Hva bør du se og oppleve i Norge?

oppleve i Norge

Norge; et langstrakt land. Fra Kristiansand i sør til Nordkapp i nord er det mye flott å se og oppleve. Norge er spesielt kjent for sin unike, vakre og rå natur, og det er nok dette de fleste også ønsker å se når de kommer til Norge. Om det er høye fjell, dype fjorder, bratte daler eller lange øde vidder du foretrekker, er Norge landet for deg. Er du glad i shopping så det er mulighet for det også. Les videre og få tips til noe av det som er verdt å oppleve i Norge.

Natur og opplevelser for alle

Fordi Norge er et svært langstrakt land, varierer også naturen og områdene betraktelig. Helt sør i landet, på Østlandet og Sørlandet, finner du hav og holmer – perfekte områder for en sommerhytte ved sjøen. Lenger inn i landet finner du langstrakte vidder – øde fjellområder hvor reinsdyrene regjerer. Vest i landet er været hardt, men naturen fantastisk. Her finner du de verdenskjente fjordene, blant annet Geirangerfjorden. Lengst nord i landet, i Nord-Norge, er det også fjell og flott natur – og midnattssol på sommerstid. Her er noe av det du kan oppleve i Norge:

 • Midnattssol og nordlys i nord
 • Dype fjorder og høye fjell i vest
 • Hav og holmer i sør og øst
 • Flotte forhold for ski og vintersport på vinterstid
 • Flotte og innholdsrike museer
 • Lokal mat og fantastiske råvarer
 • Kulturminner på UNESCOs verdensarvliste

Natur og opplevelser for alle

Med så mye spennende å se og oppleve, kan det være vanskelig å vite hva du skal prioritere. Vårt mål med denne artikkelen er å gi deg et lite innblikk i hva Norge har å by på – ting som kan være verdt å få med seg i løpet av livet. På den måten blir det kanskje litt enklere for deg å planlegge din neste ferie eller utflukt. Er det fjellene og fjordene som lokker mest, eller er det midnattssola, eller kanskje det spektakulære nordlyset?

I denne artikkelen vil vi gå gjennom noen av de stedene som er verdt å oppleve i Norge. Det er mye mer enn det vi rekker å gå gjennom her, men her har vi plukket ut noen byer og det du kan oppleve der for å gi deg en smakebit. I Norge kan du oppleve spektakulære værfenomener helt nord i landet, og høye fjell i vest som gjør at du føler deg liten. Du får muligheten til å se kulturminner og mektige vikingskip. Under har vi ramset opp noen av stedene som blir presentert.

 • Oslo
 • Bergen
 • Trondheim
 • Lofoten
 • Værøy
 • Nordkapp
 • Tromsø
 • Svalbard

Oslo

Oslo – Norges hovedstad. Oslo har masse å by på, både flotte turområder og mange fine museer som er verdt å besøke. Her får du mulighet til å se de spektakulære vikingskipene Osebergskipet og Gokstadskipet på Vikingskipshuset på Bygdøy. Ellers kan du se det flotte Operabygget som ligger i Bjørvika. Oslo er en kulturhovedstad på fremmarsj og du finner mye kunst, kultur og musikk i byen. Oslo kan by på spennende matopplevelser med lokale og internasjonale råvarer. For å oppleve unike smaksopplevelser anbefales det å dra til Mathallen for å prøve deilige lokale råvarer og mattrender.

oslo

Bergen

Bergen – den gamle hansabyen og Norges nest største by. Bergen er utvilsomt en av Norges vakreste byer. Byen har en helt egen sjarm med fine små hus i fjellsiden, et flott torg med brede og rette gater. Bergen er kjent for Bryggen, som også er oppført på UNESCOs verdensarvliste, og med god grunn! Disse gamle trehusene er virkelig et historisk klenodium du bør dra å besøke. Ønsker du å se byen ovenfra bør du ta Fløibanen opp til Fløyen for å nyte den spektakulære utsikten.

Trondheim og nordover

Trondheim – en liten sjarmerende storby. Med sine nesten 200 000 innbyggere er Trondheim Norges tredje største by. Trondheim er som Bergen spekket med historie og kulturminner. Nidarosdomen er nok den mest kjente. Dette er et praktbygg som virkelig er verdt et besøk om du tar turen til trønderhovedstaden. Trondheim skiller seg også ut fra andre byer i Norden og Europa med sine trehus. Dette er unikt i europeisk sammenheng og det er verdt å dra til Bakklandet eller Ilsvikøra og se med egne øyne hvor spesielle disse trehusene er.

