Hvordan lage pannekaker?

lage pannekaker

Av alle matretter der ute er kanskje pannekaker den mest anvendelige. Pannekakene kan serveres både til frokost, lunsj, middag og kvelds, og du kan toppe dem med både salt og søtt tilbehør. I mange hjem er dessuten pannekaker barnas favoritt, og både store og små spiser retten med god appetitt. Men hvordan skal du lage pannekaker som har riktig konsistens, og ikke minst – god smak? Nettopp dette skal vi vise deg!

Pannekakerøre – slik lager du den

Ethvert pannekake-måltid starter med den perfekte pannekakerøren. Finn fram en passe stor bolle, og sjekk at du har alle ingrediensene du trenger. De fleste pannekaker består av hvetemel, egg, salt, smør og melk. Mange anbefaler å ha eggene ute i romtemperatur noen timer før røren skal lages. Ønsker du søtere pannekaker kan du også tilsette sukker. Det er også mulig å droppe salt dersom du prøver å kutte ned på saltbruken.

Pannekakerøre – slik lager du den

Ingrediensene blandes i en bolle, og røres deretter til en jevn røre. Bruk gjerne en mix-master eller visp, slik at du ikke får klumper av mel i røren. Du kan også bruke et dørslag og sikte hvetemelet gjennom dette. Da unngår du å få klumper i røren. Husk at det er røren som er avgjørende for smaken, så lag den riktig! Her er en klassisk oppskrift på pannekaker du kan ta utgangspunkt i:

 • Hvetemel (3 dl)
 • Egg (4 stk.)
 • Melk (6 dl)
 • Smør (2 ss)
 • Salt (1/2 ts)

Fremgangsmåte

Bland først mel og salt i bollen, samt 3 dl melk. Dette visper du sammen helt til røren er fri for klumper. Deretter røres de romtempererte eggene inn, pluss resten av melken. Smelt smøret i en kasserolle, og la det avkjøle litt før du heller det oppi røren. Deretter lar du røren hvile (svelle) i omtrent en halvtime (dette er ikke nødvendig, men vil gi bedre konsistens på pannekakene dine).

Deretter smelter du litt smør i en stekepanne. Finn en øse av passelig størrelse, og hell så mye røre i pannen at det dekker omtrent hele bunnen på stekepannen. Du skal så steke pannekaken i ett til to minutter på middels varme (eventuelt til du ser at røren stivner på oversiden). Du snur deretter pannekaken og steker den ca. like lenge på andre siden. Pannekakene kan gjerne stekes litt gylne – alt etter hva du foretrekker.

Fremgangsmåte

En verden av spennende tilbehør til pannekaker

Som nevnt innledningsvis, finnes det nesten ikke grenser for hva du kan toppe pannekakene med. Dersom du skal servere pannekaker til middag, smaker det nydelig med salt tilbehør som sprøstekt bacon. Du kan også legge bacon i stekepannen sammen med røren når du steker pannekakene, noe som gir deg klassiske «fleskepannekaker». Det smaker også nydelig med ertesuppe til pannekaker og bacon, gjerne bestående av tørkede erter, gulrøtter og andre smakfulle godsaker.

Det er også vanlig å servere pannekaker med blåbærsyltetøy, noe som også passer utmerket til fleskepannekaker. Legg gjerne syltetøyet langs midten av pannekaken, og rull den deretter sammen før den deles opp i skiver. En klassiker! Dersom du vil ha pannekaker til dessert, passer det godt med siktet melis eller kanskje litt iskrem. Det er også mulig å toppe pannekakene med sjokoladepålegg som Nugatti eller Nutella, eller bare sukker. Mulighetene er mange!

En verden av spennende tilbehør til pannekaker

 • Bacon
 • Ertesuppe
 • Blåbærsyltetøy
 • Melis/sukker
 • Iskrem
 • Sjokoladepålegg

Sunnere varianter av pannekaker

Pannekaker er ikke lenger bare pannekaker. Det finnes utallige varianter og beslektede retter, som f.eks. lapper og amerikanske pannekaker. Noen inneholder bakepulver, noe som gir et mer luftig utseende. I det siste har det også blitt populært med såkalte proteinpannekaker, spesielt blant folk som prøver å passe vekten eller trener mye. Sunne pannekaker inneholder gjerne havregryn, egg, cottage cheese, lettmelk, salt og bakepulver. Lettvint, sunt og godt – og uten dårlig samvittighet.

En annen populær variant av pannekaker er bananpannekaker. Dette er også en sunnere variant av pannekaker, og noe stadig flere får øynene opp for – også populære bloggere og kostholdseksperter. Også her finner du ingredienser som bakepulver, melk, egg og havregryn. I tillegg inneholder røren bananer og vaniljesukker, en uslåelig kombinasjon som vi aldri får nok av. Dersom du vil prøve deg på de sunne bananpannekakene, trenger du følgende ingredienser før du setter i gang:

Sunnere varianter av pannekaker

 • Banan (2 stk.)
 • Havregryn (2 dl)
 • Melk (1 dl)
 • Bakepulver (1 ts)
 • Egg (2 stk.)
 • Vaniljesukker (1 ts)

Hvorfor bør du lage pannekaker?

Det finnes mange gode grunner til å servere pannekaker til middag. Til hverdags er det mange som serverer fiskepinner, fiskepinner og atter fiskepinner. Dette kan bli kjedelig i lengden, spesielt dersom du fort blir matlei. Unn deg selv noe skikkelig godt, enten det er helg eller hverdag. Pannekaker trenger ikke være usunne, da du alltids kan prøve deg på den sunnere varianten med havregryn eller banan, til fordel for den klassiske pannekaken.

I mange familier er den felles middagen rundt bordet for kvalitetstid å regne, og da skader det ikke at alle – både store og små – er fornøyde med det som serveres. Pannekaker er noe de fleste liker, og er derfor en trygg slager på de fleste middagsbord. Test ut en av oppskriftene i denne guiden, så er du nesten garantert en suksessfull pannekake-middag. Husk å kjøpe inne spennende topping til pannekakene dine. God appetitt!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.