Hvordan spare penger?

spare penger

Har bankkontoen din lett for å tømmes for fort? Eller er det noe spesielt du ønsker å spare penger til? En ny PC? En ferie til Syden? Den fine kjolen du så i butikkvinduet her om dagen? Å få lønnen til å vare ut en hel måned kan være en utfordring, og det er en svært vanlig bekymring som i verste fall kan akkumulere til stress og gå utover nattesøvn og forårsake andre problemer i hverdagen. For noen er det å spare penger ganske lett. For andre er det svært vanskelig. Uansett hvor du ligger på denne skalaen har vi satt sammen en oversikt som kan være til hjelp for deg som vil spare penger.

Sett opp et budsjett

Organiser økonomien din. Du kan bruke Excel, men du kan også sette opp et budsjett i de fleste nettbanker. I dagens teknologiske samfunn finnes det mange budsjett-apper. Noen av disse er LOfavør studentbudsjett, som er gratis, men spesifikt rettet mot studenter, DailyCost, som koster litt, men som konverterer valuta for deg som reiser mye, og Monefy, som er utelukkende engelsk, men kan synkroniseres mellom enheter. Prinsippet for alle disse er det samme. For å lage et budsjett må du sette opp en oversikt over pengene du bruker i løpet av en måned og penger du tjener. Kanskje finner du ut at du bruker mer penger på noe enn du trodde.

Hvordan spare penger

Sorter utgiftene dine etter faste utgifter og variable utgifter. Det kan være lurt å legge inn et ekstrabeløp som du har å gå på dersom uforutsette utgifter skulle oppstå, for eksempel hvis telefonen din går i stykker eller du må reparere bilen. På slutten av budsjettet legger du inn et regnestykke. Viser dette et tall med minus foran, bør du kanskje finne noe å kutte ned på. Et budsjett er verken vanskelig eller avansert. Men det krever at du følger det opp og er dedikert. Juster budsjettet ditt hver måned og regn ut forrige måneds forbruk. Nedenfor er noen eksempler på utgifter og hvordan du kan organisere dem.

  • Husleie – fast
  • Lån – fast
  • Internett – fast
  • Månedlig busskort – fast
  • Kommunale avgifter – fast
  • Mat – variabel
  • Klær – variabel
  • Restaurant og uteliv – variabel
  • Reiser – variabel

Lag hjemmelaget lunsj

Når du har funnet ut hva pengene dine går til er det på tide å luke ut det som ikke er nødvendig å ta med. For eksempel kan du, i stedet for å kjøpe kaffe på kaffesjappen på vei til jobben, fylle en termos med kaffe før du drar hjemmefra. Lag deg en god matpakke heller enn å kjøpe et rundstykke i kantina i lunsjpausen. Fyll drivstoff på bilen når det er billigst på bensinstasjonene. Dette er typisk søndag ettermiddag. Er du ute og kjører, hold et øye med prisene på bensinstasjonene du kjører forbi og fyll opp tanken på de billige stasjonene. Kjøp brukte møbler heller enn helt nye. Du kan bli overrasket over kvaliteten på bruktmøbler.

Lag hjemmelaget lunsj

Vær kritisk når du er ute og handler. Trenger du egentlig en ny skjorte? Eller vil du ha den fordi den ser pen ut? Kommer du til å bruke den, eller vil den henge i skapet og støve ned i et års tid? Her må du prioritere, og ofte være ganske selvdisiplinert for å konkludere med at du kanskje egentlig ikke trenger det. Det samme gjelder mat. Er du ute og handler mat, bør du unngå å handle på tom mage og lage deg en handleliste i forkant. Planlegg middager for en ukes tid og handle én til to ganger i uka maksimalt, slik at du slipper småturer og impulskjøp.

Handle på salg

Mange matvarer som er i ferd med å gå ut på dato er nedsatt i pris, men det betyr ikke at de er uspiselige. Mye av det kan du hive i frysen, eller du kan lage store doser middag og fryse ned i porsjonspakker. Dette gjør det fort og lettvint når du har liten tid og kanskje ellers ville ha tatt med deg take-away. Kjøtt er også dyrt, så du kan spare penger ved å redusere antall kjøttmåltider i uka. Sesongsalg er vanlig i sportsbutikker og hagebutikker for eksempel. Kjøp jordsekker, hagemøbler og potter på høsten, så har du alt klart til en tidlig start når snøen smelter.