Nå beveger vi oss nordover, og neste stopp på listen er Lofoten. Fra Trondheim kan du enkelt kjøre til vakre nord. Du kan velge om du vil kjøre kystriksveien eller E6 opp til Bodø og dra videre nordover. Kjører du kystriksveien får du oppleve Norges vakre kyststripe og kjøre langs smale landeveier inn mot høye og mektige fjell som åpenbarer seg i landskapet. Her kan du stoppe å se Svartisen, De Syv Søstre, Saltstraumen og Torghatten. Velger du å kjøre kystriksveien bør du sette av 4–5 dager for å få en maksimal reiseopplevelse.

Trondheim

Lofoten

Når du endelig ankommer Nord-Norge bør du absolutt ta turen til Lofoten. Et vakkert og rått landskap som virkelig kommer til å sette følelsene i sving til de fleste. Her kan du oppleve dype fjorder, høye fjell og midnattssol på sommeren og nordlys om vinteren. Lofoten ligger tett på Norskehavet og har derfor et landskap som ikke ligner noe annet. Her får du hvite strender og blått hav, og det er kun de tøffeste som tør å ta en dukkert i dette kalde, krystallklare blå vannet.

Lofoten har mye å by på, og har blitt omtalt i Lonely Planet nettopp på grunn av sin fantastiske natur og sjarmerende bebyggelse. Hvis du ønsker å se rått og autentisk landskap og et samfunn som har røtter 6 000 år tilbake i tid, bør du besøke Værøy. Værøy ligger nest ytterst av Lofotøyene. Til tross for sin heftige natur, er det ikke så mye turisme på denne øya, slik at du får mer rom og alenetid enn på de andre øyene i Lofoten. Øya egner seg godt til fiske, fotturer og fotografering.

Tromsø

Tromsø – Nordens Paris, 350 kilometer nord for polarsirkelen! Tromsø er Nord-Norges største by og byr på mange flotte naturopplevelser. På vinteren er det meget populært å dra hit for å se nordlyset, da Tromsø ligger perfekt til for å la deg bevitne dette spektakulære og fascinerende naturfenomenet. Hit kommer tusenvis av turister hvert år for å oppleve både nordlys og midnattssol. Nordlyset kan du se fra september til mars. Fra 20. mai til 20. juli er det midnattssol. Nord-Norge er virkelig noe eget og bør oppleves.

Hvis du ønsker å oppleve fastlands-Norges nordligste punkt, drar du til Nordkapp. Nordkapp ligger 71 grader nord og er kjent som det nordligste punktet i Europa. Her kan du virkelig få følelsen av å nesten være på toppen av verden, rundt 2 000 kilometer fra Nordpolen. Skal du besøke Nordkapp må du være forberedt på skiftende og hardt vær. På sommeren er det ofte tåkete på grunn av kald luft fra nord. På vinteren er det værhardt, men det er en opplevelse i seg selv å stå ved verdens ende i kaldt og hardt vintervær!

Svalbard

Ønsker du å oppleve noe helt utenom det vanlige, drar du til Svalbard. Svalbard, 78 grader nord, er en norsk øy som ligger midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Her får du opplevelser som du ikke får andre steder. Opplev et samfunn som er bygd rundt kullgruver og ikke minst se flotte fjell og mektig natur. Her er det virkelig isbjørnene som regjerer og er du heldig får du kanskje øye på et av disse mektige dyrene. Svalbard har tre hovedsesonger; polarsommer, nordlysvinter og solvinter. Vil du oppleve dagnordlys er dette virkelig stedet!

Nordlys og mystikk

Norge kan by på så mangt, og det vi har sett i denne artikkelen er at Norge kan by på natur, kulturminner og bymiljø. Det er noe for alle og enhver i dette langstrakte landet. Vil du se mektige fjell og mektige fjorder, eller vil du se fredede praktbygg og spektakulære naturfenomener? Da er Norge det rette stedet å utforske. Norge kan by på både mystikk og pulserende byliv. Velkommen til Norge – landet med midnattssol og nordlys!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.