Hvordan lager du pasta?

pasta

Du trenger mel, egg, salt, vann og olivenolje for å lage pasta. Til 350 gram mel trenger du 2 egg og 1 eggehvite, en klype salt, litt kaldt vann og en spiseskje olivenolje. Alle ingrediensene blandes sammen til en homogen masse, og eltes langt og lenge. Legg så deigen kjølig en times tid, eller til dagen etter. Om du har en pastarulle, så er saken biff. Hvis ikke, så bruker du en kjevle og kjevler deigen til tynn lefse på ca. en millimeter Deretter strimler du den opp i ønsket størrelse for å lage tagliatelle eller spagetti.

Mange varianter av pasta

Når du først har laget pastadeigen, har du mange valgmuligheter når det gjelder utforming. Du kan velge å lage tagliatelle eller spagetti, som nevnt ovenfor. Du kan eventuelt lage lasagneplater, skruer eller andre former etter ønske – bare fantasien setter grenser. Husk at fersk pasta kun skal koke i to minutter. Også lasagneplatene skal kokes før du legger dem lagvis i pannen. Om du ønsker en spinatvariant av pastaen, kan du blande inn opphakket fersk spinat eller fryst spinat når du lager deigen. Også her kan du bruke fri fantasi og tillegge pastaen den smaken du foretrekker.

Ønsker du å lage en potetvariant av pastaen, er hjemmelaget gnocchi noe av det beste som finnes. Til det trenger du en kilo med kokte poteter, 200 gram mel, litt salt og to eggeplommer. Mange bruker også en klype muskatnøtt for å sette ekstra smak på gnocchi. Ingrediensene blandes sammen til en homogen deig, som så trilles ut til små gnocchi-biter ved bruk av en gaffel. Gaffelen vil lage de karakteristiske rillene i pastakulene. Når du skal koke gnocchi, vil de til å begynne med synke til bunns. Når de flyter til vannoverflaten er de ferdig kokt.

  • Pasta: 350 gram mel, 2 egg, 1 eggehvite, en klype salt, litt kaldt vann og en spiseskje olivenolje
  • Gnocchi: En kilo kokte poteter, 200 gram mel, litt salt, to eggeplommer

Mange varianter av pasta

Minimalistisk og godt

En skikkelig italiensk hverdagsvariant av en pastarett omfatter helt enkelt pasta av valgfri variant, cherrytomater og basilikum. Du kan velge hvilken pastatype du vil lage, men tagliatelle passer veldig godt til denne varianten. Stek opp noen hele cherrytomater i litt olivenolje. Når de er bløte og møre, heller du tomatene over pastaen og tilsetter litt olivenolje, oppskåret basilikum og en klype salt. Enklere kan det ikke bli, og smaken er fenomenal. Stekte cherrytomater har nemlig en helt eksepsjonell og intens smak, som egner seg ypperlig til pasta og basilikum.

Spagetti Pomodoro er også en enkel hverdagsfavoritt i det langstrakte landet med verdens beste kjøkken. Pomodoro betyr tomat, og det er her snakk om en veldig enkel tomatsaus som alle bør kunne utenat. Her trenger du et par store og saftige tomater, litt basilikum, hvitløk, parmesanost og olivenolje. Stek forsiktig opp hvitløk i skiver (eller opphakket) i rikelige mengder olivenolje. Husk at hvitløken ikke må bli brun, for da blir den besk på smak. Tilsett tomatene, som er mikset i stavmikseren. Tilsett litt salt, pepper og sukker under kokingen, og etter 20 minutter har du verdens beste tomatsaus.

Hvite varianter

Alle husker vel grunnoppskriften på hvit saus fra skolekjøkkenet. Dette er basisen for mange gode sauser, også pastasauser. Du kan lage en fyldig carbonara-saus, eller du kan gå for en lettere variant med egg og bacon. Da trenger du tre store egg, noen strimler med bacon, godt med parmesanost og litt salt og pepper. Visp sammen egg, ost og bacon. Tilsett salt og pepper. Blandingen heldes over nykokt pasta og røres rundt. Retten spises umiddelbart. Dette er en enkelt og rask variant av carbonara-spagetti, som smaker aldeles nydelig til hverdags og til fest.

