Severdigheter i Oslo

sightseeing Oslo

Uansett om du kommer til Oslo for første gang eller er turist i egen by, finnes det utrolig mye å se og gjøre i Oslo. Selvfølgelig tenker vi på de store severdighetene som Det kongelige slott, Vigelandsparken, Munch-museet og så videre. I tillegg til disse obligatoriske punktene på sjekklisten til en turist, kan du oppleve alt fra restauranter i Michelin-klasse til moderne kunst, spennende konserter og et flott bymiljø. Oslo utvikles raskt, med Bjørvika, utbyggingen rundt Barcode og det nye nasjonalmuseet ved Aker Brygge som noen eksempler.

De obligatoriske severdighetene

For turister som kommer til Oslo for første gang, er Karl Johan og slottet et naturlig startpunkt. Mange turister kommer med cruisebåt og da er sentrum bare en kort spasertur unna. Fra dette området kan du dessuten raskt ta en titt på Stortinget, og etter det er både Aker Brygge og Tjuvholmen innenfor noen få minutters gange. Operaen og området rundt Bjørvika er litt lenger unna, men det er fortsatt uproblematisk å ta seg dit til fots hvis du ikke vil prøve ut kollektivtrafikken med en gang.

  • Området rundt Karl Johan, slottet og Aker Brygge er et godt utgangspunkt
  • Det er lett å komme seg rundt med kollektivtransport

Tidligere kunne du besøke Nasjonalgalleriet rett ved Karl Johan, men dette museet er nå stengt i påvente av at det nye nasjonalmuseet skal åpne ved Aker Brygge om noen år. Munch-museet befinner seg fortsatt utenfor Oslos sentrum, du må ta t-bane til Tøyen for å oppleve de aller mest kjente maleriene til Munch. Vi kommer tilbake til shopping, men du finner selvfølgelig en mengde butikker rundt Karl Johan. Flere kjøpesentre er også innenfor rekkevidde, både Eger, Oslo City og flere andre er innenfor gangavstand.

Karl johan oslo

For mange er Vigelandsparken en obligatorisk severdighet i Oslo. Det er lett å komme seg dit med trikk eller t-bane, og spesielt en fin sommerdag kan du bruke mye tid i parken. Det finnes selvfølgelig flere muligheter til å spise i parken, og dessuten kan du besøke Frognerbadet og kjøle deg ned om sommeren. Når du likevel er på vei vestover, kan du ta t-banen videre til Holmenkollen. Om vinteren er dette selvfølgelig ekstra aktuelt, da kan du stå på ski og oppleve marka på sitt beste.

  • Det finnes flere shoppingmuligheter i sentrum
  • Opplev gjerne Majorstua og Holmenkollen på samme dag

Komme seg rundt i Oslo

Den beste måten å komme seg rundt i Oslo er med kollektivtransport. T-banen tar deg raskt fra byens sentrum til Majorstua eller langt bort til Holmenkollen. Samtidig kan trikken være en flott opplevelse, der du får se mer av byen. Det er til og med trikkelinjer som kjører foran rådhuset ned mot Aker Brygge. Det finnes dessuten bysykler i Oslo, for deg som vil oppleve byen fra sykkelsetet. Et nytt alternativ er elektriske sparkesykler, for deg som vil prøve ut noe nytt i trafikken.

Parker og grøntområder

Utover Vigelandsparken finnes det flere andre små parker og grøntområder rundt omkring i Oslo. Slottsparken er selvfølgelig et godt alternativ hvis du er i sentrum, Sofienbergparken og St. Hanshaugen er andre gode alternativer. Hvis du vil ta et bad, er det nå mulig å bade i Oslofjorden både i Bjørvika og på Tjuvholmen. Utenfor sentrum kan du selvfølgelig ta t-banen opp til Sognsvann eller Maridalsvannet, hvis du vil bade i et mindre vann. Fra Sognsvann kan du dessuten komme deg ut i marka både sommer og vinter.

