Stopp å nyse

nyse
  • Nysing kan være til besvær
  • Unngå årsakene til nysing

Å nyse kan være ubehagelig og flaut. Det er også en måte bakterier blir spredd på, så det er mange grunner til å forsøke å nyse så lite som mulig. I denne guiden vil du få råd til hvordan du kan stoppe å nyse når du kjenner det klø i nesen, men også noen tips til noen enkle ting du kan gjøre for å forebygge nysing i hjemmet og ute. Etter å ha lese dette kan du unngå ubehagelige situasjoner, og å spre bakterier rundt deg.

Det viktigste du må huske på, er å ikke holde deg for nesen når du kjenner det klø. Siden det er mye trykk som samler seg, kan det gjøre vondt verre å holde seg for nesen om du ikke greier å stanse et nys. Da er det heller bedre å nyse i et lommetørkle eller holde armen foran nesen og munnen. Husk å snu deg bort fra de rundt deg når du gjør dette. Etterpå må du kaste lommetørkle og vaskene hendene dine for å unngå smitte.

Stopp å nyse

Å stoppe å nyse

Det er mange kjerringråd når det gjelder å stoppe et nys. Ett slikt råd er å presse kanten på tommel-neglen på høyre hånd mot baksiden venstre pekefinger. Da kan det hende at du greier å stoppe nyset. Et annet råd er å presse tungen mot ganen når du kjenner at du må nyse. Om det ikke fungerer, kan du prøve å presse tungen mot baksiden av fortennene for å unngå å nyse. Kanskje det funker for deg? Det skader i hvert fall ikke å prøve, og husk at øvelse gjør mester.

Om alt dette ikke skulle fungere, er det lurt å trene seg til å holde øyene åpne når du nyser. Da greier kroppen nemlig ikke å nyse. Sperr de gjerne opp, og ikke blunk før du er sikker på at faren er over. Da kommer du ikke til å nyse! Om dette ikke skulle fungere for deg, så er det ikke farlig med et lite nys i ny og ne. Mange tror at hjertet stanser et lite øyeblikk når de nyser, men det er ikke sant.

Forebygging av nysing

Det viktigste du kan gjøre for å unngå å nyse er så sette en rekke forebyggende tiltak. Det første er å sjekke om du rett og slett er allergisk mot noe i hjemmet. Det kan være at du bruker dyner og puter med fjær, har støvallergi eller middallergi. Om du er allergisk mot fjær kan det være lurt å skifte ut dynene og putene i huset. Er du allergisk mot støv eller midd kan det lønne seg å vaske litt oftere og skifte sengetøy. Tiltak kan derfor være:

  • Skift sengetøy
  • Vask huset oftere

nysa allergi

Andre årsaker til nysing

Det er også mange som er allergiske mot pollen ute. Nyser du oftere når du er utendørs? Det er mange forskjellige pollensorter du kan være allergisk mot. Det er både pollen som kommer fra trær og fra gresset. Om du nyser mest tidlig om våren har du nok allergi mot bjørk, men om du nyser mest senere kan det være gress. Du kan få en test hos legen. Da kan du få riktige medisiner hos legen som vil gjøre at du nyser langt mindre. Husk å be om nesespray!

Sykdommer som forårsaker nysing

Dessverre kan nysing komme av at du har blitt forkjølet. Det er en helt ufarlig sykdom som du ofte får om vinteren, og går over av seg selv. Om du skulle være så uheldig å bli syk og nyse, kan du kjøpe nesespray reseptfritt på apoteket. Det kan også hjelpe å bruke halstabletter eller drikke noe varmt. Kanskje en varm kopp te eller kakao? Det hjelper også å spise en varm suppe. Det eneste som hjelper er dessverre å slappe av og vente på at det skal gå over.

Unngå å bli smittet

Det er ting du kan gjøre for å ikke bli syk og nyse. Forkjølelse smitter gjennom dråpesmitte. Pass dermed opp for andre som nyser. Det kan også hjelpe å vaske hendene etter du har tatt på et dørhåndtak eller et tastatur som flere bruker. Vask hendene hyppig gjennom dagen og unngå ta på ansiktet ditt. Kle godt på deg før du går ut om vinteren og pass på å ikke stå for lenge ute dersom det er kaldt. Gjør du dette, er det gode muligheter for at du slipper å bli smittet.

Forhindre nysing

I denne guiden har du fått flere forskjellige tips til hvordan du kan slutte å nyse. Når det klør i nesen har du fått råd om teknikker slik at du kan stoppe nyset der og da. I guiden har du også lest om ulike årsaker for nysing og hvordan du kan unngå eller begrense årsakene til nysingen. Uansett hva det er som gjør at du nyser, er det noen ting du kan prøve ut for å unngå det, enten det er å gå til legen eller vaske huset.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.