Hvordan rulle sushi?

rulle sushi

Sushi, kjent som «makizushi» i Japan, hvor retten kommer fra, er en populær rett også i Norge. Særlig populær er den som delemat, hvor du kan bestille et helt brett med mange varianter og dele den mellom familie eller venner. Ordet sushi brukes til å beskrive noe som smaker surt, noe sushi gjør på grunn av den eddik-behandlede risen som brukes. Tidligere ble risen fermentert med melkesyre og pakket rundt fisken slik at den også ble fermentert. Bare fisken ble spist og risen ble kastet. Med bruk av eddik kunne vi etter hvert også spise risen.

Sushi i Norge

Sushi ble solgt for over 800 millioner kroner i 2016. I Norge har vi til og med laget vår egen variant med laks, som ikke brukes i japansk sushi. En grunn til dette er at laks som fiskes i Japan har mer parasitter enn den norske, og som en konsekvens er det tryggere å spise sushi av laks i Norge. Norske eksportører måtte imidlertid kjempe hardt for å overbevise japanerne, som mente at laks var like farlig å spise i alle deler av verden. Globalt sett er sushi av laks økende i popularitet.

En japansk sushi-kokk, kalt itamae, har ekstremt lang utdanning. Vedkommende må først bli lærling under en mesterkokk, og klatre stegvis fra å gjøre oppvasken og alle drittjobbene for å vise dedikasjon til ønsket om å bli en sushikokk. Først da får de gå over på å gjøre noe som i det hele tatt er relatert til sushi-laging; forberedning av risen. Leverer de perfekt ris, kan de etter hvert bli forfremmet til neste trinn. Det kan imidlertid ta 20 år å fullføre treningen til den presisjon som kreves. Likevel velger flere og flere nordmenn å lage sushi selv.

  • Inari-sushi
  • Nigiri-sushi
  • Temari-sushi
  • Oshi-sushi
  • Kakinoha-sushi

sushi i norge

Hva lages sushi av?

Ovenfor er en liste over noen forskjellige varianter av tradisjonell japansk sushi. Selv om de tilberedes og presenteres på forskjellige måter, har de noen likhetstrekk; sushi lages med kort eller middels lang ris som er forberedt i eddik, og en form for sjømat. Det kan være fisk som tunfisk, makrell, kveite eller havabbor, eller annen sjømat som blekksprut, ål, kråkebolle, kamskjell eller fiskerogn. Sushi inneholder også gjerne grønnsaker eller tropisk frukt. Du kan variere ved å bruke brun ris. Sushi serveres tradisjonelt med wasabi, soyasaus og syltet ingefær, og toppes med syltede Daikon-reddiker.

Sjømaten i sushi er i de aller fleste tilfeller rå, men ål brukes alltid kokt, og i Nigiri-sushi brukes egg som topping. Det finnes altså alternativer av sushi for vegetarianere. Nigiri-sushi er en av flere varianter av sushi som bruker Nori, som er et produkt av spiselige alger. Algene prosesseres til tynne, tørkede flak med sterk smak som pakkes rundt sushien. Selv om det finnes sunne næringsstoffer i Nori, er det også giftstoffer, blant annet arsenikk og kadmium og andre stoffer som absorberes fra sjøen, så det frarådes å spise store mengder daglig.

Internasjonal sushi

Fordi sushi har blitt utbredt i hele verden, har retten også blitt påvirket av forskjellige kulturer, og de har gjerne laget sine egne varianter av sushi. For eksempel finner du avocado, majones eller ost i noen vestlige varianter. Uramaki-sushi, hvor fyllet legges utenpå Nori-en, er særlig populær i USA, og har ført til utviklingen av California Roll. I sørstatene i USA brukes lokale råvarer, som for eksempel ferskvannskreps. Den tradisjonelle japanske sushien er den som er den minst sammensatte varianten; den inneholder kun ris, rå fisk og smakstilsetning eller saus.

Internasjonal sushi

Risen forberedes med et forhold på én til en kvart del vann til ris. Det foretrekkes å bruke kortkornet eller middels lang ris, da lang ris fort blir for tørr til å formes. Sushi-eddik blandes i risen etter at risen er ferdigkokt og fordelt jevnt utover et steikebrett eller en annen grunn beholder. Risen må brukes innen en time etter at den er kokt, og skal ikke stå i kjøleskapet. Tradisjonelt brukes en papirvifte for å kjøle ned risen. Nedenfor er noen hjelpemidler som du bør bruke for å kunne rulle en bra sushi.

