Hvordan tjene penger på YouTube?

tjene penger på YouTube

Alt ligger til rette for at du skal kunne tjene penger på YouTube, det eneste du trenger er godt innhold. Selvfølgelig er nettopp dette den store utfordringen. Hvis du allerede har mye godt innhold og mange følgere eller fans på andre plattformer er YouTube bare en ekstra arena du kan benytte for å nå ditt publikum. Hvis du begynner fra grunnen er det vanskeligere å slå gjennom blant de store mengdene med videoer som publiseres på YouTube hver eneste dag, men ikke la det stoppe deg fra å prøve.

Godt innhold på YouTube

Å lage godt innhold på YouTube er egentlige ikke forskjellig fra å lage godt innhold, eller gode produkter og tjenester, på andre plattformer. Du må kunne tilby noe som er unikt, enten i form av et tema som er unikt i seg selv eller en presentasjon av temaet som har unike kvaliteter. Noen kategorier av videoer, som for eksempel instruksjoner for sminke, finnes det allerede tusenvis av kanaler for. Da er det vanskelig å få oppmerksomhet, sammenlignet med et annet tema som det kanskje ikke finnes mange kanaler om.

Bra innehåll på YouTube

Kvaliteten på YouTube er gjennomgående høy, og du konkurrerer med kanaler som benytter det aller beste av videoutstyr i profesjonelle studioer. Likevel er viktigheten av god produksjon avhengig av tema. Hvis du lager videoer om et tema som er unikt i seg selv er kanskje ikke 4K-kvalitet og profesjonell redigering avgjørende. Samtidig kan produksjonen være helt kritisk hvis du prøver å slå gjennom innen et spesifikt tema der det allerede finnes mange gode kanaler med mye innhold. Da må du kanskje prøve å utmerke deg med ekstra god produksjon.

  • Begynn alltid med et tema som du er god på, og som fenger seere
  • Du må allerede fra starten produsere videoer med grei teknisk kvalitet

Grunnleggende om inntekter på YouTube

I utgangspunktet er det lett å tjene penger på YouTube. Du trenger bare å laste opp videoer på plattformen, passe på at de er satt opp slik at det vises reklame, og vente på at pengene begynner å komme inn på kontoen din. I realiteten er det selvfølgelig ikke så enkelt, ikke engang om du har ekstremt mye godt og populært innhold. Den første utfordringen du bør ta tak i er å passe på at dine videoer virkelig vil generere inntekter fra reklame. Begrepet som ofte benyttes er at en video er «monetized».

En forutsetning for at YouTube skal la din video være «monetized» er blant annet at du holder deg til retningslinjer for innhold, som for eksempel å unngå alt for ekstremt språk. Selvfølgelig vil også videoer med hatefulle ytringer, vold og så videre heller ikke tjene penger, men slike videoer vil heldigvis sannsynligvis fjernes uansett. En annen faktor er at du må passe på at du ikke benytter deg av for eksempel musikk eller videoklipp som tilhører noen andre. Du risikerer at videoen får være igjen på YouTube, men at inntektene tilfaller noen andre.

Grunnleggende om inntekter på YouTube

Markedsføring i videoer

I tillegg til reklamevideoer som YouTube automatisk viser for seere før, etter og i løpet av en video, kan du dessuten velge å vise markedsføring direkte i din egen video. Det kan være greit å trå forsiktig her, du må både være svært transparent om hvem som støtter kanalen din, samtidig som du er forsiktig med å ikke fylle kanalen din med en mengde sponset innhold. Da fremstår du kanskje bare som en markedsførings-kanal for ulike selskaper, noe som neppe vil gi deg mange trofaste seere. Prøv å finne en balanse.

Det er ikke lett å finne troverdige og seriøse partnere som ønsker å plassere markedsføring i dine videoer. For de store kanalene på YouTube finnes det mange alternativer, og det er ofte selskapene som vil markedsføre som aktivt søker opp innflytelsesrike influensere og eiere av kanaler på YouTube. Fram til du kommer så langt, kan du prøve å se etter seriøse affiliate-programmer med noen større leverandører av for eksempel VPN-tjenester eller tjenester for å lage nettsider. Denne type selskaper sponser ofte mange kanaler og kan ha ferdige programmer for partnerskap.

  • Finn en riktig balanse for sponset innhold
  • Benytt bare seriøse selskaper med produkter du kan stå inne forMarkedsføring i videoer

Salg av produkter

Det finnes ulike måter å tjene penger direkte eller indirekte på salg av produkter. Den aller enkleste måten, som de aller fleste kan få på plass, er å legge til linker til steder du kan kjøpe produkter du har med i eller snakker om i dine videoer. Det er viktig å være transparent om at du får betalt en liten bonus når noen trykker på linkene og gjør et kjøp. De aller fleste seere synes det er greit, og du vil kunne tjene noen kroner på kjøp som dine seere uansett ville ha gjort.

Det finnes en rekke slike såkalte affiliate-programmer. Du trenger bare å registrere deg som en affiliate hos den nettbutikken eller tjenesten du linker til, og benytte deg av de unike lenkene som du får som en del av programmet. Pass på at du benytter deg av nettbutikker som dine seere faktisk kan tenke seg å handle fra. For eksempel kan du gjerne benytte deg av Amazon hvis mange av dine seere kan kjøpe produkter der, men hvis du for eksempel linker til store og tunge produkter bør du se etter lokale butikker.

  • Affiliate-programmer er en bra start
  • Hvis du har mulighet kan du selvfølgelig selge egne produkter

Oppsummering og tips

Det er ikke lett å slå gjennom på YouTube, og du bør sannsynligvis begynne med produksjon av YouTube-videoer som en hobby fremfor en inntektskilde. Du kan ikke forvente deg noen store inntekter fra kanalen din helt i begynnelsen, alt handler om å få flere seere og dessuten flere som abonnerer på kanalen din. Det er en mengde ting du må sette deg inn i når du begynner med en YouTube-kanal, alt fra at du ser til at alle dine videoer er «monetized», til å kartlegge dine ulike konkurrenter innenfor samme sjanger.

Det er spennende å følge med på utviklingen i antall visninger, og kanskje får du plutselig den ene videoen på YouTube som går «viralt». Det er definitivt fortsatt rom for nye suksesser på YouTube, så ikke gi opp drømmen din om en fremgangsrik YouTube-kanal hvis du har et godt tema og brenner for å lage videoer. Kanskje er du den neste PewDiePie? Da vil du både kunne leve av det du elsker å gjøre, lage videoer, og dessuten være en del av livet til flere millioner av seere hver eneste dag.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.