Hvite varianter

En annen hvit variant er Cacio de Pepe, som kombinerer smør, ost, olivenolje og sitron. Til dette trenger du to typer ost, gjerne padano og pecorino. Du trenger også en god olivenolje og litt sitron, samt salt og pepper. Ta litt vann i en stekepanne og kok opp. Tilsett en teskje smør og 90 gram padano på svak varme. Rør om. Deretter tilsetter du padano og pepper, før du blander inn pastaen. La det hele varmes svakt i stekepannen. Ta stekepannen av varmen og tilsett pecorino og saften av en sitron og rør om. Spises umiddelbart.

  • Lett carbonara saus: Tre store egg, ost og noen strimler bacon, parmesan, salt og pepper
  • Cacio de Pepe: Smør, ost, olivenolje, sitron, salt og pepper

Havets delikatesser til pastaen

Middelhavslandene bruker mye fisk og sjømat, også til pasta. En av favorittene er linguine med muslinger. For å lage denne smakfulle varianten trenger du hvitvin, muslinger, persille, sjalottløk, hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Stek 70 gram finhakket sjalottløk og hvitløk i stekepannen med to spiseskjeer olivenolje. Tilsett et glass hvitvin og la koke opp. Tilsett deretter 1 kilo muslinger og gi det hele et oppkok under lokk, til muslingene åpner seg etter ca. fem minutter. Det hele blandes med ferdig kokt pasta. Strø salt og pepper over, samt finhakket persille. Spises umiddelbart.

Frutti di Mare er en klassiker i det italienske kjøkken. Her blandes mange av havets beste delikatesser med pastaen. Vil du prøve denne varianten trenger du 12 blåskjell, 100 gram muslinger, 100 gram reker, 125 gram calamari, 3 tomater, 2 hvitløksbåter, olivenolje, persille og salt. Stek rekene i olivenolje i stekepannen. Ta dem ut når de er ferdig stekt. Det samme gjøres både med muslinger og blåskjell. Stek så hvitløk i skiver i den samme oljen, uten å brune dem. Tilsett opphakkede tomater og la koke i ca. 20 minutter, tilsett deretter kokt spagetti. Spises umiddelbart.

  • Linguine: 70 gram sjalottløk, hvitløk, hvitvin, en kilo muslinger
  • Frutti di Mare: 12 blåskjell, 100 gram muslinger, 100 gram reker, 125 gram calamari, 3 tomater, 2 hvitløksbåter, olivenolje, persille, salt

Gnocchi av en annen verden

Til gnocchi kan du bruke veldig mange forskjellige sauser, og gjerne noen av de som nevnes ovenfor. Vil du lage en veldig enkel og smakfullt variant av gnocchi, kan du helt enkelt bruke pesto. Pesto er en kald basilikumsaus som lages av 50 gram basilikum, 50 gram pinjekjerner (kan erstattes med pistasjnøtter), 3 hvitløksbåter, 120 ml olivenolje og 50 gram parmesanost i pulverform. Det hele kjøres i stavmikseren og helles over ferdig kokt gnocchi. Denne grønne varianten smaker helt vidunderlig, og passer like godt til hverdags som til fest.

Gnocchi med tomatsaus er heller ikke å forakte. Prøv deg fram, og la deg gjerne inspirere av sausene vi har nevnt ovenfor. Husk at det enkle ofte er det beste når det gjelder Middelhavsmat, og denne regelen gjelder også for italienske pastaretter. Når du først har prøvd fersk, hjemmelaget pasta, tar det nok ikke lang tid før du går til innkjøp av godt utstyr som en pastarulle. Dette forenkler arbeidet, og gir inspirasjon til å prøve noe nytt og spennende i det italienske kjøkkenets vidunderlige verden av smaker og velduftende aromaer.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.