Dramasjangeren er en sjanger som inneholder en mengde klassikere. Sjangeren er også en av de mest vidstrakte innenfor film og innehar en rekke undersjangere med varierende struktur og tematikk i filmene. Det er derfor en vanskelig oppgave å luke ut de aller beste filmene innenfor denne sjangeren, ettersom de er så mange, og varierte. Til syvende og sist er også dette en subjektiv øvelse ettersom vi alle liker forskjellige filmer, og verdsetter forskjellige kvaliteter ved de. Likevel, her vil du få en liste over noe av det bedre filmverdenen har å tilby.
Den grønne mil
Det er liten tvil om at det ofte blir suksess når Hollywood møter Stephen Kings romaner, og dette er intet unntak. Skal vi være helt ærlig, er dette en av de bedre «novelle blir til film»-adaptasjonen gjennom tidene. Her får du fantastiske skuespiller-prestasjoner av blant annet Tom Hanks som spiller sjef for fangevokterne i et fengsel som huser dødsdømte innsatte. Det utvikler seg etter hvert til en sterk historie hvor fangevokterne knytter bånd til enkelte av de innsatte, og da spesielt en mann som det viser seg har blitt utsatt for justismord, og er uskyldig.
Fangevokterne får etter hvert nyss om at mannen i realiteten er uskyldig, men simpelthen befant seg på feil sted til feil tid. Likevel, er det ingenting fangevokterne kan gjøre for å frifinne mannen og de ender til slutt opp med å måtte henrette han. Det viser seg også at denne mannen var i besittelse av noen overnaturlige krefter. Historien blir til slutt en slags allegori for korsfestelsen av Jesus, med en liten vri. Dette er en utrolig fin og velsmurt historiefortelling om interessante karakterer som gjennomgår store forandringer gjennom filmen.
- Filmer basert på romaner er blir ofte gode dramaer
- Fantastiske skuespiller-prestasjoner
Gjøkeredet
Den småkriminelle slasken Randle P. McMurphy har oppdaget et smutthull i lovverket. Dersom han kan klare å overbevise en psykiater om at han er mentalt utilregnelig vil han få muligheten til å sone dommen sin på en mentalsykehus i stedet for i vanlig fengsel. Alt går etter planen helt til han finner ut at pasientene der får ganske brutal behandling dersom de ikke følger sykehusets retningslinjer, noe som ikke alltid er like enkelt dersom man er psykisk syk. McMurphy bygger etter hvert et sterkt bånd med sine medpasienter og begynner å lage opprør.
Etter hvert som eskapadene til McMurphy og gjengen med hans medpasienter blir mer og mer skandaløse, blir straffene de får av legene på sykehuset verre og verre. Spesielt en lege bruker hersketeknikker for å bryte pasientene mer ned psykisk, noe som fører til at en av pasientene begår selvmord. Dette får McMurphy til å gå løs på legen og nesten ta livet hennes. Slutten på filmen er heller tragisk, men samtidig litt tilfredsstillende. Det er intet annet enn kvalitet fra begynnelse til slutt her, og en film som ikke må gås glipp av.
Gudfaren 1 og 2
Av mange sett på som det absolutt ytterste når det kommer til filmkunst. Det er så mye ved disse filmene som gjør at de kan inneha den legendestatusen de etter hvert har fått bygget opp. Marlon Brando sin prestasjon som mafiaoverhodet Vito Corleone, en av de fem mafiabossene i New York på 1940- og 50-tallet, er en av tidenes mest anerkjente og beundrende skuespillerprestasjoner. Dette var en totalt revolusjonerende film da den kom i 1972 og 1974, med tanke på gangsterfilm-sjangeren, realismen i både historien og skuespillet, og også det rent filmtekniske.
Den er til tider ekstremt rolig, stilfull og lun, men viser også hvor fort folk kan endre seg i mafiaens verden og hvor brutal virkeligheten kan være. Det er lange, tiltrekkende monologer med ekstremt god timing og leveranse, noe som aldri tidligere hadde blitt sett, og som sjeldent har vært kopiert senere. Det er gjennombruddet for to av de største skuespillerne i moderne tid, nemlig Al Pacino og Robert De Niro. Det er enestående musikk til fantastiske scener og kanskje den aller beste karakterutviklingen filmverden noen gang har sett. Klasse.
- Film kan være kunst, noe som vises i de beste dramaene
- Gudfaren var en revolusjonerende film da den først kom ut
Redd menig Ryan
Krigsdrama er nesten alltid spennende og engasjerende, men ingen er helt så fengende som Redd menig Ryan av Steven Spielberg. Når alt kommer til alt så er Redd menig Ryan egentlig basert på en ganske meningsløs historie, noe som sannsynligvis er en refleksjon av hvor meningsløst krig i seg selv kan være. En mor får den triste nyheten om at tre av hennes fire sønner som alle kjemper mot nazistene er omkommet. De amerikanske bakkestyrkene ved Normandie setter sammen en gruppe for å hente ut den fjerde sønnen fra bak fiendens linjer.
Vi blir tatt med på denne gruppens reise gjennom Frankrike. Det starter med en av filmhistoriens beste krigsscener når de kommer i land i Normandie og blir bombardert av tyske styrker. Vi følger de videre, og ser hvordan de samarbeider og overkommer utfordringer på løpende bånd. Det ender med at alle som var med i den opprinnelige gruppen som skal hente ut menig Ryan blir drept og dermed ofrer seg, slik at han skal kunne få dra hjem til sin mor. Det er en oppgave de først selv mener er selvmord, men etter hvert forsoner seg med.
- Noen filmer forteller underliggende sannheter om virkeligheten, noe som gjør de enestående
- Krigsdrama kan være både trist og engasjerende
Frihetens regn
Nok en film som er basert på en roman fra Stephen King. Det er ikke nødvendigvis gitt at dersom en har en god historie som utgangspunkt, at man klarer å få alt det filmtekniske til å fungere, eller de riktige skuespillerne til å forstå rollene og så videre. Det er for øvrig noe Frihetens regn i høyeste grad har klart. Slik som i Den grønne mil så har vi en karakter som blir utsatt for justismord, men denne gangen er det ikke noe overnaturlig som spiller inn i bildet, tvert imot.
Andy Dufresne jobber som advokat da han blir bedratt, mister kona og blir selv anklaget for å ha tatt livet av hun og elskeren hennes. Han blir satt i fengsel og får en veldig røff start. Men presser du en mann til bristepunktet, så vil vedkommende bruke all sin kløkt og sine ferdigheter for å vinne rettferdighet, og det er dette filmen handler om. Han kjemper for sin rettferdighet og får den også til slutt, og skaper samtidig flere uvanlige vennskap på veien. En fantastisk historie som også leverer visuelt sett.