Hvordan blir du kvitt hodepine?

hodepine
 • Som regel kan du lindre hodepinen selv uten å gå til legen
 • I noen tilfeller må lege oppsøkes

De fleste opplever å ha hodepine fra tid til annen. Noen får hodepine hyppig og kanskje kraftig, mens andre har mild hodepine en sjelden gang iblant. Den vanligste formen for hodepine er spenningshodepine, en form for smerte i hodet som vanligvis utløses av stress eller feilbelastning over lang tid. Faktisk har 80 % av oss hodepine hvert år, noe som sier litt om hvor vanlig det er. Samtidig er det 5 % som opplever å ha hodepine én eller flere ganger ukentlig. Også barn kan rammes av hodepine.

Kun 1 % av dem som oppsøker legen på grunn av hodepine har en underliggende sykdom som er skyld i hodepinen. Dette er kanskje betryggende, for stort sett er hodepine helt ufarlig. Det kan likevel oppleves skremmende når smertene står på som verst, og innimellom føles det kanskje nødvendig å søke legehjelp. I ytterst få tilfeller skyldes hodepinen noe mer alvorlig. Stort sett går hodepinen over av seg selv, men det finnes også ting du kan gjøre selv for å lindre smertene. Vi skal her dele våre beste tips mot hodepine!

Kartlegg hodepinen

For å finne ut hva som utløser hodepinen, kan det være lurt å føre en såkalt hodepinedagbok, også kalt hodepinekalender eller migrenedagbok. Dette er et veldig nyttig og enkelt verktøy for å kartlegge varigheten, frekvensen og intensiteten av hodepineanfallene dine, dersom du sliter med hyppig hodepine. Dette kan være med å avsløre årsaken til hodepinen din. Er det kanskje enkelte situasjoner som utløser hodepinen? Skjer det alltid etter jobb eller i forbindelse med stressende situasjoner? Last ned en hodepine-app eller bruk kalenderen på mobilen til å holde oversikt.

Hvordan blir du kvitt hodepine

Dette vil gjøre det lettere for deg å behandle hodepinen, og å finne ut hvilke metoder du bør benytte deg av. Dette vil også hjelpe helsevesenet å skreddersy en behandling som passer nettopp deg og dine symptomer. NTNU og St. Olavshospital har blant annet samarbeidet om appen «Hodepinedagboka», som du kan laste ned på både Android-enheter og iPhone. Har du kun hodepine en sjelden gang iblant, er kanskje ikke dette nødvendig, men for deg som sliter med smerter i hodet på ukentlig basis vil appen være gull verdt.

Måter å lindre hodepine på

Det mest åpenbare du kan gjøre ved hodepine er å ta smertestillende medisin som f.eks. Paracet, eventuelt få reseptbelagt medisin av fastlegen din. Mange synes også at det kan hjelpe å gå til kiropraktor, spesielt ved spenningshodepine. Ellers vil det kunne hjelpe med gode søvnvaner – det er ikke uvanlig med hodepine dersom du har sovet dårlig. Det kan også lønne seg å drikke mindre koffeinholdig drikke, ikke pga. koffein i seg selv, men fordi du kan få abstinenser ved mangel på det om du blir avhengig. Her er våre beste tips:

 • Ta smertestillende tabletter som Paracet
 • Få reseptbelagt medisin av legen din
 • Gå til kiropraktor
 • Ha gode søvnvaner
 • Unngå koffeinavhengighet
 • Hold blodsukkeret stabilt
 • Vær aktiv
 • Unngå dehydrering
 • Lær deg ulike avslappingsteknikker

Måter å lindre hodepine på

Andre ting du kan gjøre

Det er også kjent at enkelte matvarer og næringsstoffer kan lindre hodepine. Du bør spise mat som er rik på koenzym B2 eller Q10, magnesium. Matvarer som ingefær, matrem, legepestrot kan blant annet hjelpe mot hodepine. Kakao skal også være rik på magnesium, og kan derfor hjelpe mot hodepine i visse tilfeller. Dette er en god unnskyldning til å nyte noen biter med sjokolade (helst varianter med 70 % kakao eller mer) daglig. Andre mener at sjokolade kan utløse migreneanfall, så prøv deg litt fram og se hva som fungerer for deg.

Hva kan kiropraktoren gjøre?

Dersom du har stram og anspent muskulatur i hode- og nakkeregionen, finnes det flere behandlingsteknikker som kan ha en positiv effekt. Blant annet skal akupunktur kunne hjelpe enkelte, samt kiropraktisk behandling. I så fall bør du teste ut «dry needling» eller «10 akupunktur» i en periode på 5–8 uker. Den som behandler deg vil da løse opp muskelspenninger og hjelpe musklene i hodet og nakken å slappe av. Husk at hodepine svært ofte skyldes spenninger i nakken eller hodet, og ikke fra selve hjernen (selv om det kan føles slik).

Bivirkninger fra legemidler kan gi hodepine

Paradoksalt nok kan hodepine i enkelte tilfeller bli verre av hodepine-preparater og medikamenter. Dette gjelder spesielt dersom du tar mer enn 10 tabletter smertestillende midler i måneden, eller 15 dersom det er snakk om den typen du får tak i på butikken (som Paracet eller Ibux). Merker du at hodepinen blir verre, kan du med fordel prøve å kutte ned på bruken av smertestillende (dette gjelder ikke dersom legen har satt deg på en kur du skal følge, så forhør deg helst med legen først). Ellers finnes det mange medisiner med hodepine som bivirkning – les pakningsvedlegget.

Oppsummering

Hodepine er noe som rammer de fleste av oss fra tid til annen, og er stort sett helt ufarlig. Stort sett er det mye du kan forsøke på egen hånd uten å måtte gå til legen, som å ha en jevn døgnrytme, drikke mindre koffeinholdig drikke, spise kakao og visse matvarer, lære deg teknikker for avspenning osv. Det kan også hjelpe å gå til kiropraktor eller lege, eventuelt ta smertestillende medisin som Paracet eller Ibux. Forhåpentligvis vil noen av disse tipsene gjøre at du blir kvitt hodepinen.

Du kommer kanskje også til å like

Leave a Reply

Your email address will not be published.