Hvordan slutte å hoste?

slutte å hoste
  • Kjerringråd
  • Reseptbelagte midler
  • Pastiller og medisin fra apotek/matvarebutikk

Det overnevnte er noen av de vanligste metodene som benyttes for å bli kvitt hoste. De fleste av oss opplever å hoste fra tid til annen, og det finnes mange forskjellige årsaker til hoste. Stort sett er hoste helt ufarlig, og rett og slett kroppens måte å kvitte seg med slim og fremmedlegemer, eller andre irritasjoner i luftveiene. Hoste kan også skyldes kroniske tilstander som astma, eller kanskje bronkitt, KOLS og i noen tilfeller mer alvorlig sykdom. Når du hoster prøver kroppen å kvitte seg med det som irriterer luftveiene.

En ting er uansett sikkert, de fleste av oss synes hosten er irriterende og ønsker å bli kvitt den. Hoste kan også gjøre vondt dersom den er kraftig eller pågår over lang tid. Det kan også være sjenerende å hoste under møter, undervisning i klasserommet eller for eksempel under et bryllup. Når trangen til å hoste melder seg, er det vanskelig – ja, nesten umulig – å ikke hoste. Det finnes heldigvis måter å få bukt med hosten på, eller i det minste lindre den. Vi skal nå se nærmere på hva du kan gjøre med hosten!

Hvordan slutte å hoste

Finn først ut av årsaken til hosten

Det første du bør gjøre når du ønsker å bli kvitt hosten, er å finne ut hvorfor du hoster i utgangspunktet. Dette er fordi hosten som sagt kan skyldes ulike ting, og ulike tilstander/sykdommer skal behandles på ulikt vis. Har du fått noe i vrangstrupen, er det som regel ikke annet å gjøre enn å hoste til maten/drikken eller hva enn det er som irriterer halsen din, kommer opp. Dette er som regel kortvarig og forbigående hoste uansett, og ikke noe som plager deg over tid.

De vanligste årsakene til hoste er luftveisinfeksjoner som forkjølelse, røyking, akutt bronkitt, bihulebetennelse, astma, kronisk bronkitt (også kjent som KOLS), lungebetennelse, kikhoste, bivirkninger av medisiner, nervøs hoste eller fremmedlegeme i luftveiene. Hosten kan også skyldes mer uvanlige tilstander som gastroøsofageal refluks (tilbakestrømning av magesyre til spiserøret), støvlunge, tuberkulose, lungekreft, cystisk fibrose, sarkoidose, hjertesvikt eller utposninger på luftrøret. Ofte er det mulig å fastsette årsaken selv – for eksempel ved forkjølelse, mens andre ganger er det nødvendig å konsultere en lege for å få avklart hva hosten skyldes.

Finn først ut av årsaken til hosten

Behandling av hoste som skyldes forkjølelse

Den utvilsomt vanligste årsaken til at vi hoster, er forkjølelse. Det kan være en trøst å vite at denne formen for hoste stort sett går over av seg selv i løpet av dager eller uker. Likevel kan hosten være så plagsom at mange ønsker å bli kvitt den eller lindre den. Hoste ved forkjølelse starter gjerne som tørrhoste og irritert, sår hals. Etter hvert vil ofte hosten gå over til produktiv hoste (slimhoste) som innebærer at slim hostes opp fra luftveiene. Det finnes flere måter å behandle eller lindre slik hoste på:

  • Hostedempende medisiner (inneholder gjerne morfin)
  • Hostesaft for tørrhoste (f.eks. Noskapin)
  • Hostesaft for slimhoste (f.eks. Solvipect)
  • Sugetabletter som Dekadin
  • Kamfer eller mentol
  • Te
  • Honning

Behandling av hoste som skyldes forkjølelse

Tørrhoste og slimhoste

Som nevnt er slimhoste såkalt produktiv hoste, noe som betyr at hostingen din har en nyttig funksjon, nemlig å støte ut slimet som plager luftveiene. For å behandle eller lindre slik hoste er det mest effektivt å bruke slimløsende hostemedisin. Dette vil gjøre slimet mer tyntflytende slik at det lettere kommer ut. Har du derimot tørrhoste – altså at det ikke kommer opp slim når du hoster – er det bedre å bruke hostedempende legemidler. Legen kan gi resept på hostedempende medisiner som inneholder morfin dersom hosten er smertefull.

Effekten er varierende

De ulike midlene mot hoste som skyldes forkjølelse har varierende effekt, og ikke alle er bevist å ha effekt fra et vitenskapelig ståsted. Kjerringråd er for eksempel ikke bevist effektive, men mange finner likevel nytte i å drikke te eller spise kamfer. Det kan i det minste ha en midlertidig effekt mot hosten. Medisiner du kjøper på apotek eller får resept på fra legen har større sannsynlighet for å hjelpe deg med å bli kvitt hosten ordentlig. Husk at antibiotika ikke vil ha noen effekt på forkjølelsen, siden det er virus som står bak.

Andre typer hoste

Hvis hosten din skyldes for eksempel røyking, er det bare en ting å gjøre – stump røyken. Klarer du ikke dette, kan du forhøre deg med legen. Det finnes nemlig preparater som kan hjelpe deg med røykeslutt. Skyldes hosten astma eller bronkitt, vil det hjelpe å holde seg unna røyk og irriterende stoffer som kan irritere luftveiene, og ta medisinen legen har gitt deg resept på. Hør alltid med legen din dersom du har hoste som skyldes noe annet enn forkjølelse, så kan han/hun hjelpe deg å finne et lindrende preparat.

Hoste kan også ha psykiske årsaker

Det er faktisk mulig å hoste av stress eller nervøsitet, noe som gjerne betegnes som «nervøs hoste». Dette dukker gjerne opp i forbindelse med stressende situasjoner, som når du skal holde et foredrag du har gruet deg til lenge, eller i ubehagelige sosiale situasjoner. Denne hosten vil gå over av seg selv, men du kan prøve å lindre den ved å drikke vann eller prøve å puste dypt inn noen ganger. Blir du kvitt stresset, vil som regel hosten forsvinne av seg selv innen kort tid. Lykke til!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.