Parker og grøntområder

Museer og kunst

Som nevnt er Nasjonalgalleriet dessverre stengt, og per nå har ikke Oslo noe alternativ i påvente av at det nye nasjonalmuseet skal åpne. Munch-museet har heller ikke flyttet inn i sentrum ennå, men det gamle museet er i hvert fall fortsatt åpent på Tøyen. Likevel finnes det flere alternativer i sentrum av Oslo for deg som vil oppleve flott kunst. Et av de aller mest profilerte museene er Astrup Fearnley Museet lengst ut på Tjuvholmen. Uansett om du er interessert i moderne kunst eller ikke, kan du nyte dette museet.

Nobels Fredssenter er lett å besøke samtidig som du er på Aker Brygge. Dessuten er det ikke altfor langt til Norges Hjemmefrontmuseum der du kan oppleve mye av historien fra Norge under andre verdenskrig. Kulturhistorisk museum finner du også i sentrum. Litt utenfor Oslo sentrum, på Bygdøy, kan du besøke Frammuseet og museet der noen av de aller best bevarte vikingskipene i Norge er utstilt. Disse museene begynner å dra litt på årene, men er fortsatt verdt et besøk hvis du kan se forbi den litt gamle innrammingen.

Restauranter og uteliv

Oslo kan by på mange restauranter i absolutt toppklasse, som for eksempel Maaemo med tre Michelin-stjerner. Dette er selvfølgelig ikke en restaurant som du bare stikker innom, du må bestille bord lang tid i forveien og planlegge ditt besøk. Det er heller ikke gratis å spise verken på Maaemo eller noen av de andre tilsvarende restaurantene i Oslo. For noen turister er kanskje ikke maten det som står i sentrum ved et besøk i Oslo, det viktige er sentral beliggenhet og akseptabel pris og god kvalitet.

Restauranter og uteliv

Et tips kan være å faktisk benytte seg av de mange parkene, grøntområdene og havneområdene i Oslo. Hvis du for eksempel er i området rundt Aker Brygge, trenger du ikke å betale mye penger for et mediokert måltid på et sted for turister. Kjøp heller noe god mat i en dagligvarebutikk, kanskje inkludert noen norske spesialiteter, og finn en plass ved sjøen der du kan nyte utsikten uten å betale en krone for den. Spesielt langs Aker Brygge og Tjuvholmen finnes det nok av gratis sitteplasser.

Shopping og innendørsaktiviteter

Det er ikke alle dager solen skinner i Oslo, og det kan være greit å finne noe du kan gjøre innendørs. Museene som vi allerede har nevnt er selvfølgelig et godt alternativ på slike dager. Dessuten kan det være en fin anledning til å få kjøpt inn noen suvenirer eller andre ting du kunne tenke deg å kjøpe med fra Oslo. Et av de store innendørs kjøpesentrene er Oslo City, der du finner en rekke av de store kjedene og dessuten flere kafeer og ulike restauranter.

Litt mer eksklusiv shopping finner du i området rundt Stortinget. Kjøpesenteret Eger Karl Johan tilbyr eksklusiv innendørs shopping med flere butikker på samme sted. Utover dette finner du flere av de virkelig eksklusive merkene som Louis Vuitton og lignende i gatene i nærheten. Kjøpesenteret Steen & Strøm er også bare noen minutter unna, og der kan du helt sikkert bruke noen timer hvis det virkelig bøtter ned. Hvis du tar banen eller trikken til Majorstua, finner du mange butikker i Bogstadveien, men da må du bevege deg utendørs.

Severdigheter for barn

Det er mye å se å gjøre for barn i Oslo. Et par tips kan være Oslo reptilpark og Teknisk Museum. Reptilparken ligger innenfor gangavstand og du kommer deg enkelt til Teknisk Museum med tog eller buss. På Teknisk Museum kan du både se flere faste utstillinger men dessuten være i aktivitet med en rekke ulike utstillinger og eksperimenter der barna selve kan være aktive. Hvis du er i Oslo noen dager og har tid til det, kan et besøk på Tusenfryd utenfor Oslo være en fin dagstur.

Oppsummering

Oslo er en by med mye å by på. Turister har ofte en sjekkliste som gjør at de faktisk får med seg mange av de store severdighetene i Oslo. Derfor er det kanskje spesielt innbyggerne i Oslo som innimellom må sjekke om det finnes noe nytt som du har gått glipp av. Med den raske utviklingen i Oslo er det ikke lett å få med seg alt som skjer, men vi håper at denne artikkelen kan hjelpe deg.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.