På jakt etter de beste skrekkfilmene?

skrekkfilmene IT

Det er de som liker å se på morsomme filmer, og så er det de som liker skrekkfilmer. Hvis du tilhører sistnevnte sjanger, har du et mylder av spennende og grufulle filmer å velge mellom. Enten du liker gamle klassikere, zombie-filmer, psykologiske thrillere eller moderne skrekkfilmer med high school-tema, finnes det noe for deg! I denne guiden skal vi presentere noen av de beste skrekkfilmene som noensinne har blitt produsert – filmer som sørger for at du låser døren før du legger deg og gir deg frysninger nedover ryggen.

Skumle klassikere du ikke vil gå glipp av

Mange av de beste skrekkfilmene er faktisk flere tiår gamle. Dette betyr kanskje at filmene ikke har den beste grafikken – målt etter dagens standard – men spennende og skumle er de likevel. Exorsisten, eller The Exorcist som originaltittelen er, ble i sin tid regnet som verdens skumleste film. Den var faktisk så skummel at publikum besvimte av skrekk, og den ble kun vist i begrenset omfang i Norge da den først kom ut. Dette er en klassiker som handler om en ung jente som blir besatt av djevelen selv.

En annen klassiker du ikke vil gå glipp av, er Alien fra 1979, en Sci-Fi/skrekk-film som handler om besetningen i et romfartøy som møter på et dødelig og aggressivt romvesen i verdensrommet. Liker du typiske ungdomsfilmer bør du også få med deg The Texas Chainsaw Massacre, eller Motorsagmassakren som filmen heter på norsk. I denne filmen møter du fem ungdommer som får motorstopp et øde sted i Texas, der en kannibalfamilie holder til. Grøss! Her er de beste klassikerne på listen vår (vær forberedt, her er det mye skummelt):

 • Alien (1979)
 • The Exorcist (1973)
 • Psycho (1960)
 • The Texas Chainsaw Massacre (1974)
 • Poltergeist (1982)
 • The Shining (1980)
 • Blair Witch Project (1999)
 • Carrie (1976)
 • It (1986)

the exorcist 1973

Vi går i dybden: Psycho

En av de mest klassiske skrekkfilm-scenene stammer fra Psycho (vi tenker selvfølgelig på dusjscenen). Denne publikumsfavoritten ble gitt ut i juni 1960, og er regissert av ingen ringere enn Alfred Hitchcock. Selve handlingen er basert på en roman skrevet av Robert Bloch. Romanen er igjen inspirert av en sann historie, nemlig forbrytelsene til morderen Ed Gein fra Wisconsin. Det gjør bare filmen enda skumlere! Filmen er kjent for sin spennende handling og effektfulle virkemidler. Her møter vi en morder som virkelig er psycho – Norman Bates, en ensom motelleier i Phoenix.

Filmen handler om sekretæren Marion Crane som havner på et lite motell, drevet av Bates. Sistnevnte plukker Marion opp for å servere henne mat i han og hans usette mor sitt hjem, men dette ønsker tilsynelatende ikke moren, så Bates serverer heller gjesten mat på kontoret på motellet. Etter hvert blir Marion likevel med Bates hjem, og det er da marerittet starter. Vi skal ikke avsløre for mye av handlingen, men moren til Bates har sett bedre dager for å si det slik. Dette er en klassiker du bare må se!

psycho

Nyere skrekkfilmer

Er du fan av rå grafikk og drap som ser mest mulig realistiske ut? Vel, da bør du kanskje se nærmere på noen av skrekkfilmene som er av nyere dato. Det er mange å velge mellom, og det er i tillegg en rekke av de nyere skrekkfilmene som er basert på de gamle klassikerne, eller er såkalte «remakes». Hvorvidt de er like bra som originalene kan diskuteres, men skumle er de definitivt. Det har blant annet kommet en ny versjon av 1976-klassikeren Carrie, en dramatisk og skummel film om en tenåringsjente med telepatiske evner, samt It (Stephen King).

Det er imidlertid mange nye skrekkfilmer som er laget fra bunnen av også, med helt ny handling. Blant disse finner vi blant annet The Conjuring, som er en amerikansk horror-film regissert av James Wan. Denne filmen har også fått oppfølgere, noe som sier litt om dens popularitet. Handlingen i filmen baserer seg på de paranormale etterforskerne Lorraine og Ed Warren (virkelige skikkelser), som får i oppdrag å sjekke ut et hus hvor det skjer mystiske ting. Her finnes det massevis av satanistiske spøkelser. Er du redd for å bli hjemsøkt? Ikke se The Conjuring!

 • The Conjuring (2013)
 • The witch (2015)
 • It follows (2014)
 • The Barbadok (2014)
 • It (2017)
 • Us (2019)
 • Hereditary (2018)
 • Halloween (2018)

Hvorfor får vi aldri nok av skrekkfilmer?

Av alle filmsjangre der ute, er kanskje de skumle de mest attraktive. Mange elsker å bli skremt, så det er et godt marked for skrekkfilmer. Det er få ting som slår en skrekkfilm-kveld en høstdag i November, med pledd, popcorn og stearinlys. Sett deg godt til rette i sofaen og stålsett deg, for skrekkfilmer er ikke for alle. De aller fleste har 18-års aldersgrense, og det er som regel en grunn til dette, selv om de fleste nok ser 18-års-filmer før det er «lov» på papiret. Men får du lett mareritt, er det best å styre unna.

En annen grunn til at mange velger å se på skrekkfilmer, er at det finnes så mange undersjangre. En skrekkfilm er ikke bare en skrekkfilm. Det finnes for eksempel psykologiske thrillere og klassiske thrillere (som er basert på mer realistiske hendelser, som en morder som er løs), horror-filmer (ofte med spøkelser, gjenferd eller zombier som sentrale skikkelser) og groteske splatter-filmer (kjent for å inneholde veldig grafiske bilder av kjøtt, blod og det som er). I tillegg finner du de klassiske tenårings-skrekkfilmene (gjerne med humoristisk vri) med high school-tema, som Scream, Jennifer’s Body, Carrie osv.

 • Vi elsker å bli skremt!
 • Særegen stemning
 • Godt utvalg – mange undersjangre

De aller beste skrekkfilmene er…

Det finnes mange kåringer av de beste skrekkfilmene der ute, men enkelte filmer er gjengangere og scorer høyt i de fleste kåringer. Den filmen mange anser som verdens beste og mest legendariske skrekkfilm, er The Shining – en klassiker fra 1980 som er skrevet av skrekk-mesteren Stephen King. Denne filmen har så mange klassiske scener og replikker at du garantert har kjennskap til filmen fra før. Vi kan nevne «Heere’s Johnny!», «Come play with us Danny» og «Redrum». Denne filmen er så skummel at du vil få problemer med nattesøvnen!

På andreplass vil nok mange mene at Exorsisten har en velfortjent plass. Skrekkfilmer med haier i blir folk heller aldri lei, så det er kanskje ikke rart om Jaws (Haisommer) dukker opp på tredjeplass, tett etterfulgt av Alien, The Texas Chainsaw Massacre, Nosferatu, Night of the Living Dead, Psycho, The Silence of the Lambs, Halloween og en rekke andre godbiter. Har du klart å bestemme deg for hvilken skrekkfilm du vil se etter mørkets frembrudd? Husk for all del å låse døren og dukke alle vinduer før du setter i gang!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.