  • Bambusmatte (Makisushi)
  • Kjøkkenhåndkle
  • Plastfolie

Hvordan sushi skal rulles

Nori legges med den blanke siden ned på bambusmatten. Håndter risen med våte hender og spre den over Nori-en til en tykkelse på maks 1 cm. La et stykke Nori være udekket langs siden lengst fra deg. Lag en liten fordypning i risen og legg i fyllet. Du kan spre litt wasabi i bunnen om du liker det, men husk at wasabi er sterkt. Det må ikke være for fuktig. Bruk bambusmatten til hjelp og rull i retning fra deg. Legg litt press på matten, men ikke så mye at det tyter ut på sidene.

Rull sushirullen halvveis rundt. Dette setter formen på rullen. Ta så nytt grep på matten og rull det siste stykket til den udekkede biten av Nori-en kan klistres mot rullen slik at rullen er jevn og hel. Flytt rullen over til et skjærebrett. Bruk en kniv til å kutte rullen i seks like store stykker. Kniven må være skarp; den skal gå gjennom hele rullen på ett drag. Server gjerne med en sushi/sushimi-soyasaus, da den er søtere og bedre til å få ut smaken av den rå fisken enn vanlig soyasaus. Prøv andre sushisauser vi har foreslått nedenfor.

  • Sesamolje
  • Ponzusaus
  • Nikiri
  • Nitsume

Holdbarhet og risiko

Mange er forsiktige med å spise sushi, da rå fisk kan inneholde parasitter. Det er derfor viktig å ta forhåndsregler. Frys ned fisken i – 20 °C i minst ett døgn for å bli kvitt parasitter som er vanlige hos villaks, og som kan forårsake kvalme, magesmerter og allergiske reaksjoner. Det anbefales imidlertid av helsemyndighetene at fisken fryses i minst fem dager før den kan brukes til sushi. Tunfisk som blir liggende utvikler fort stoffet histamin, som kan forårsake elveblest og hjerteklapp. Smørfisk, fra blant annet Vest-Afrika og Japan, har fettstoffer som er så tungtfordøyelige at de skaper diaré.

Når du skal lage fisk hjemme bør du be om så fersk fisk som overhodet mulig, som ikke har hatt tid til å ha fått så mange bakterier (som er en naturlig del av forråtnelsesprosessen). Av disse finner du for eksempel listeria, som trives i kjøleskaptemperatur. For folk flest er ikke dette noe problem i små mengder. Er fisken skåret i tynne skiver øker antall bakterier i fiskekjøttet betraktelig. Hvis du er gravid eller har dårlig immunforsvar, bør du være forsiktig med å spise fisk som har ligget lenge i kjøleskapet.

Internasjonal sushi

Hvordan fjerne blod fra klær?

  • Kaldt vann
  • Flekkfjerningsmiddel
  • Kjerringråd?

Blod er vanskelig å få av klærne, og vel så vanskelig som rødvin og tomat, og det er fort gjort enten om du har skadet deg eller fått neseblod. Men det finnes likevel noen triks som du kan bruke for å fjerne blodflekker fra stoff. Akkurat som egg, har blod proteiner som oppfører seg annerledes når det blir dynket i varmt vann. De stivner og reagerer sterkere med hverandre og gjør det enda vanskeligere å få ut flekken. Har du først lagt tøy i varmt vann, kan det ikke reverseres.

Første bud er derfor å legge tøy i kaldt vann. Det vil få flekken til å løse seg opp, og kan deretter vaskes i vaskemaskin på lav temperatur, helst ikke høyere enn 30 °C . Du kan heller ta en vask på høyere temperatur etterpå. Jo lenger du kan la tøy ligge i kaldt vann, jo bedre. Får det ligge over natten, kan flekken være så godt som borte neste morgen. Noen foreslår at du bruker litt oppvaskmiddel i vannet for vanskelige flekker. Handle så fort du kan, før flekken får tid til å sette seg.

Hvilke vaskemidler bør du bruke?

