette seg inn i, enklest å beherske ganske raskt og er i tillegg den formen for poker som er den mest populære og mest spilte over hele verden. Uten grunnleggende kunnskap om reglene i Texas Hold’em er de øvrige formene for poker svært avansert og utrolig utfordrende for alle som liker poker. I tillegg til Hold’em er Omaha også populært.

Poker spilles i en rekke ulike formater

I Hold’em får alle spillerne rundt bordet utdelt to kort hver etter tur, ett og ett. Når alle kortene er delt ut begynner spillet, som går mot venstre sett fra dealer (D) sin posisjon. I Omaha foregår det på samme måten, men her får alle spillerne utdelt fire kort, men kan kun benytte to av disse i spillets avgjørelse. Selve spillet skal vi komme tilbake til, og hvor viktig posisjoner er rundt bordet, men som oftest legges det ut maks fem kort på bordet delt opp i tre faser. Flopp (tre første kort), turn (kort fire) og river (femte og siste). Dine to kort (håndkort) kombinert med de på bordet danner en full pokerhånd med fem kort.

Mer om grunnleggende pokerkunnskap

Nå har du lært deg alt om potensielle vinnerhender, og det er tid for å lære seg spillets gang rundt bordet. I turneringer er det ofte satt opp faste dealere, mens i selskapspoker går dette ofte på rundgang. Posisjonen som dealer (knappen = D) går allikevel på rundgang også i turneringer for at spillet skal være rettferdig. Dealer deler ut kortene til spillerne, og styrer spillet videre fram til en avgjørelse. På et fullsatt bord med 9 spillere deler vi inn posisjonene i tre mot venstre; D-tidlig posisjon (1–3), midtre posisjon (4–7) og sen posisjon (8 og 9). Posisjonene 1 og 2 sitter også i noe vi kaller blinds.

Blinds i poker betyr det samme som «pålagte bud», og består av lille blind (posisjon 1) og store blind (posisjon 2). Husk at posisjonene alltid står i forhold til knappen (D). Blinds starter ofte lavt og stiger underveis i spillet, bestemt etter gitte tidsbestemmelser. Når alle spillerne har fått sine to kort (Hold’em) starter budene, og det er første spiller etter store-blind som begynner, altså posisjon 3. Deretter går dette videre til alle som vil spille om potten har gitt like bud. Deretter legger D ut floppen (3 kort) – den samme budprosessen gjentar seg, D legger ut turn (kort 4) og til slutt river (5. kort). Potten vinnes av den med sterkeste hånden.

Mer om grunnleggende pokerkunnskap

 • Spillet foregår alltid mot venstre fra dealer (D)
 • Posisjon 1 og 2 må ut med blinds (pålagte bud)
 • Spillere byr til flopp, turn og river er lagt ut på bordet

Så langt alt vel – hva er neste steg?

Siden du nå vet at spillet alltid foregår mot venstre sett fra dealer forstår du kanskje litt mer om fordelene ved å «sitte i posisjon». Jo senere posisjon du sitter i, jo mer vil du kunne observere av hva som foregår rundt bordet, hva dine motspillere foretar seg og du kan vurdere ganske lenge hva du selv kan gjøre basert på dette og selvfølgelig styrken på din egen hånd. Med andre ord er posisjon veldig viktig i poker. Dette betyr ikke at du automatisk taper om du sitter i en tidlig posisjon. Det handler mer om strategi, noe du kan lære deg mer om ved å studere litteratur, og med erfaring gjennom spill.

Det finnes mye litteratur om poker, både i form av bøker som kan kjøpes, gjennom en mengde av forskjellige nettsider og ikke minst ved å studere gode spillere i konkurranse gjennom YouTube. Også verdens beste spillere bruker mye tid på å lese om poker og studere de beste spillerne, ofte flere timer hver eneste uke. Ikke tro på ryktet om at poker kun er basert på flaks. Ja, du må være litt heldig med kortene, men du kommer utrolig langt ved å være dyktig gjennom kunnskap, gode strategier og smarte valg, og selvfølgelig erfaring gjennom å spille mye poker. For å opprettholde evnene må du også spille så jevnt som mulig.

 • Lær deg alt om posisjonene rundt et pokerbord
 • Les litteratur om poker
 • Finn gode internettsider om pokerspillet
 • Studer de beste spillerne på YouTube
 • Spill poker og få erfaring

Bløff deg hele veien til potten!

Den mer avanserte kunnskapen om spillet poker handler mye om hvilken strategi du skal velge. Husk, du kan vinne ved å bløffe i poker. Vi innledet med å snakke om de to mest populære og spilte formene for poker, Texas Hold’em og Omaha. Grunnen til at vi anbefaler deg å starte med Hold’em er at du spiller ut fra to kort på hånden i motsetning til fire, hvor du må velge to du kan bruke. Gjennom Hold’em erfarer du alt det grunnleggende du uansett må ha på plass, for å beherske andre former på et senere tidspunkt. Så målet ditt må være å lære og erfare Texas Hold’em før noe annet.

Det du bør øve mest på i poker er hvordan du skal forholde deg til budene som kommer, og hvordan du skal bli god til å legge ut riktige bud selv. Du bør lære deg mer om hvilke hender som er smarte å spille i de ulike posisjonene, og hvordan du kan tenke strategisk. I poker handler spillet egentlig om å fortelle en historie, fra ditt første bud til du vinner potten. Historien må være troverdig, enten den er sann eller ikke, slik at du sitter igjen som vinner. Poker er spennende, spesielt om du prøver å bløffe. Tror de andre spillerne på deg vinner du – uansett. Den beste historien vinner som oftest alltid!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.