Hvordan går du ned i vekt?

ned i vekt
  • Overvekt kan føre til en rekke livsstilssykdommer
  • Overflødig vekt kan være ubehagelig og belastende
  • Mange får dårlig selvtillit

Mange mennesker sliter med overvekt, noe som kan være både frustrerende, ubehagelig og farlig. Det er kjent at fedme og overvekt kan føre til både diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og skjelettplager. Du har derfor mange gode grunner til å gå ned i vekt dersom du bekymrer deg for helsen. I tillegg vil du merke at hverdagslige gjøremål blir lettere, bokstavelig talt, dersom du slanker deg. Plutselig kan du gå opp trappene til jobb uten å få store ryggsmerter eller å hive etter pusten. I tillegg ønsker mange å gå ned i vekt for utseendets skyld, og for å lettere kunne finne klær som passer til kroppsfasongen.

Mange begynner å slanke seg, men gir fort opp og havner tilbake til gamle vaner. Det å slanke seg er ikke noe hokuspokus. Det handler enkelt og greit om å forbrenne flere kalorier enn du bruker. Da vil kroppen tære på egne fettlagre for å hente energi, og du går ned i vekt. Det finnes imidlertid mange dietter og treningsmetoder du kan følge for å nå målet, og vi skal her se nærmere på hva nøyaktig du kan gjøre for å gå ned i vekt, og ikke minst holde vekten på ønsket nivå. Vurder hva som passer deg og din livsstil best, og start på en livsendrende prosess du ikke vil angre på.

Spis sunt

Du har sikkert hørt det før, men noe av det viktigste du kan gjøre dersom du ønsker å gå ned i vekt, er å spise sunt. Dette betyr at du samtidig bør kutte ned på usunne og kaloririke matvarer som chips, sjokolade, majones, smør, frityrstekt mat og lignende. Prøv å velge sunne matvarer som består av mye frukt, grønt, magert kjøtt, fet fisk og grove kornprodukter. Du kan med fordel erstatte fettkilder som meierismør og palmeolje med plantemargarin og olivenolje, eventuelt raps- eller solsikkeolje, som inneholder sunne flerumettede fettsyrer. Dette vil samtidig ha en veldig positiv effekt på kolesterolet ditt, og dermed redusere sjansen for hjerte- og karsykdommer.

Spis sunt

En middag som består av hamburger og pommes frites kan enkelt gjøres sunnere ved å erstatte storfe- eller svinekjøtt med kylling eller fisk, samt å erstatte burgerbrødet med noen skiver grovbrød. Du bør også bytte ut den feite dressingen med et magrere alternativ, som f.eks. er basert på tomat. Istedenfor å spise poteter fritert i olje, kan du steke potetbiter i stekeovnen med litt olivenolje, eller droppe oljen helt. Det er mye du kan gjøre for å gjøre usunne retter sunnere og mer kalorifattige. Får du lyst på noe søtt, kan du for eksempel erstatte sjokolade med et ovnsbakt eple eller frukt med mager vaniljekesam. Enkelt, sunt og utrolig godt!

Hold deg i aktivitet

For å gå ned i vekt, må du som nevnt forbrenne mer enn du spiser. Da kan det være lurt å holde seg i aktivitet, da dette øker kroppens forbrenning. Samtidig vil fysisk aktivitet gi deg mer energi og overskudd i hverdagen. Dersom du er plaget med vondt i ryggen på grunn av overvekt, kan det være vanskelig å holde seg i aktivitet som f.eks. jogging. Det finnes heldigvis mindre belastende treningsformer som svømming du kan ta del i. Om dette ikke er noe for deg, kan det være godt å vite at all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Velg derfor trapper fremfor heis, gå korte spaserturer eller vask huset!

  • Aktivitet forbrenner flere kalorier og gir deg overskudd
  • Jogging er effektivt, men kan være belastende
  • Svømming er mer skånsomt
  • All aktivitet er bedre enn inaktivitet

Hold deg i aktivitet

Mange dietter å velge mellom

Dersom du planlegger å gå ned i vekt, har du sikkert sett at det finnes veldig mange forskjellige dietter som lover deg å gå ned i vekt. Helsemyndighetene anbefaler å spise mindre fett og sukker, og mer fet fisk, magert kjøtt, grove kornprodukter, grønnsaker og frukt. Mange av diettene du finner tar utgangspunkt i dette, men det finnes også dietter som skaper debatt. Et eksempel på dette er LCHF-dietten, som er en lavkarbo-diett med lite karbohydrater (poteter, brød, ris og pasta), og mye fett (meierismør, H-melk, ost osv.). Mange mener dietten er effektiv, mens andre igjen mener den utgjør en risiko for hjertet, ettersom den inneholder mye mettet fett.

Slankeoperasjoner

Dersom du lider av ekstrem fedme eller er veldig overvektig, kan du vurdere å få kirurgisk hjelp til å gå ned i vekt. Det er blant annet mange som snevrer inn magesekken, slik at de blir raskere mette. Andre velger fettsuging, som betyr at antall fettceller reduseres. Dette gjør det mulig å fjerne overflødig fett på mage, lår og andre steder, der du ellers kan ha problemer med å bli kvitt vekt med tradisjonell slanking. Det er også mulig å fjerne overflødig hud etter slanking, dersom du sliter med dette etter et større vekttap. Husk at slankeoperasjoner ikke skal betraktes som en snarvei til å gå ned i vekt, men som nødvendig i enkelte tilfeller.

Slankeoperasjoner

Hvordan klare å holde vekten nede?

Når du først har klart å gå ned i vekt, gjelder det å holde den på et stabilt nivå. Det betyr at du må finne en balanse mellom inntak av kalorier og hvor mye som forbrennes. Du skal ikke hoppe tilbake til ditt gamle kosthold. Derfor er det viktig å finne et kosthold du kan leve med i lang tid. Det er lov å kose seg litt ekstra i ny og ne, her er det måtehold som er nøkkelen. Kanskje du kan unne deg et lite kakestykke til kaffen et par ganger i måneden? Dette hjelper deg å holde motivasjonen oppe, og reduserer sjansen for at du går på en smell.

Oppsummering

Overvekt er et problem for mange nordmenn, og mange ønsker å gå ned i vekt. Dette er ofte lettere sagt enn gjort, men fullt mulig for de fleste. Det gjelder enkelt og greit å forbrenne flere kalorier enn du putter inn i munnen. For å klare dette er det som regel nødvendig med et sunt kosthold og mer fysisk aktivitet, men det er også mulig å ta ulike former for slankeoperasjoner. Når du når idealvekten din gjelder det å holde vekten på et stabilt nivå, uten å sprekke. Husk at det er lov å kose seg en gang i blant, for å holde motivasjonen oppe. Lykke til med slankingen din!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.