Selv om kaldt vann funker på blod i mange tilfeller, kan vriene flekker kreve ekstra tiltak. Blodflekker, i motsetning til smør, olje eller sausflekker, er proteinflekker, og ikke fettflekker. Enzymer er proteinstrukturer som finnes for eksempel i magesekken, og som bryter næringsstoffer – deriblant proteiner – fra maten vi spiser. Noen vaskemidler har tilsatt enzymer som kan bryte ned proteinbindingene i blant annet blodflekker, urinflekker eller egg. Slike vaskemidler brukes helst til bløtgjøring eller småvask. Gamle blodflekker løses best opp ved å vaske tøy med et vaskemiddel tilsatt enzymer.

Et eksempel på vaskemidler med enzymer er Vanish-produkter. På en flekk som allerede har tørket foreslår Vanish at du lager en pasta med 1/4 måleskje vaskemiddel og 3/4 måleskje varmt vann, og gni blandingen på flekken. La dette virke i noen få minutter og skyll før du vasker i vaskemaskinen. Det anbefales at du kommer i gang med flekkfjerningen så raskt som mulig, da flekker er vanskeligere å få av jo lenger de har fått sette seg. Du kan også løse opp OMO- eller Blenda-vaskemiddel i vann og la stoffet ligge i en stund.

Andre tips

Folk har funnet forskjellige metoder som også funker på vanskelige flekker. Det er nødvendigvis ikke kun ett svar. Noen metoder krever litt mer arbeid. Enkelte prøver vaskemidler som ikke nødvendigvis er beregnet på klær. I historien har det blitt brukt blant annet ammoniakk. Andre sverger til gamle kjerringråd. Noen tips er merkeligere enn andre. Enkelte påstår at spytt fungerer på grunn av enzymer i spyttet. Nedenfor er en liste over andre metoder som kan brukes. Noen krever skrubbing og flere gjentakelser. Andre midler bør håndteres med forsiktighet.

  • Jif
  • Zalo eller annet oppvaskmiddel
  • Salmiakk
  • Blekemiddel
  • Potetmel på fuktig flekk; børstes
  • Tekstilrens
  • Hydrogenperoksid
  • Dynking i saltvann

Proteinbaserte stoffer – hva skal du ikke gjøre?

Har du fått blodflekker på ull eller silke, er det særlig viktig at du handler raskt fordi du ikke kan bruke enzymer på ull eller silke. Både ull og silke er proteinbaserte materialer, så enzymer vil ikke bare bryte ned flekken, men også ull- og silkefibrene. Enzymprodukter bør heller ikke brukes på lær eller skinn. Pass på at vaskemiddelet har riktig pH-verdi og ikke er tilsatt blekemidler. Ikke sats på at ullvask fjerner flekker. Det er for skånsomt til å bidra til flekkfjerning, så du må forsøke å fjerne flekkene før du vasker plagget.

Proteinbaserte stoffer – hva bør du gjøre?

Bruk et ullvaskemiddel. Etter å ha blitt skylt i kaldt vann, og flekken ikke har forsvunnet, prøv å la den ligge i en løsning med vann og ullvaskemiddel, og spyl fra baksiden med trykk slik at du spyler ut flekken. Du kan også prøve flekkfjerningsmidler som er beregnet for ull. Disse helles ofte direkte på flekken. Milo har vaskemidler for flekkfjerning laget spesielt for ull eller silke. Dersom du i verste fall ikke kan fjerne flekken, kan du prøve å pynte på den, for eksempel ved å sy eller brodere et mønster over den.

Lin

Lin er et sterkt materiale, men i motsetning til bomull er det svakest når det er vått. Skulle du være så uheldig at du får blod på bunadsskjorten på 17. mai, må du få flekken i kaldt vann så snart som mulig. Ikke gni på den. På en fin bunadsskjorte bør du heller ikke bruke klor eller vaskemidler med enzymer eller blekemidler, da du gjerne vil bevare den ekstra godt. Lin tåler imidlertid vaskemidler med enzymer bedre enn ull og silke, da enzymene ikke lager huller i linstoff.

Renserier

Det finnes så mange forskjellige tips og kjerringråd at det er lett å gå seg bort i alle mulighetene. Er du i tvil, spør et renseri om tips, eller la de ta seg av jobben. Om det dreier seg om festklær eller bunad, kan dette være den beste løsningen, slik at du slipper å misfarge eller ødelegge et plagg for mange tusen kroner på grunn av en feil som kunne blitt unngått. Renserier selger også ulike former for flekk-fjerner, og de kan hjelpe deg til å finne en perfekt flekk-fjerner for plagget ditt.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.