Hvordan bli høyere?

høy og kort
  • Mange har dårlig selvtillit på grunn av høyden
  • Få tips til hvordan du kan se høyere ut
  • I noen tilfeller kan du øke kroppslengden

Noen av oss er høye, mens andre er lave. I motsetning til vekten vår, er det relativt lite vi kan gjøre for å påvirke høyden. Noen skulle ønske de var lavere, mens andre gjerne skulle hatt noen ekstra centimeter på sokkelesten. Det er imidlertid ikke så mye vi kan gjøre med høyden vår i voksen alder, rent fysisk. For noen oppleves dette frustrerende, og høyden kan påvirke selvbildet i negativ retning. Men heldigvis finnes det tips og triks som kan gjøre deg høyere, i hvert fall tilsynelatende.

Stort sett bestemmes høyden vår av genetikk. Har du en eller to høye foreldre, er sjansen stor for at også du blir høy. Er foreldrene dine korte av vekst, ja, så blir nok du det også. Den kraftigste veksten opplever mennesket under puberteten, da det er mulig å vokse opptil 10 cm i året. Når vekstskivene, også kalt epifyseskivene, i de lange knoklene vokser sammen/lukkes, avtar veksten. I denne vekstfasen er det faktisk mulig å påvirke høyden ved å tilføre kroppen veksthormoner. Vi skal nå gi deg noen tips til hvordan du kan bli høyere!

Behandling med veksthormoner

Som sagt bestemmes høyden vår stort sett av genetikk. Dersom foreldrene dine ikke er spesielt høye, kan du ikke regne med å bli spesielt høy selv heller. Jenter og kvinner kan estimere høyden ved å legge sammen far og mors høyde, trekke fra 13 cm og dele på to. Gutter og menn kan estimere høyden ved å legge sammen far og mors høyde, plusse på 13 cm og dele på to. Resultatet gir deg den forventede høyden i voksen alder, pluss/minus 10 cm. Her er det store individuelle forskjeller.

Hvordan bli høyere

Her i Norge tilbys det behandling med veksthormon i noen tilfeller, dersom den estimerte høyden som voksen er under 150 cm for kvinner, og 160 cm for menn. Veksthormoner har en generell oppbyggende og stimulerende effekt på cellene i kroppen. Hormonet stimulerer lengdeveksten hos barn, og øker samtidig beinbygning og lagring av proteiner. Hjernens produksjon av hormonet kan stimuleres av både trening, søvn og kjønnshormoner. Barn må konsultere en barnelege for å prate om mulighetene for å få veksthormon. Det tas da røntgen av hånden for å se på skjelettmodningen for å estimere voksen høyde.

Kle deg høyere – tips for kvinner!

Behandling med veksthormoner er ikke spesielt vanlig, og de fleste av oss må ty til andre metoder for å kunne se høyere ut. Det mest innlysende er nok å gå med høyhælte sko, eller sko med litt mer høyde på sålene. Det finnes dessuten en rekke triks i klesveien for å gi en illusjon av at du er høyere, som å kle seg i vertikale striper, kle seg ensfarget, bruke sko med spiss tå, stappe skjorten oppi buksen eller å bruke jeans eller skjørt med høy midje.

  • Unngå horisontale striper
  • Bruk spisse og høyhælte sko
  • Gi illusjon av lengre bein med bukser eller skjørt som går til midjen
  • Unngå klær med mønster, bruk evt. klær med mikromønster

Tips for menn

Også menn kan gå etter mange av de samme huskereglene som kvinner, som f.eks. å velge sko med litt mer høyde på sålen, og å benytte ensfargede klær. Et annet smart triks for menn, er å velge gensere og skjorter med v-hals. Det kan også være lurt å gå for skjorter med en tett passform, eller smalere ermer. Også menn kan gi en illusjon av å være høyere ved å stappe skjorten ned i buksen. Ellers gjelder det å gå for vertikale striper dersom dette lar seg gjøre.

Tips for menn

Stå ved siden av andre lave mennesker

Dersom du er redd for å fremstå som lav, gjelder det å stå ved siden av mennesker som ikke er spesielt høye. Så neste gang du skal være med på et gruppebilde, kan du med fordel stille deg ved siden av noen som er litt korte av vekst, da dette vil kunne gi en illusjon av at du er høyere enn du er. Står du ved siden av høye mennesker blir den lave veksten naturligvis mer synlig, dersom dette er noe du ønsker å maskere. Ellers gjelder det bare å være rak i ryggen og smile!

Kosthold

Også kosthold vil kunne ha innvirkning på høydeveksten hos barn. Det gjelder å få i seg et variert kosthold med alle nødvendige vitaminer og mineraler. Det kan blant annet være lurt å få i seg melk og kalsium, da dette styrker skjelettet. Barn som vokser opp i fattigdom i u-land vil ofte bli lavere av vekst enn dersom de hadde vokst opp i et i-land med riktig kosthold, noe eneggede tvillinger er et bevis på. Tvillingen i i-landet blir stort sett høyere enn tvillingen i u-landet. Det er med andre ord ikke kun genetikk i bildet.

Vær fornøyd med høyden din

Det er ingenting som er mer tiltrekkende enn selvtillit sies det, noe mange nok er enig i. Du bør derfor prøve å akseptere høyden din slik den er, og bære den med stolthet. Holdning har for øvrig mye å si for høyden. Har du rak rygg og selvtillit, kan du fort bli 5 cm høyere. Prøver du å gjemme deg bort, og går rundt med lut rygg, blir du automatisk litt lavere. Vær derfor stolt av kroppen din og den du er. Høyden din er ikke alt som betyr noe!

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.