Følg med i lokalavisen din. De viser ofte reklame for salg som du kan benytte deg av. Andre ting faller i pris over tid. Et godt eksempel på dette er mobiltelefoner og bøker. Nyutgitte bøker er høyest i pris. Hvis du venter en stund, vil du kunne få kjøpt den for lavere pris, og enda lavere om du kjøper en paperback-utgave. Skal du på ferie, er det mange flyselskaper som dumper prisene på flybilletter slik at de får fylt opp flyet. Dersom du ikke har noe imot en spontan tur på kort varsel kan det være en smart løsning. Billige flybilletter må ellers bookes god tid i forveien. Nedenfor er andre ting du kan spare på.

Handle på salg

  • Kjøp bruktbil
  • Mindre restauranter og kinobesøk
  • Kutt røyk og snus
  • Vann heller enn brus
  • Lær deg å klippe håret selv
  • Ta vare på tingene dine
  • Bruk biblioteket
  • Opprett BSU

Hverdags Tiltak

Sammenlign forskjellige banker og forsikringsselskaper for å finne den som er billigst for deg. Det er ofte store forskjeller i prisen. Hvis du ikke kan opprette BSU, kan du opprette en ordinær sparekonto. Tjenesteytende selskaper som elektrikere og rørleggere har også store prisforskjeller. Du kan bruke nettsider som Anbudstorget for å finne det beste tilbudet for ditt behov. Har du bil, kan du lære deg å bytte dekk på bilen, så slipper du å betale for en jobb som er overraskende enkel å gjøre selv. Du trenger heller ikke å betale for å kjøre bilen gjennom en vaskeautomat når du like så godt kan gjøre det hjemme.

La bilen stå og bruk offentlig transport. Du sparer både miljøet og lommeboka, og enda mer om du har mulighet til å bruke sykkel; da får du trening i tillegg. Hvis du trener utendørs sparer du penger på et treningsstudio. Det finnes mange treningsformer du kan gjøre ute, ikke bare kondisjonstrening. Ved å bruke naturen som treningsstudio sparer du ikke bare lommeboken, men du kan også nyte unik norsk natur. Har du hage, kan du plante noen bærbusker eller epletrær. De krever lite stell, og selvdyrket rips med vaniljesaus er en billig, men herlig dessert på en sensommerdag. Her er andre tips til hvordan du kan spare penger i hverdagen.

Hverdags Tiltak

  • Kjøp mindre klær
  • Kjøp større volum av f.eks. ris, mel og toalettpapir
  • Fordel julegavehandel over flere måneder
  • Kjøp briller eller kontaktlinser på internett
  • Unngå å kaste mat

Apper

Det finnes mange forskjellige apper du kan bruke til å hjelpe deg spare, men ikke nødvendigvis direkte relatert til budsjettet, som vi var inne på tidligere. Appen Too Good To Go kobler forbrukere mot spisesteder hvor du får kjøpt billig overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Appen Mattilbud samler tilbud fra de største dagligvarebutikkene i landet. Mange butikker har også medlemsordninger eller kundeklubber som du kan spare litt på over lang sikt. Prisjakt sin app sammenligner priser i flere butikker og informerer deg når produktet du ønsker å kjøpe er på tilbud til en pris du er villig til å betale. Appen Dreams hjelper deg å spare ved å oppfordre deg til å endre vanene dine.

Sparing trenger ikke å være vanskelig. Det kan være lett. Ordtaket «alle monner drar» beskriver ett av prinsippene bak sparing. Dropp den kaffen i dag. Trenger du den siste ølen? Kjøp den nye blusen på salg. Det er naivt å tro at sparing er fort gjort. Pengene til et hus dukker ikke opp over natta. Ta tiden til hjelp. Sett til side litt penger hver måned, og det vil akkumulere til noe du du har hatt lyst på og jobbet mot lenge, om det er en hytte, en ny bil eller en ferietur. Med kontroll på økonomien blir hverdagen lettere å glede seg over. En bekymring mindre. Noen ekstra smil.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.