Pizza er en stor favoritt for de fleste nordmenn. Det finnes nesten like mange varianter som det finnes pizzabakere; alt fra en tykkbunnet rektangulær pizza i langpanne med masse godt fyll, til de runde med tynn, sprø bunn som vi kjenner fra Italia, pizzaens hjemland. Det finnes en pizza for enhver smak. Du kan lage den så enkel eller komplisert som du bare vil, og det er lett å tilpasse en pizza etter smak og behov. Her vil vi imidlertid foreslå en ganske simpel oppskrift, men som kan tilpasses etter ønske.
Pizzabunn
Når du lager pizza, kan du gjerne involvere hele familien i bakingen, så blir det mer moro enn å stå på kjøkkenet alene. Det er en flott mulighet for å la barna lære matlaging. Siden bunnen krever hevetid, kan pizzabaking være en fin familieaktivitet for en fredag ettermiddag. Det er nok ikke det en bør gi seg ut på en travel tirsdag kveld når en skal kjøre minstemann til fotballtrening om en time. Men når du finner tid, er en pizzakveld i sofaen med familien etter en lang arbeidsuke og familiens favorittprogram på TV-skjermen vel verdt arbeidet.
Bunnen er alfa omega i en pizza. Er du på jakt etter følelsen av italiensk pizza, kan du bruke pizza-mel. Du finner som regel dette i butikkene, men de er som regel litt dyrere enn vanlig mel. Se etter pizza-mel merket med tipo 0 eller 00. Er du glutenallergiker kan du for eksempel bruke bokhvetemel eller jyttemel. Det fine med de beste bunnene er at, selv om du velger å bruke pizza-mel, er det enkle ofte det beste. Pizzadeig har derfor få ingredienser, og du trenger ikke å tilsette mange «fancy» urter for at den skal bli bra.
- 400 g hvetemel
- 3 dl lunket vann
- 1/2 pakke tørrgjær
- 2 ss olivenolje
- 1/2 ts salt
Slik gjør du
Test vannet på innsiden av håndleddet ditt. Det skal kjennes verken varmt eller kaldt ut. Løs opp gjæren i vannet sammen med olje. Tilsett væsken gradvis i mel blandet med salt. Bruker du pizza-mel, trenger du gjerne mindre vann enn dersom du bruker vanlig hvetemel. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin slik at glutenproteinet binder seg og danner et nettverk som holder på fuktighet og luft så deigen hever seg og blir smidig og elastisk. Er deigen klissete, kan du tilsette mer mel. Husk at for mye mel gir en kompakt deig som hever dårlig.
Dekk deigen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Avhengig av romtemperatur tar dette 30-60 min. Når deigen er ferdig hevet, strø mel over bakeunderlaget og form deigen til en tynn sirkel. Du kan bruke en kjevle, men husk at dette skviser ut mer luft enn hvis du klemmer og drar deigen til ønsket form. Overfør deigen til et steikebrett dekket med bakepapir. Deigen bør ikke ligge for lenge utkjevlet før du steker den. Dersom du lager den på forhånd, kan du forme deigen til en ball og dekke den med folie i kjøleskapet.
Pizzasaus
I motsetning til pizzabunnen, kan du variere mye mer med pizzasausen. Du kan lage alt fra en mektig kjøttsaus til et tynt lag med glatt tomatsaus med urter. Du kan bruke de krydder og urter som du foretrekker, eller til og med salsasaus hvis du vil ha en tacopizza – en artig kombinasjon av to fredagsfavoritter. Tomatbaserte pizzasauser er uten tvil de mest kjente og populære. Men det finnes også hvite pizzasauser som er basert på for eksempel kremost, fløte eller creme fraiche dersom du ikke liker tomater eller kunne tenke deg å prøve noe helt nytt.
Pizzasausen kan du lage mens deigen hever, eller du kan lage den i forkant og la den stå i kjøleskapet. Smaken blir ofte bedre når den får stå litt og godgjort seg. En god pizzasaus kokes aller helst over noen timer for at smaken skal sette seg. Du kan også lage en stor dose saus og fryse ned i porsjoner for en senere anledning. Denne sausen er en veldig enkel variant. Den er god som den er, men det er også rom for å tilpasse den etter din smak.
- 400 g hakkede tomater
- 1 fedd finhakket hvitløk
- 1 finhakket sjalottløk
- 1 neve fersk basilikum eller oregano
- Salt og pepper etter smak
Slik gjør du
Surr løk og hvitløk i olje. Slå de hakkede tomatene over i en sil og la de renne av for å få en tykkere saus. Tilsett tomatene til løken og hvitløken og kok opp. Hakk urtene og tilsett urter, salt og pepper. Dersom du ønsker andre smakstilsetninger, tilsetter du dette nå. La det koke på lav temperatur, gjerne et par timer hvis du har anledning til det, og rør av og til. Du kan la den stå i romtemperatur om du ikke har mulighet til å la den koke over tid. Bre sausen over pizzabunnen med en slikkepott.
Som nevnt er pizza som skapt for personifisering. Liker du hvitløk, kan du tilsette mer enn oppskriften foreslår. Du kan bruke tomatene slik de er eller knuse dem i en sikt dersom du ønsker en glattere saus. Du kjøre den i en blender, men husk at da kan sausen bli ganske tynn. For en syrligere saus kan du tilsette et par teskjeer balsamico-eddik eller hvitvinseddik. Litt tomatpuré gir sausen en skarpere, tydeligere smak. Tilsett 1/4 fersk chili om du liker sausen litt sterkere. Nedenfor er forslag til topping du kan bruke.
- Paprika i strimler
- Sopp
- Ananas
- Skinke
- Bacon
- Chorizopølse
- Mozzarella i skiver
- Revet hvitost/cheddar/parmesan
- Ruccola (strøs på etter steking)
- Nachos
Steking
Stek pizzaen midt i ovnen på 250 i 10-15 minutter til skorpen har en gyllen farge. Skjær opp med kniv eller pizzakniv. Du kan drysse tørkede urter over den før du setter den i ovnen eller strø den varme pizzaen med friske urter, for eksempel basilikum eller timian. Server den som den er, eller med for eksempel en salat, pesto, dressing, eller guacamole. Nyt den i godt selskap; da smaker maten alltid best! Del den med hele familien eller med partneren og et glass god vin. Pizza er også god som restemiddag dagen etter, når den er kald.
Det finnes endeløse varianter av pizzaer. Det er kanskje derfor de er så populære også. Og det trenger ikke være så avansert! Ikke la deg skremme av at pizza høres så avansert og vanskelig ut. Du kan starte med en enkel variant, og for hver gang blir du tryggere på resultatet, og du våger å gå nye veier. Kanskje du finner ut at én kombinasjon av topping ikke er for deg, men kanskje finner du din nye spesialitet, som alle spør etter når de kommer på besøk. Det viktigste er å ikke gi opp.